{{ message.message }}
{{ button.text }}

Trampolines: voor alle leeftijden!

'Wat is de minimumleeftijd voor een kind om op een trampoline te springen?' Die vraag wordt ons bij Trampolineplezier regelmatig gesteld. Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig, want het ligt er maar net aan hoe je de trampoline gebruikt. Uiteraard is een trampoline bedoeld om lekker op te springen. Maar voor de coördinatie van kleine kinderen die nog niet kunnen springen, komt een trampoline ook goed van pas.

Afbeelding blog 'Trampolines: voor alle leeftijden!'

Vaak wordt de trampoline het eigen domein van je kinderen. Urenlang kunnen ze zich er vermaken. Niet alleen met springen; het is ook een zeer geschikte relaxplek. Lekker luieren in de zon, een enorme tent op de trampoline bouwen. Laat de fantasie maar lekker op hol slaan, daar op dat eigen eilandje in de tuin!

Springen vanaf 4 jaar

Op de vraag hoe oud een kind moet zijn om op een trampoline te springen, is ons eerst antwoord meestal: gemiddeld 4 jaar. Op die leeftijd hebben kinderen sterkere botten en een betere controle over hun lichaam. Vanaf 2 jaar worden kinderlichamen sterker: ze verliezen hun babyvet, de omvang van hun spieren neemt toe en de botten worden steviger. Geleidelijk neemt ook de controle over het eigen lichaam toe. Driejarigen vallen minder snel, ontdekken hoe ze moeten hinkelen en kunnen vaak al zelfstandig een trap beklimmen.

Tegen de tijd dat kinderen 4 zijn, weten ze hoe ze zich al springende staande moeten houden op een trampoline. Het is ook een leerzame activiteit: hoe anticipeer je op de vering van de springmat? Springen op een trampoline is totaal anders dan springen op straat. De straat veert niet mee! Op de trampoline leren kinderen hoe ze door hun knieën te buigen de klappen kunnen opvangen en hoe ze regelmatig door kunnen springen. En ook niet vervelend: ze krijgen er sterke spieren van!

Voordelen voor jongere kinderen

Toch willen we 4 jaar niet als dé minimumleeftijd laten gelden. Want ook voor jongere kinderen heeft het ervaren van beweging op een trampoline een positief effect. Je kindje kan er heerlijk op liggen, rollen en kruipen. Doordat de springmat een beetje meebeweegt, is dat toch een heel andere ervaring dan rollen en kruipen op de grond. Ze worden zich op die manier meer bewust van hun eigen lijf en hoe het reageert op beweging.

Zodra kinderen goed los kunnen lopen en stevig op hun benen staan, zo rond de 2 en 2,5 jaar, kun je ze ook voorzichtig laten springen op de trampoline. Dit gaat natuurlijk nog niet makkelijk en ze zullen veel vallen, maar dat is niet erg. De springmat is toch zacht. Door kinderen in deze levensfase te laten oefenen op de trampoline, krijgen ze een betere lichaamscoördinatie en een snellere controle van het evenwicht. En het levert een schaterend kind op, want springen op een trampoline is natuurlijk een groot avontuur!

Toezicht

Hoe jong of hoe oud je kind ook is, het is altijd belangrijk om het in de gaten te houden als het op of om de trampoline speelt. Kleine kinderen hebben nog geen besef van gevaar en zijn enorm nieuwsgierig. En hoe meer controle je kind over zijn of haar lichaam heeft, hoe meer het gaat uitproberen. Gave sprongen doen, zelf spelletjes verzinnen: allemaal heel goed voor de ontwikkeling van de creatieve geest, maar het brengt ook een risico met zich mee.

Let ook op als er meerdere kinderen tegelijk springen. Er is altijd kans op botsingen. Daarnaast veert de springmat anders dan wanneer je alleen springt. We raden daarom aan om jonge kinderen nog niet met meerdere personen te laten springen. Zij zijn vaak nog niet in staat om hun sprongen te controleren.

Toezicht is dus essentieel. Afspraken maken met je kinderen ook. Wat voor sprongen mogen wel en niet? Hoeveel kinderen mogen tegelijk springen? En er zijn natuurlijk voldoende methoden om springen veiliger te maken. De trampoline ingraven bijvoorbeeld, of er een veiligheidsnet om bevestigen. Zo lang je de regie zelf in handen houdt, is een trampoline een ontzettend leerzaam en leuk product, geschikt voor alle leeftijden! Jij vindt het vast ook nog steeds leuk om te springen!

Noortje van Amerongen is medewerker van de webwinkel Trampolineplezier, waar het motto kinderen blij maken is. Bij het schrijven van deze blog maakte ze gebruik van het boek Ontwikkelingspsychologie van Robert S. Feldman (Amsterdam 2011) en kreeg ze advies van twee pedagogen en een leerkracht van een basisschool.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je