{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Vaatwastabletten of lekkere cupcakes?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met kinderen zit een ongeluk bijna overal.

Afbeelding blog '​Vaatwastabletten of lekkere cupcakes?'

Elk jaar gebeuren er 7500 ongelukken met kinderen in combinatie met huishoudchemicaliën. 360 kinderen waren jonger dan 5 jaar en kwamen op de spoedeisende hulp terecht. Gezien dit hoge aantal, werd er een onderzoek uitgevoerd door VeiligheidNL en NVWA waarbij de voorkeuren van kinderen werden getoetst. Kinderen kregen zowel speelgoed als huishoudchemicaliën aangeboden en wat bleek; 51 procent van de kinderen koos voor de chemicaliën.

Wow ik vond dit best wel schokkend. We weten allemaal best dat we dit soort spullen niet in de buurt van kinderen moeten laten slingeren. Maar ik had niet direct verwacht dat kinderen ook een vergrote aandacht hebben voor dit soort spullen. Het leek mij meer iets wat interessant is, omdat ze het niet vaak zien of omdat het niet mag. Maar blijkbaar vinden kinderen het ook écht interessanter dan speelgoed.

Het onderzoek liet tevens zien, dat kinderen de chemicalien ook heel leuk integreerden in hun spel. Vaatwastabletten die ineens dienden als cupcakes tijdens een teaparty of een fles bleek dat diende als fles voor de pop. Waar deze interesse vandaan komt, werd helaas niet beschreven en vind ik ook zeer lastig te bedenken. Misschien toch omdat ze het niet vaak zien. De spullen zijn vaak ook felgekleurd, dus mogelijk dat dit het interessanter maakt?

Zo kan ik nog wel even door speculeren, feit blijft dat het wel erg gevaarlijk is. Als ouders zijnde moet je dus gewoon écht goed opletten dat deze spullen niet in het reikgebied van kleine kinderen staat. Ook niet als je even 5 minuten naar de wc loopt.

Toevallig vertelde een vriendin dat een kindje op haar Kinderdagverblijf op de Eerste Hulp lag in kritieke toestand, omdat hij mottenballen had gegeten. Dan komt het ineens wel dichterbij en dat is toch best een angstaanjagend idee. In je veilige eigen huis op zo een simpele manier, kan het zo fout gaan.

VeiligheidNL en NVWA gaan ook weer starten met een campagne, om deze bewustwording meer bij ouders te creëren. Lijkt me zeker geen verkeerde zaak.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je