{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Vaccineren, hoe belangrijk is het?

Inenten, voor sommigen hoort het erbij en voor weer anderen is het iets bedenkelijks. Maar hoe belangrijk is het?

Afbeelding blog '​Vaccineren, hoe belangrijk is het?'

Een post van een Amerikaanse moeder ging viral. Haar dochter van net 10 weken oud ligt al een maand in het ziekenhuis met kinkhoest. Ze geeft aan het eigenlijk niet te willen posten, maar het toch doet om te laten zien wat het belang is van inentingen bij kinderen.

De artsen in het ziekenhuis geven ook aan dat Kinkhoest een ziekte is die in de Westerse wereld al uitgeroeid had kunnen zijn. Maar doordat er nog steeds veel kinderen niet worden ingeënt, blijft het helaas bestaan.

Voor volwassenen kan het wel slecht zijn, maar is het vooral vervelend en langdurig. Voor baby's daarentegen kan het vrij snel dodelijk zijn. Kinkhoest is zo een erge hoest, dat baby's geen adem meer kunnen halen en dus stikken. Het kan dus onschuldig klinken, maar dat is het allerminst.

Nu weet ik dat er veel discussie bestaat over het wel of niet inenten van kinderen en mogelijke risico's op termijn. De meningen lijken hier nog wel erg uiteen te lopen. En dan heb je de nog veel sterker overheersende religieuze reden, dat God over het lot van het kind bepaald en hier dus geen menselijk handelen in gewenst is.

Nu ga ik geen discussie beginnen over religie of iets dergelijks, maar wel over de risico's om een kind niet in te enten. Want zo blijkt, heeft dit niet alleen invloed op je eigen kind, maar ook op dat van anderen. En vooral baby's die nog té jong zijn om ingeënt te worden. Het is uiteindelijk altijd de keuze van de ouders, maar ik vind wel dat als je als ouders bepaalt om het niet te doen je hier wel je verantwoordelijkheid in moet nemen. Dus licht de omgeving in, zo ook het kinderdagverblijf waar baby's verblijven. Zorg ervoor dat je je kind zo veel mogelijk uit de buurt van baby's houd. Dit is niet leuk en zeer lastig, maar kinkhoest kan ook gedragen worden zonder tot uiting te komen. Bescherm de omgeving.

Ik zou bijna willen zeggen dat het lijkt als met drank op achter het stuur. De keuze van een weldenkend mens, maar verboden omdat je anderen er ook mee in gevaar brengt. Jezelf tegen een boom doodrijden is jammer, maar een ander het leven ontnemen kan gewoon niet. Nu stel ik het wel heel hard en zal ik niet zeggen dat intentingen ontzeggen, verboden moet worden. Maar ik denk wel dat deze Amerikaanse moeder, zittend naast haar doodzieke baby in een ziekenhuisbed er zo over denkt.

En met alle respect, ik begrijp dat wel. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je