{{ message.message }}
{{ button.text }}

Vakantietip: Durbuy in de Ardennen

Voor wie - net als ik - altijd op zoek is naar een vakantieplek die ALLES heeft voor een fijne vakantie met kinderen.

Afbeelding blog 'Vakantietip: Durbuy in de Ardennen'

Als ik alle uren bij elkaar optel die ik op internet zoekend naar DE ideale vakantieplek heb doorgebracht, zou ik er flink wat werkweken in hebben zitten. Gok ik zo. Voor wie ook altijd op zoek is naar een plek die ALLES heeft (niet al te duur, niet al te ver rijden, genoeg faciliteiten en vooral veel sfeer en leuke dingen te zien en te doen voor een gezin met jonge kinderen) denk eens aan de Ardennen. Wij brachten er in de winter een geweldige week door, waarvan hieronder een verslag. Maar ook in het voorjaar, de zomer of de herfst is het hier heerlijk.

Twee weken voor Kerst krijg ik een idee: zou het niet heerlijk zijn om de laatste week van het jaar door te brengen in een knus vakantiehuisje in een idyllisch winterlandschap? Wakker worden met uitzicht op besneeuwde boomtoppen, overdag met onze twee meisjes sleeën en sneeuwpoppen bouwen. En 's avonds met een kop warme choco onder een dekentje weer opwarmen. Oftewel: een sprookje in de sneeuw, met ons gezinnetje in de hoofdrol!

Reality check: in december zitten we niet echt ruim in ons budget en ik heb ook geen zin om al te lang in de auto te zitten. Verwend prinsesje dus. Mission impossible? Het lijkt er wel op. Vooral omdat ik niet de enige ben met deze ingeving. Ik neem contact op met alle adressen die Google mij aanraadt als ik zoek op 'Ardennen vakantiehuis' maar krijg overal dezelfde reactie: 'We zitten vol mevrouw, en doorgaans moet u zes maanden tot een jaar van tevoren reserveren voor deze periode van het jaar'.

Maar dan kom ik op de site www.bungalow-ardennen.be. Een leuk uitziend huisje, vlakbij Durbuy. Dat stadje ken ik: het is het meest schattige, sfeervolle en gezellige plaatsje in de Ardennen. Ok, ik waag het er maar op en bijna tegen beter weten in stuur ik een mail. Vrijwel direct krijg ik een mail terug. De kersverse verhuurders hebben het huisje net gekocht en opgeknapt. En jawel: het is nog beschikbaar! Het contact met de verhuurder verloopt vlot en prettig. De trots en het enthousiasme voor hun mooie nieuwe huisje spatten van het scherm en werken aanstekelijk. Twee weken later stappen we in de auto, op weg naar - wat later blijkt - de vakantie uit mijn winterse droom te zijn.

  • Pluspunt 1: binnen drie uur zijn we op de plaats van bestemming, maar het voelt alsof we in een andere wereld zijn beland. Onderweg kijken we onze ogen uit naar het steeds witter wordende landschap langs de mooie route.
  • Pluspunt 2: het huisje is geweldig. Verstopt tussen de bomen en met zijn hoge bruine puntdak lijkt het op te gaan in de prachtige natuur. Binnen ontbreekt het ons aan niets. De woonkamer is ruim, licht en fris. Leuk ingericht, met sfeervolle accessoires. Kussentjes, plaids, windlichten, kaarsjes... alles om het extra gezellig te maken! De badkamer en keuken zijn gloednieuw, en boven zijn er twee slaapkamers onder het schuine dak met prima bedden. Onze meisjes kijken niet meer naar het speelgoed dat wij zelf hebben meegesjouwd (en dat heel, heel erg veel plaats heeft ingenomen in de auto), want in het huisje zelf vinden ze lego, blokken, dvd's en zelfs een sjoelbak. Wat een feest! Voor gezinnen met kinderen is deze plek sowieso ideaal. Kinderbedje, kinderstoel, badje, box en zelfs je buggy: je hoeft niets mee te nemen, je kunt alles bijboeken.
  • Pluspunt 3: Durbuy. Wat ben ik verliefd op dit stadje. Het vakantiehuis ligt net buiten Durbuy en je bent er zo. Een Middeleeuwse kleine stad met kronkelende smalle straatjes, kleine bijzondere winkels, na iedere bocht weer een ander adembenemend pandje en vele gezellige restaurantjes. Boven het stadje uit torent een prachtig kasteel en aan de andere kant wordt het ingesloten door een hoge rotswand. In de kerstperiode zijn de ouderwetse straatjes versierd met gekleurde lichtjes en is er een uitgebreide kerstmarkt, die nog doorgaat tot na nieuwjaar. Als het donker wordt verzamelen vele mensen zich op straat bij de gezellige kraampjes, drinken gluhwein, eten warme wafels en kijken naar de schaatsende kinderen op de ijsbaan. Dit komt heel erg dicht in de buurt van het winterse sprookje dat zich nog geen twee weken geleden vormde in mijn hoofd!

De eerste ochtend worden we wakker, doen de gordijnen open en zien niets anders dan besneeuwde boomtoppen. Ok, het plaatje is compleet. De dagen vliegen voorbij en naast Durbuy bezoeken we Luik (wie houdt van Kerstmarkten: de Village de Noel is echt een aanrader!), maken lange boswandelingen, we sleeën, bouwen een gigantische sneeuwpop, maken autotochten langs pittoreske dorpjes, verbazen ons over de indrukwekkende natuur en genieten van het thuiskomen in 'ons' huisje.

Ze zeggen wel eens dat de Ardennen in ieder jaargetijde de moeite waard zijn, en daar sluit ik me bij aan. In de winter vond ik er het decor van mijn idyllische-twinkelende-lichtjes-kerstsprookje, maar in de zomer zijn er vele extra attracties en bezienswaardigheden geopend (tip: het maisdoolhof in het nabijgelegen Barvaux. Zo leuk voor kinderen!). Als de natuur zich weer opent in de lente, de enorme variëteit aan kleuren in de herfst: hier zit je eigenlijk altijd goed.

Kortom: ben je op zoek naar een betaalbare plek die uitermate geschikt is voor een vakantie met (kleine of oudere) kinderen, op niet al te grote afstand van Nederland, in een accommodatie veel comfort en sfeer en met de juiste balans tussen natuur, activiteiten, cultuur en gewoon relaxed genieten: wij hebben DE plek gevonden!

(Ik ken de eigenaren van dit huisje verder niet persoonlijk, heb geen commercieel belang erbij. Wil gewoon deze tip delen).

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je