Snap
  • Kind

Toetsenweek op School.

Het is weer tijd voor de toetsenweek op school. Zelfs in Groep 1 en 2 krijgen ze toetsen. In deze blog waarom en mijn mening.

Het is (weer) toetsenweek. Een week waarin de kinderen uit groep 1/2 een voor een met de meester/juf of onderwijsassistent(e) meegaan om eerst de ene toets te maken en een aantal dagen later de andere toets. Het bestaan uit twee verschillende toetsen: een taal en een reken toets.

Ik zelf ben heel erg te spreken over de toetsen. Natuurlijk moet een juf/meester weten wat een kind kan, maar op zo'n toets moment wordt dit nog eens bewezen. En zo leren kinderen op jonge leeftijd ook al om toetsen te maken en dat dit heel normaal is op school en geen spanning hoeft te veroorzaken. Ik moet zeggen ik ben nog wel even in dit onderwerp gedoken. Waarom? en hoe? waren toch wel belangrijk voor mij om te weten.

Waarom?

Het geeft de leerkracht meer inzicht in wat kinderen wel en niet kunnen. Hierdoor kan er nog gerichter les gegeven worden en kunnen kinderen waar nodig uitgedaagd worden. En kinderen leren op een jonge leeftijd met toetsen om te gaan. Zo wordt dit geen stress situatie (of in ieder geval minder). En wat ik vooral erg belangrijk vind: een kind wordt alleen getoetst als het er ook aan toe is. Zit het pas net op school of kan het kind niet goed Nederlands (vooral bij autochtonen kinderen) dan wordt het niet getoetst om geen stress te geven.

Hoe?

Toetsen doen ze door middel van leuke opdrachtjes. Deze opdrachten krijgen kinderen (bij ons op school) ook regelmatig in werkboekjes. Het zijn opdrachten zoals hierboven (de foto van deze blog) of zoek de juiste weg of zoek de juiste schaduw bij het juist item. Hele leuke opdrachtjes. 

Wat denken jullie van toetsen bij jonge kinderen en wordt dat bij jullie op school ook gedaan??

8 jaar geleden

Kijk zo hoort het voor die kleintjes: zonder druk. Jammer dat, dat niet op de school van je kinderen is.

8 jaar geleden

Wij toetsen de kleuters ook (CITO) maar doen dit maar een keer per leerjaar. Groep 1 op het einde van het schooljaar en groep 2 nu. Wij hebben helaas niet de 'luxe.' om dit een op een met de kinderen te doen of door een onderwijsassistente te doen. Maar we maken er wel iets luchtigs van, we gaan werken in de boekjes en zetten er ook geen druk achter. Dat is helaas op de school van mijn eigen kinderen wel heel erg anders. Die maken een CITO toets gewoon op één dag helemaal af. Mijn zoontje krijgt in groep 2 ook nog de lettertoets afgenomen. Dan geeft de juf aan dat hij nog geen letters herkent. Maar als ik dan vraag wat ze op school aan letters doen, dan krijg ik als antwoord helemaal niks. Tja dan moet je ook niet verwachten dat hij de lekker kent.

8 jaar geleden

Precies! Niet elke manier is geschikt inderdaad.

8 jaar geleden

Spelend leren ben ik met je eens, maar ik ben niet tegen de toetsen. Ik vind het zelfs wel goed om ze ook eens te toetsen ipv te observeren. Maar dan gaat het wel om de manier hoe het getoetst wordt!