{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vallen en opstaan

Afbeelding blog 'Vallen en opstaan' Achtergrond blur afbeelding

Soms vind ik het wel eens moeilijk hoe veel er van je word verwacht. Als je nog maar een baby ben dan word er al verwacht dat je sommige dingen ontwikkeld. Er zijn hele boeken geschreven over de verschillende ontwikkelingsfases en wanneer deze gaan gebeuren. 


Mijn dochter M was altijd een kind die alles op der gemakje deed. Die zag je alles in haar op nemen en wanneer je het niet verwachte dan opeens deed ze het gewoon. M draaide misschien al snel met 4 maanden maar rechtop zitten, kruipen en lopen duurde wel even. Met 11 maanden hadden wij pas echt door dat ze van rug ligging naar zit stand ging en met 12 maanden kroop ze pas de kamer door. Natuurlijk maakte ik mij zorgen maar volgens het centrum van jeugd en gezin was dit allemaal prima. Met 1,5 zette M haar eerste stapjes. Volledig onverwachts liep ze opeens de kamer door. Wij waren zo enthousiast dat ze van schrik omviel en met der gezicht tegen de bank aan viel. Natuurlijk kregen we vaak de vraag of M al liep? En of het geen kwaad kon? Zelfs zo vaak dat ik soms ging twijfelen aan mezelf of ik niet iets meer moest doen? Maar ons geduld werd beloond. Op een schrik en val incident na heeft M na die eerste keer altijd stabiel gelopen en werkt haar manier van ontwikkel nog steeds heel goed.

Onze jongste H (1jaar en 2 maanden) leek eventjes wat sneller te gaan. Maar met 6 maanden zag ik dat ze haar rechter beentje niet zo veel gebruikte. Het draaien was daar door sporadisch en ook het zelf zitten werd hierdoor wat moeilijker. Hierdoor merkte wij dat ze best gefrustreerd werd. Na 2x overleggen met het centrum van jeugd en gezin toch besloten om naar een kinderfysioterapeut te gaan. Gelukkig zag zij het zelfde en werd mijn gevoel bevestigd. Er zat iets niet lekker in haar bekken gebied. Hier moeten we iets mee. Nu gaan we al een paar maandjes en zijn we druk bezig met de oefeningen. Ze durft nu sinds een maandje of 1,5 zelf te gaan staan. En sinds een weekje durft ze van de bank naar de tafel. Sinds een maand of 3 doet ze ook kont schuiven en komt ze toch van A naar B. Natuurlijk kreeg ik op het kont schuiven ook wel eens een opmerking maar volgens de fysio kan het geen kwaad. Ja het is beter als ze alle stappen door loopt maar ze heeft zelf haar eigen weg hier in gekozen. Het kont schuiven heeft zo z'n voordelen en nadelen. Het voordeel vind ik vooral dat ze toch vooruit komt. Omdat ze lichamelijk geen andere mogelijkheden heeft.. Het nadeel is wanneer ze heeft gepoept en je er pas na een paar minuten achter komt. Geloof me poep kan heel hoog je romper in verspreiden. De kans is groot dat ze het kruipen zal over slaan. En dat lopen nog even op zich zal wachten, maar dat is helemaal niet erg. Zo lang de fysiotherapeut tevreden is en H zelf geen grote frustratie ervaart heb ik het vertrouwen dat het allemaal goed gaat komen.  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je