Snap
  • Kind
  • Gezond
  • Vakantie dagje weg

vlucht naar veiligheid en nu in een hel

Afgelopen maandag verdronk Salam, 9 jaar en pas een half jaar in Nederland. In het zwembad waar ik zelf zwemles heb gehad.

De rillingen lopen weer over mijn rug als ik terugdenk aan maandagavond. Via facebook komt mijn vriend te weten dat in Rhenen een meisje van 9 is verdronken. Er is nog niet veel bekend, maar 1 ding wordt langzaam aan duidelijk, het zwembad is ook dinsdag gesloten. Dinsdag zwemt mijn vriend daar, in dat zwembad bij de Reddingsbrigade. Hij zoekt contact met andere kaderleden van de vereniging, er gaat een mail uit dat de lessen morgen vervallen.

Zo tegen bedtijd zijn er allemaal speculaties op allemaal verschillende nieuwssites. Zo zou ze vast zijn komen te zitten met haar haren in het putje, ze zou niet mee zijn gaan douchen, ze zou wel mee zijn gaan douchen. De geruchtenstroom kwam op gang en vooral de discussie over schoolzwemmen. Nu een paar dagen later is nog steeds veel onduidelijk. Wat ze wel weten is dat ze na het douchen alleen omkleedde en terug is gelopen. Over aansprakelijkheid is ook al het een en ander gezegd, waar eerst werd gewezen naar het zwembad, is dat nu dus niet duidelijk.

Ik ben vooral bezorgd voor alle mensen die er werken en die ook op de dag van het ongeluk (want dat is hoe ik het zie) daar aanwezig waren. Ik ken er een aantal van en mijn vriend ook. naast die bezorgdheid is die er ook voor al haar klasgenootjes en juffen en meesters van school. Ze zal gemist worden in de lessen en op het plein. De meester die haar vond heeft het ergste meegemaakt wat een badmeester kan overkomen. Het zwembad staat als veilig aangekaart en dat is zeker ook mijn mening. Want als een kind bedenkt dat ze best terug kan en niet gevaren van water kent kan het mis gaan. Ik ga geen beschuldigende vinger wijzen, want daar schiet je niets mee op, ook haar familie niet.

Haar familie, vader is een jaar in Nederland en moeder en de kinderen zijn er een half jaar. Drie kinderen zaten op de school die maandag ging schoolzwemmen. 'S middags kwamen er maar twee naar buiten, de derde werd met spoed naar Utrecht gebracht. wat een hel moeten die ouders nu door gaan! Ze is inmiddels begraven, dat is een traditie binnen de Islam. Wat zou er in hen omgaan? Denk je eindelijk in veiligheid te zijn met je hele gezin, gebeurd er een tragedie en raak je een dochter veel te vroeg kwijt. Ik hoop dat ze het kunnen verwerken en een kans krijgen hier in Nederland.

Nu ben ik wel benieuwd naar jullie visie op het schoolzwemmen en zwemles in het algemeen.

Ik ben zelf zwemjuf en voel me bij dit bericht onwijs aangesproken, niet alleen omdat het in het zwembad gebeurt is waar ik zelf les heb gehad, maar ook omdat ik ook aan de kant van de badmeester sta. Ik heb een visie voor het zwemonderwijs in Nederland. Die visie heb ik afgelopen jaren op school en in het zwembad ontwikkeld. Mede doordat ik les heb gegeven aan allochtone vrouwen en kinderen ken ik het gevaar van water en mensen die er niet bekend mee zijn. Ik heb vrouwen op leeftijd les gegeven die nog nooit van hun leven in een zwembad waren geweest. Zo kan ik me ook voorstellen dat Salam dit nog nooit gedaan had, zij kende het gevaar misschien niet. pas 3 weken had ze zwemles dus dat zou zomaar kunnen. Als ik de mogelijkheid zou hebben zou ik zorgen voor zwemles voor alle allochtone mensen die hier komen wonen, zo leren ze de gevaren kennen en leren ze zichzelf in het water te redden, mocht er wat gebeuren.

Ik ben van mening dat er vooral bij allochtone mensen de gevaren van water (zowel open als zwembad) kenbaar moeten worden gemaakt. En een van de plekken om dat te doen is via het COA bij een AZC. Maar niet alleen buitenlandse mensen verdrinken. ook nederlandse kinderen. Schoolzwemmen is niet heilig, veilig of wat dan ook. Schoolzwemmen moet ingevoerd worden om situaties als de jongen van 14 die verdronk van de zomer te voorkomen. Schoolzwemmen is net zo veilig als zwemles. En zeker nu met de crisis zijn er heel veel mensen die zich de kosten van (noodzakelijke) zwemles niet kunnen veroorloven. Ja, er bestaan fondsen zodat deze kinderen toch een diploma halen, maar dan ben je er echt niet!!!! ook al haalt jou kind A, B en C, als hij alleen maar zwemt in een italiaans zwembadje in de zomer waar hij kan staan heeft hij er nog niet veel aan. Net als met fietsen moet je ook zwemmen, zeker de eerste jaren, onderhouden. Kinderen moeten vertrouwd zijn en blijven met water en niet alleen in een zomer vakantie, maar ook samen met jou als ouder in een weekend. Zwemles op school zou dus weer in gevoerd moeten worden, ook al is het alleen maar om je kind zich bewust te maken van de gevaren in en om het water.

Waar ben jij gestopt met zwemles? Na diploma A, B of C? en wat was je reden om ermee te stoppen?

8 jaar geleden

In principe betaal je niks extra's voor schoolzwemmen. Maar bij ons begint het pas in groep 5, dat vind ik echt te laat. Op de school waar ik werk gaat ook groep 4 schoolzwemmen. Ik heb het ook wel eens meegemaakt vanaf groep 3, dat vind ik nog beter. Want zwemles is duur terwijl het zo belangrijk is. Iedereen zegt dat kinderen moeten leren zwemmen, maar als het niet te betalen is schiet je niks op met die mening.

8 jaar geleden

Het is voor iedereen verschrikkelijk wat er is gebeurd. Vlucht je voor je leven uit oorlogsgebied, verdrink je in een zwembad in Nederland. Onvoorstelbaar. En vreselijk voor de betrokkenen, de mensen die erbij waren, de familie, de vrienden, de school. Dunya heeft haar ABC binnen en is nu bezig met schoolzwemmen. Dat is een half jaar omdat bijna alle kinderen minimaal A hebben in haar klas. Daarna ga ik haar inschrijven voor zwemvaardigheid, want ze wil zo graag blijven zwemmen en ik wil dat heel graag stimuleren.

8 jaar geleden

bij school zwemmen is niet de juf verantwoordelijk, maar de zwemleraren die op dat moment lesgeven. dus niet een klas van 30 maar gesplitst in groepen van 10. en dat geldt landelijk (is een protocol met voor) al zal elk zwembad dat protocol anders intepreteren. daarnaast is ook nu A, B, C nog steeds de basis! en niet alleen A en B (maar dat niet willen kan ik wel begrijpen).

8 jaar geleden

Mijn kinderen zitten vanaf de 4 jaar op zwemles. A en b moeten ze halen, wij zwemmen genoeg c vind ik niet noodzakelijk. Zelf heb ik a b c ( was destijds basis) en zwemvaardigheid 1-2-3. Maar ik. Vond zwemmen heel leuk. De kinderen vinden vrijzwemmen leuker, dochter is nu voor a bezig en zoon heeft a en b binnen. C wil hij niet, hij wil niet met een regenjas in een zwembad zwemmen. Schoolzwemmen, klinkt leuk maar is best lastig in te plannen voor de juf, staat 1 juf op ong 30 kinderen, zie die maar eens allemaal in de gaten te houden. De zwemclubjes zijn niet voor niks ingesteld op max 10 kindjes in een badje