Snap
  • Kind
  • Gezond

Veilig vervoeren in de auto

Noem me overdreven bezorgd, maar mijn zoon zit in een achterwaartse autostoel.

Ik wil mijn gedachtes en overwegingen hierover eens op papier zetten, wie weet heeft iemand er iets aan.

Tijdens de zwangerschap kochten we tweedehands een kinderwagen, daar zat ook een maxi cosi bij, die we erbij kregen. Superfijn! Hoefden we die niet meer nieuw aan te schaffen, alles was al duur genoeg. Natuurlijk had ik ergens wel een keer gehoord dat dat niet verstandig was maar dat zou allemaal wel meevallen toch?

Inmiddels maakten we al veel gebruik van de Maxi Cosi toen steeds vaker las dat dat werd afgeraden. I.v.m. haarscheurtjes die kunnen ontstaan bij een aanrijding is een stoel niet meer veilig, en omdat wij deze stoel tweedehands hebben gekocht had ik geen idee of er ooit eens iets mee was gebeurt! Het voelde niet meer goed… (1)

Zweden

Wat ik toen ook steeds vaker tegenkwam is het achterwaarts vervoeren. Omdat ik dit niet naast me neer wilde leggen ben ik me er meer in gaan verdiepen. In Nederland word dit steeds meer gedaan. Sinds kort is het zelfs verplicht om je kind tot 15 maanden achterwaarts te voeren, voorkort was dit tot 9 maanden. (2) Er zijn landen die daar al veel verder in zijn. Zweden is het bekendste: daar moeten kinderen sinds 1965 al tot 4 jaar achterwaarts vervoerd worden! En laat nou net Zweden het land zijn waar de minste slachtoffers (dodelijk of gewond) vallen onder kinderen in het verkeer. In 2007 en 2008 kwamen er maar 2 kinderen om bij een verkeersongeval in Zweden (3)

Frontale botsingen

Waarom is dat achterwaarts vervoeren dan veiliger? Ik kan het lastig op papier zetten, maar dit filmpje laat het heel duidelijk zien. https://www.youtube.com/watch?v=mqA5O52JQAM

In het kort komt hierop neer: bij een aanrijding word het kind in een voorwaartse stoel in de gordel geduwd en komen er grote krachten vrij op de nek en het hoofd. In een achterwaarste stoel worden die krachten verdeeld over de hele rug waardoor schade beperkt word.

Dit geldt voor een frontale botsing: de auto botst tegen een boom/auto/vangrail. Bij een botsing vanaf achteren (iemand botst tegen jou aan) is het veiliger om in een voorwaartse stoel te zitten.Uit onderzoek is gebleken dat 80% van de aanrijdingen frontaal zijn. Ook gebeuren die onder hogere snelheid. 16% van de aanrijdingen komen vanaf achteren en 4% is zijwaarts.

Ik baal een beetje. Een tijdje geleden had ik dit gelezen maar nu kan ik het niet meer vinden om het als bronvermelding te gebruiken. Ik voeg het toe als ik het nog kan vinden, tot die tijd moeten jullie het maar aannemen. Of niet.

Voor mij was toen de knoop doorgehakt, we gingen voor een achterwaartse stoel. Welke stoel ik heb en hoe we bij deze stoel zijn gekomen vertel ik in een volgende blog.

Bronnen

1. http://www.kinderveiligheid.nl/faq.php#31

2. https://www.kindveiligvooruit.nl/index.php?page=achterwaarts-de-feiten

3. http://www.achterwaarts.nl/argumenten.html

8 jaar geleden

Heel herkenbaar, ik heb na dit filmpje ook besloten achteruit te vervoeren. Zo lang mogelijk. Helaas wel iets wat heel erg lastig is als je geen isofix systeem in je auto hebt. Ik heb dan ook erg lang moeten zoeken naar de goede stoel, maar ik heb hem wel gevonden. Als ik erover praat met andere lijken ze niet altijd de ernst te begrijpen, ik bezuinig niet op de veiligheid van mijn kind. En we hebben het totaal niet breed maar met een hoop cadeaubonnen hebben we hem toch kunnen kopen. Hopelijk kan ik over twee jaar, als mijn tweede een andere autostoel nodig heeft makkelijker aan een goede stoel komen binnen mijn budget. Wat me ook opvalt is dat veel ouders niet weten dat ze hun kind verplicht tot 15 maanden achteruit moeten vervoeren, zo zie ik dan vaak dat ze veel te vroeg in een vooruit stoel geplaatst worden. Omdat de maxicosi zo onhandig is.

8 jaar geleden

Ik wacht eigenlijk met smart op welke stoel je nu gekocht hebt :-)

8 jaar geleden

Hoi! Ik vond het filmpje ook erg heftig om te zien. Je krijgt dan echt zo'n rilling, brrr. Sommige mensen hebben inderdaad last van wagenziekte als ze achteruit rijden. Kinderen rijden natuurlijk vanaf jongs af aan al achterwaarts in de Maxi Cosi, zodoende zijn ze eraan gewend. Zet je een kind wat altijd voorwaarts vervoerd word ineens omgedraaid, dan heb je grotere kans op wagenziekte, lijkt me. Maar een kind dat niet beter weet zal niet ineens wagenziekte ontwikkelen, het evenwichtsgevoel is hieraan gewend. Maar dan nog kan je wagenziekte ontwikkelen! Net zo als dat er mensen zijn die sowieso misselijk worden tijdens het rijden. Over de auto's heb ik het ook in m'n volgende blog.

8 jaar geleden

hoe zit het dan met wagenziek worden? Ik kan er bijvoorbeeld slecht tegen om achteruit in de bus te rijden want ik word misselijk. Ik vind het filmpje wel heftig om te zien (goed dat het een animaties is maar toch) . Ik ben benieuwd naar je volgende blog over welk autostoeltje je hebt aangeschaft. Ben alleen bang dat niet alle auto's hiervoor geschikt zijn.