{{ message.message }}
{{ button.text }}

Van 1 naar 0 dutjes

Afbeelding blog 'Van 1 naar 0 dutjes' Achtergrond blur afbeelding

Van 1 naar 0 dutjes. Sommige ouders zijn hier heel blij mee want dan kunnen ze gemakkelijker de dag plannen. En sommige ouders balen hier ontzettend van. Er valt namelijk een rust moment weg, even een moment voor jezelf.

Vanaf de leeftijd van 2,5 jaar zijn sommige peuters klaar om het dutje te laten vervallen. Maar de meeste zijn er pas rond de leeftijd van 3 klaar voor. Veel ouders stoppen al met het dutje als hun kind 2 is. Maar dit kan veel problemen geven. Rond de leeftijd van 2 vindt er een slaapregressie plaats, die ervoor kan zorgen dat je peuter niet meer zoveel zin heeft in een dutje. Echter is dit maar iets tijdelijks en hebben ze nog zeker behoefte aan een dutje. Stop je te vroeg met de dutjes, dan kan je peuter oververmoeid raken en dan ga je onrustige nachten krijgen en ontstaan er bedtime battles. Blijf tijdens de regressie de dutjes dan ook gewoon aanbieden. Je gaat merken dat dit na de regressie vanzelf weer beter gaat.

Hoe merk je nou of je peuter klaar is om te stoppen met zijn dutjes?

Het in slaap vallen duurt langer

Peuter slaapt niet meer op gezette tijden

Het in slaap vallen in de avond duurt ook langer

De slaapjes overdag worden korter

Merk je dat je peuter klaar is om het dutje te laten vervallen? Stop hier dan niet in 1 keer mee. Bouw dit rustig af. Kort eerst het dutje in en laat hem wennen aan minder slaap.

Als je dit hebt afgebouwd en je merkt dat je peuter toch nog moe is, bied dan een dutje aan. Dit kan per dag verschillen. Slaapt hij niet? Dan plan je een rust momentje in en vervroeg je de bedtijd.

De overgang van 1 naar geen dutjes kan voor onrustige nachten zorgen. Dit is maar iets tijdelijks. Blijft die onrust? Dan is er misschien wat meer aan de hand. Ik kijk graag met je mee.

Liefs Janine

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je