Snap
  • Kind
  • Gezond

Van alles over zwemles

In dit artikel lees je meer informatie over zwemles. Bijvoorbeeld wanneer mag je kind beginnen met zwemles?

Zwemles is belangrijk.

Nederland is een waterrijk land. Overal kom je vijvers en slootjes tegen. Bij mensen in de tuin, in het park of zomaar ergens langs de weg. Het is dan ook erg belangrijk dat kinderen op zwemles gaan. Op zwemles leren zij hoe zij in het water kunnen zijn zonder te verdrinken.
Zwemles is ook belangrijk voor als de kinderen groter zijn, zij zullen dan best wel eens met vriendjes of vriendinnetjes naar het zwembad willen. Ook dan is het erg belangrijk dat zij kunnen zwemmen.

Babyzwemmen.

In veel gemeenten in Nederland kunnen baby’tjes al op “zwemles”. Eigenlijk is babyzwemmen geen echte zwemles, maar het gaat er bij babyzwemmen vooral om om lekker samen met je baby in het water te zijn, waardoor je kleintje aan het water went en zich er prettig in gaat voelen.
Babyzwemmen wordt aangeraden vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden, omdat baby’tjes dan vaak hun eerste inenting hebben gehad en op die leeftijd wat minder vatbaar zijn voor alle bacteriën in en om het zwembad.
Babyzwemmen duurt meestal ongeveer een half uurtje, want dan zijn de kleintjes alweer moe genoeg. Ze gaan samen met mama lekker het water in, liedjes zingen en lekker spetteren met het water.


Survivalzwemmen.

Voor de wat grotere kindjes (peuters) is er survivalzwemmen (of peuterzwemmen). Tijdens deze zwemlessen leert het kind zichzelf te redden als het te water komt met de mogelijkheden die bij een kind van deze leeftijd past. Bij survivalzwemmen worden de kinderen nog geen zwemslagen geleerd. Wel hebben zij straks een voordeel als ze op “echte” zwemles gaan, omdat ze al gewend zijn aan zwemmen.

Zwemdiploma’s.

De aanbevolen leeftijd om met “echte” zwemles te beginnen is 4 tot 5 jaar. Bij zwemles leert je kind onder andere allerlei zwemslagen (zowel op de rug als op de buik), watertrappelen, in het water springen, onder water zwemmen en je moet zelfs met kleding aan kunnen zwemmen. (Hier lees je meer over wat je kind moet kunnen om zijn A-diploma te halen: http://www.mamaplaats.nl/advies/wat-moet-een-kind-kunnen-voor-zwemdiploma-a) Als je kind al deze vaardigheden onder de knie heeft, mag het afzwemmen voor zijn A-diploma. De eisen die aan het A-diploma worden gesteld zijn te moeilijk voor kinderen van jonger dan 4 jaar. Vaak zijn ze zelfs te moeilijk voor kindjes van net 4. Bovendien gaat je kind als hij net 4 is ook voor het eerst naar school. Daarom wordt aangeraden om een half jaartje te wachten. Je kindje is dan gewend op school en kan dan rustig aan de zwemlessen beginnen en zijn zwemdiploma(‘s) gaan halen.

Snelcursus zwemles.

Hoe lang een kind op zwemles zit voor het zijn diploma heeft, verschilt per kind. Het ene kind duurt er maar een paar maandjes over, terwijl het andere kind ruim een jaar bezig kan zijn.
Er bestaan tegenwoordig ook snelcursussen zwemles. Bij zo’n snelcursus krijgt je kind bijvoorbeeld een week lang 2 keer per dag 2 uur zwemles. Na een week zou je kind het zwemmen dan onder de knie moeten hebben.

Op welke leeftijd heb jij je kind op zwemles gedaan? En hoe lang heeft jouw kind erover gedaan om zijn A-diploma te halen?

9 jaar geleden

Onze dochter is nu 3,5 en een echte waterrat. We gaan ongeveer iedere twee weken zwemmen en ze is dan druk bezig met oefenen om te leren zwemmen en ik moet zeggen dat gaat echt super. Ik heb zelf heel lang zwemles gegeven dus ik denk dat, dat voor haar in haar voordeel is. Ik push niets, maar ze wil het echt zelf leren. Binnenkort gaan we van zwembandjes (alleen in het diepe) over naar een kurkje om te kijken hoe ze dat doet. En daarna als dat goed gaat vrij snel op zwemles. Ik denk dat de leeftijd om te beginnen met zwemles niet vastgelegd kan worden. Ik ben van mening dat je moet kijken naar je kind. De ene is nu eenmaal sneller dan de andere.

9 jaar geleden

Snelcursus, in een week overal vanaf!!

9 jaar geleden

Mijn dochtertje is begonnen toen ze 4 was, We gingen het jaar daarop op vakantie en vond het belangrijk dat ze toen kon zwemmen. Ze is toen 8 maanden bezig geweest en toen kon ze prima zwemmen. Nu kunnen papa en mama ook gerust op vakantie zijn als onze dochter in het zwembad springt.