{{ message.message }}
{{ button.text }}

Top 6-Mijlpalen van je peuter

Zodra je kindje geboren is, beleef je als ouders iedere keer weer opnieuw mijlpalen. Wat zijn eigenlijk de grootste mijlpalen van je peuter?

Afbeelding blog 'Top 6-Mijlpalen van je peuter'

Het eerste lachje, voor de eerste keer kruipen, het eerste tandje, de eerste stapjes. Ook hierna ontwikkelt een kind zich nog razendsnel. Als ouders krijg je dan ook te maken met heel veel verschillende mijlpalen. Hieronder volgt de top 6 van de grootste mijlpalen van je peuter.

1. De mijlpaal der mijlpalen van een peuter: voor het eerst praten!

Voor het eerst praten is voor de meeste peuterouders de mijlpaal der mijlpalen. Je kleintje begint eerst met enkele losse woordjes als 'bal', 'pop' en niet te vergeten 'mama' en papa' en rond de 2e verjaardag wordt de woordenschat van je peuter steeds meer uitgebreid. De eerste korte zinnetjes zijn in deze periode dan ook een feit.

2. Een spannende mijlpaal:traplopen

Met traphekjes kan je als ouder niet vroeg genoeg zijn, want veiligheid gaat boven alles natuurlijk. Rond de leeftijd van 1 jaar beginnen sommige ukkies namelijk al met traplopen, maar rond de 20 maanden kunnen de meeste peuters het pas echt. 

3. Pittig voor mama en papa: voor de eerste keer de gevoelens uiten

Op een gegeven moment is je peuter er aan toe om zijn gevoelens te uiten, want bij de peuterleeftijd hoort helaas ook de peuterpuberteit. Was je peuter tot voor kort nog een 'mak lammetje' zonder eigen mening, dan is dat nu in de meeste gevallen wel anders. Wanneer je kind iets niet aanstaat, zal hij dat nu heel duidelijk laten merken. Voor je het weet is de eerste driftbui dan ook een feit..Een behoorlijk pittige mijlpaal voor sommige ouders.

4. Zelf eten met een lepel

Rond de 2 jaar gaat je kind ook zelf met een lepel leren eten. Schrik niet van spaghettisaus op je witte muur of een rijstberg op het tapijt, want netjes zelf eten is er op deze leeftijd nog niet bij.

5. Rennen, springen en klimmen

Als peuter ben je uitvoerig bezig om de wereld te ontdekken. Zodra zijn grove motoriek het toelaat zal een peuter zich dan ook vooral bezig houden met rennen, springen en klimmen. Voor ouders soms best even slikken, want nu liggen gevaren op de loer. Het is belangrijk dat jullie peuter de kans krijgt om zich motorisch te ontwikkelen. Neemt hij wel een heel groot risico, blijf dan vooral rustig om ongelukjes te voorkomen. Wanneer hij bijvoorbeeld op een te hoog voorwerp is geklommen kun je beter heel zachtjes naar hem toelopen. Wanneer je hem roept bestaat namelijk de kans dat hij schrikt en vervolgens zijn evenwicht verliest.

6. Zelf aankleden

Deze mijlpaal mag zeker niet ontbreken in het rijtje van mijlpalen van je peuter. Er komt een dag dat je peuter zichzelf wil gaan aankleden. Help je kind door gemakkelijke kleding op de juiste volgorde klaar te leggen en heb vooral geduld.

Wat is voor jou de grootste mijlpaal van je peuter? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je