{{ message.message }}
{{ button.text }}

Van alles over zwemles

In dit artikel lees je meer informatie over zwemles. Bijvoorbeeld wanneer mag je kind beginnen met zwemles?

Afbeelding blog 'Van alles over zwemles'

Zwemles is belangrijk.

Nederland is een waterrijk land. Overal kom je vijvers en slootjes tegen. Bij mensen in de tuin, in het park of zomaar ergens langs de weg. Het is dan ook erg belangrijk dat kinderen op zwemles gaan. Op zwemles leren zij hoe zij in het water kunnen zijn zonder te verdrinken.
Zwemles is ook belangrijk voor als de kinderen groter zijn, zij zullen dan best wel eens met vriendjes of vriendinnetjes naar het zwembad willen. Ook dan is het erg belangrijk dat zij kunnen zwemmen.

Babyzwemmen.

In veel gemeenten in Nederland kunnen baby’tjes al op “zwemles”. Eigenlijk is babyzwemmen geen echte zwemles, maar het gaat er bij babyzwemmen vooral om om lekker samen met je baby in het water te zijn, waardoor je kleintje aan het water went en zich er prettig in gaat voelen.
Babyzwemmen wordt aangeraden vanaf een leeftijd van ongeveer 3 maanden, omdat baby’tjes dan vaak hun eerste inenting hebben gehad en op die leeftijd wat minder vatbaar zijn voor alle bacteriën in en om het zwembad.
Babyzwemmen duurt meestal ongeveer een half uurtje, want dan zijn de kleintjes alweer moe genoeg. Ze gaan samen met mama lekker het water in, liedjes zingen en lekker spetteren met het water.


Survivalzwemmen.

Voor de wat grotere kindjes (peuters) is er survivalzwemmen (of peuterzwemmen). Tijdens deze zwemlessen leert het kind zichzelf te redden als het te water komt met de mogelijkheden die bij een kind van deze leeftijd past. Bij survivalzwemmen worden de kinderen nog geen zwemslagen geleerd. Wel hebben zij straks een voordeel als ze op “echte” zwemles gaan, omdat ze al gewend zijn aan zwemmen.

Zwemdiploma’s.

De aanbevolen leeftijd om met “echte” zwemles te beginnen is 4 tot 5 jaar. Bij zwemles leert je kind onder andere allerlei zwemslagen (zowel op de rug als op de buik), watertrappelen, in het water springen, onder water zwemmen en je moet zelfs met kleding aan kunnen zwemmen. (Hier lees je meer over wat je kind moet kunnen om zijn A-diploma te halen: http://www.mamaplaats.nl/advies/wat-moet-een-kind-kunnen-voor-zwemdiploma-a) Als je kind al deze vaardigheden onder de knie heeft, mag het afzwemmen voor zijn A-diploma. De eisen die aan het A-diploma worden gesteld zijn te moeilijk voor kinderen van jonger dan 4 jaar. Vaak zijn ze zelfs te moeilijk voor kindjes van net 4. Bovendien gaat je kind als hij net 4 is ook voor het eerst naar school. Daarom wordt aangeraden om een half jaartje te wachten. Je kindje is dan gewend op school en kan dan rustig aan de zwemlessen beginnen en zijn zwemdiploma(‘s) gaan halen.

Snelcursus zwemles.

Hoe lang een kind op zwemles zit voor het zijn diploma heeft, verschilt per kind. Het ene kind duurt er maar een paar maandjes over, terwijl het andere kind ruim een jaar bezig kan zijn.
Er bestaan tegenwoordig ook snelcursussen zwemles. Bij zo’n snelcursus krijgt je kind bijvoorbeeld een week lang 2 keer per dag 2 uur zwemles. Na een week zou je kind het zwemmen dan onder de knie moeten hebben.

Op welke leeftijd heb jij je kind op zwemles gedaan? En hoe lang heeft jouw kind erover gedaan om zijn A-diploma te halen?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je