{{ message.message }}
{{ button.text }}

Toetsen bij kleuters. Liever niet

Het is weer tijd voor de toetsen en zo ook mijn kleuterklas. Liever test ik ze niet. Waarom?

Afbeelding blog 'Toetsen bij kleuters. Liever niet'

Ik zie de meerwaarde niet bij de kleuters. Je gaat kinderen in het platte vlak toetsen, terwijl onderzoek heeft bewezen dat kleuters hier nog helemaal niet aan toe zijn. Daar kwam ook het volgende uit:

  • Cito toets voor kleuters heeft geen voorspellende waarde omdat kleuters te jong zijn om te toetsen
  • Toets maakt cognitieve ontwikkeling belangrijker dan de andere ontwikkelingsgebieden
  • Jonge kinderen zijn erg variabel in hun prestaties
  • Er worden dingen gevraagd die niet passen bij de ontwikkeling van een kleuter
  • Cito is een commercieel bedrijf. Hoe meer toetsen er worden afgenomen, hoe beter het met dit bedrijf gaat
  • De Citokleutertoets zegt niets over wat het kind had kunnen leren als het optimaal was begeleid en wat het nog kan leren door het een optimale leeromgeving aan te bieden.
  • Een kind is meer dan alleen een Cito toets
  • Lesgeven wordt hierdoor resultaatgericht, niet kindgericht

http://educatie-en-school.infonu.nl/

Onze visie is dat kleuters vooral spelend leren. De dingen ontdekken in de hoeken. Ze uitdagen met een probleem. (Hoe kan je ervoor zorgen dat een ijsblokje niet smelt) En ze verwonderen. Je verbaas je soms over de dingen die ze allemaal leren door "alleen" maar te spelen. Hoe ik dit allemaal weet? ik observeer, ik speel mee en ik daag ze uit. Mijn bevindingen schrijf ik op en ik kan zeggen dat ik goed weet hoe mijn kleuters zich ontwikkelen. Daar heb ik geen toets voor nodig!

Laat een kleuter nog een kleuter zijn. Ze hebben nog genoeg tijd om toetsen te maken en te werken aan een tafel.

Hoe kijken jullie aan tegen het toetsen van kleuters?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je