{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tradities, wanneer begin je daarmee?

Tradities. We zijn er allemaal groot mee geworden. Wanneer begin je er echter mee?

Afbeelding blog 'Tradities, wanneer begin je daarmee? ' Achtergrond blur afbeelding

Yay! Het blad valt weer van de bomen. Dat betekent lekker naar buiten, eikeltjes zoeken en in de plassen stampen. Ook mijn innerlijke kind komt weer naar boven bij het zien van al die mooie, verkleurde bladeren. Wanneer ik ze keurig op een hoopje langs de straat zie liggen, spring ik er hand in hand met mijn zoon bovenop, om vervolgens weggejaagd te worden door de buurman (nog met de hark in de hand, sorry!). Mijn zoon moet schateren van het lachen. Een beetje kattenkwaad moet kunnen toch? Het leven is mooi! 

Het begin van de herfst brengt bij ons nog iets anders moois met zich mee. Eind oktober wordt er in onze buurt, met alle buurtbewoners, op een grootse manier Halloween gevierd. Iedereen is dan ook al druk in de weer met de voorbereidingen. Dit jaar doen wij (ik en mijn zoontje) voor de eerste keer actief mee.

Om 18:30 uur, gaan de "kleintjes" van start. Ze verzamelen zich op het buurt plein en lopen van deur tot deur om vervolgens aan te bellen, te zingen en een snack te ontvangen. Denk Sint-Maarten, maar dan met een grote kudde, verklede kindertjes.

Erg gezellig allemaal, maar toch heb ik enorm getwijfeld om mijn zoon mee te laten lopen. Hoewel het voornamelijk gaat om "buurt binding", vind ik hem nog erg jong om aan zoiets mee te laten doen. Hij is 2,5. Buiten het feit om dat het eigenlijk na zijn bed tijd is (wat in speciale gevallen bespreekbaar is), zijn er misschien kinderen verkleed als spookje of dracula... wat als hij dit eng vind? Misschien een jaartje uitstellen? Tradities, wanneer begin je daar eigenlijk mee?

Omdat ik hem de kans niet wil afnemen, iets te doen wat zijn vriendjes ook gaan doen, er lopen immers meer kinderen van zijn leeftijd mee, heb ik een compromis met mezelf gemaakt. Hij mag tot 19:00 uur meelopen en zijn er "enge" kostuums bij zijn we snel genoeg weer thuis (het voordeel van een buurtfeest). Is hij voor aanvang van het feest te moe, of hangerig, dan gaat hij gewoon op zijn normale tijd slapen en gaan we de volgende dag, verkleed ( :-p ), iets leuks doen. Op deze manier is mijn zoon toch een (leuke!) ervaring rijker, en kan hij, passend voor zijn leeftijd, ook op tijd naar bed.

Samen hebben we in een patronen boek gekeken, wat meneertje zou willen dragen voor het feest. Hij bleef steeds naar een plaatje van een heksje wijzen en riep dan: "mooi muts!". Tja, als heks kan ik hem niet laten gaan natuurlijk dus wat aanpassingen hier en daar en voila... een tovenaars kostuum. Bij het passen vertelt hij vol trots aan iedereen die het horen wil, dat zijn mama dat gemaakt heeft. Een mooier compliment, dan de blijdschap van haar kind, kan een moeder zich niet wensen! Nou ja, zelfs als het "trick or treat-en" niks wordt, heeft hij toch weer leuk,  nieuw speelgoed.

Hebben jullie ook feesten en/of tradities in jullie buurt? Vanaf hoe oud laten jullie je kinderen deelnemen? Leuk om te horen hoe anderen het doen!

IMG_186935383024763.jpeg

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je