Snap
  • Kind
  • Voeding

Vitamines voor baby en kind

In dit artikel lees je meer over welke vitamines je kindje nodig heeft tijdens zijn jeugd.

Vitamines voor baby en kind

Naast gezonde, gevarieerde voeding wordt er aangeraden om je kindje vanaf zijn geboorte bepaalde vitamines te geven in de vorm van druppels of kleine tabletjes. Dit komt doordat kinderen sommige vitamines nog niet zelf aan kunnen maken of doordat zij er te weinig van binnen krijgen.
Welke vitamines worden aangeraden om aan je kindje te geven?

Vitamines voor baby’s van 0 tot en met 12 maanden.

Bij baby’s tot 3 maanden wordt in de darmpjes nog niet voldoende vitamine K aangemaakt. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling. Baby’s die flesvoeding krijgen, krijgen vitamine K via de flesvoeding binnen. In borstvoeding zit echter niet voldoende vitamine K. Krijgt jouw kindje borstvoeding (of minder dan 500cc flesvoeding per dag)? Dan wordt er aangeraden om hem tot een leeftijd van 12 weken 150 microgram vitamine K per dag te geven. Vitamine K geef je vanaf de 8ste dag na de geboorte omdat de verloskundige de pasgeboren baby vaak al voldoende vitamine K voor de eerste week geeft.

Ook wordt er aangeraden om baby’s vitamine D te geven. Vitamine D is nodig voor een goede botontwikkeling. In moedermelk en in flesvoeding zit niet voldoende vitamine D, daarom kun je je baby een supplement van 10 microgram vitamine D per dag geven.

Vitamines voor peuters van 1 tot en met 3 jaar.

Vanaf ongeveer 1 jaar eten de meeste kindjes met de pot mee. Hoewel zij dan al veel meer en gevarieerd voedsel binnen krijgen dan toen ze nog een baby waren, kunnen peuters toch nog niet voldoende vitamine D uit hun voeding halen. Ook zijn peuters nog niet in staat om voldoende vitamine D via de huid op te nemen. Het advies is daarom om kinderen tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Vitamines voor kinderen van 4 tot en met 13 jaar.

Wanneer kinderen van deze leeftijd gezond en gevarieerd eten en voldoende buiten komen, krijgen zij voldoende vitamine D binnen. Alleen aan kinderen met een donkere huidskleur of kinderen die te weinig buiten komen, wordt aangeraden om 10 microgram vitamine D per dag te geven.

Geef jij jouw kind een vitamine supplement? Waarom wel of waarom juist niet?

7 jaar geleden

Als trotse mama van 3 wil ik natuurlijk het beste voor mijn kids. Eentje had vaak last van een wat lage weerstand. Toen ben ik wat extra voedingssupplementen gaan proberen. Geen voorstander van toevoegingen en andere dergelijke stoffen. Toen zag ik vitamine druppels van Vitaminbottle, een 100% natuurlijke variant. Vitaminbottle heeft een hele fijne multivitamine voor kinderen druppels en vitamine d kinderen druppels. Mijn 2 kids nemen het iedere dag zonder moeite in en hebben er naar mijn gevoel baat bij. Aanrader

9 jaar geleden

Nee nog nooit gedaan. Ik vind het overigens wel goed dat het er is, maar van de andere kant is er ook een enorme keuze aan vitaminen. Maar ik begrijp zeker dat andere ouders hier wel voor kiezen.