{{ message.message }}
{{ button.text }}

Type 1 diabetes en school

Afbeelding blog 'Type 1 diabetes en school' Achtergrond blur afbeelding

Mijn dochter is afgelopen september 4 geworden en dat betekend dat ze naar school mag! En wat heeft ze er zin in.

Voor mijn man en mij is het puzzelen, want we hebben afgesproken dat sowieso 1 van ons aanwezig zal zijn op school om de juffen wegwijs te maken in de wereld van type 1 diabetes, want niet alleen mijn dochter gaat naar school, haar diabetes komt ook mee en hier moet veel over uitgelegd worden. We denken dat we er ongeveer zo’n 2 weken zullen zitten en dat de juffen dan voldoende zullen weten om het van ons over te nemen en het zelf te gaan doen.

Diabetes type 1 is een eigenwijs type en laat zich niet in de hand houden. De waarden van Caitlin vliegen alle kanten op, hoog, laag, bizar hoog en gevaarlijk laag, alles komt voorbij en het blijkt nodig om haar intensief in de gaten te houden.
Dit wordt een stuk lastiger dan we dachten...maar we hadden nog steeds hoop dat het een kwestie van tijd zou zijn en haar waarden enigszins zouden stabiliseren.

Na 2 maanden iedere dag de hele dag op school te zijn geweest, waren mijn man en ik best gesloopt. We hielden met moeite alle ballen in de lucht. Onze tweeling van 2 had natuurlijk een papa en/of mama nodig, Caitlin had ons nodig op school en tussendoor moest er ook nog gewerkt worden. Mijn man en ik hebben elkaar die maanden weinig gezien. We konden het namelijk gelukkig voor elkaar krijgen dat hij alleen maar late diensten draaide, zodat hij het eerste gedeelte van de dag bij de tweeling kon zijn, ik op school kon zijn bij Caitlin en dan kon ik tussendoor even snel naar huis om de tweeling op te halen, zodat mijn man naar zijn werk kon.
De kinderthuiszorg die al in beeld was , eigenlijk om de insuline toe te dienen zodat de juffen dat niet zouden hoeven doen, zag dat het erg zwaar werd zo voor ons en stelde voor om een paar dagdelen van ons over te nemen op school. Zo gezegd, zo gedaan en toen zij zagen hoe onstabiel Caitlins waarden zijn en bleven kwamen zij met het idee om standaard 3 dagen op school te zitten, zodat ik ook tijd zou hebben voor de tweeling en voor mezelf en dat betekend dat ik nog maar 2 dagen per week op school hoef te zijn. Dit is natuurlijk ook veel wenselijker voor Caitlin en haar eigen ontwikkeling.

Waar wij voornamelijk tegenaan lopen op dit moment is dat Caitlins waarden zo onvoorspelbaar zijn en dat ze zo snel kan stijgen of dalen dat het niet verantwoordelijk is om haar een dag, nee, een half uur, niet goed in de gaten te houden. Geen dag is nog hetzelfde geweest en daardoor is het ook heel lastig om de instellingen van haar pomp te wijzigen om haar zo wat stabieler te krijgen.

Op school moet er met veel factoren rekening worden gehouden, zijn er veel activiteiten, heeft ze gym? Speelt ze buiten of regent het en blijven ze binnen? Zijn er traktaties waarvan de koolhydraten berekend moeten worden? Is ze moe van de onstabiele nacht en heeft ze veel hypo’s of hypers gehad? Deze factoren, onder andere, hebben allemaal effect op haar bloedglucose waarden. Je kunt geen stap zetten zonder te denken wat er al gebeurd is en wat er nog gaat gebeuren die dag.
Ze heeft al redelijk wat dagen gemist op school, door ziekte en door ziekenhuisopnames, maar ze doet het gelukkig erg goed op school en haar allereerste rapport was prachtig. Ze vindt het erg leuk, dus daar doen we het natuurlijk voor. Maar ik kreeg laatst de opmerking: O, ze gaat naar school, dus dan heb je het al een stuk makkelijker! Vandaar dat ik weer dacht, laat ik weer eens een blog schrijven, wie weet heeft iemand hier wat aan, of wie weet bereik ik mensen en hebben zij hierdoor meer begrip voor mensen in zo’n soort situatie.*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je