{{ message.message }}
{{ button.text }}

Tips voor een kind dat niet wil eten

Ken je dat? Heb je net een uur in de keuken staan zwoegen om je gezin te voederen en dan wil je kind niet eten?!

Afbeelding blog 'Tips voor een kind dat niet wil eten' Achtergrond blur afbeelding

Ken je dat? Heb je net een uur in de keuken staan zwoegen om je gezin te voederen (of omdat je het gewoon leuk vindt, dat kan natuurlijk ook), weigert meneer of mevrouw mee te doen aan de eettafel. Gingen tot voor kort wortels en worstjes erin als zoete broodjes, nu zijn de deuren gebarricadeerd. Hongerstaking! Of in ieder geval dan wat betreft het avondeten. Koek en snoep, daar is een speciale smokkelroute voor. Die worden gedoogd. Ik heb zelfs al de fruitschaal bij ons van tafel gehaald. Dit omdat mijn dochter na al het luide protest vaak ook nog even de hoogte in worden gegooid om de bananen op de fruitschaal te aanbidden, als een heuse grouppie roept ‘ie: ‘DIEEEEE’. Banaan kan me dochter nog niet zeggen, maar we weten allemaal dondersgoed wat zij bedoeld, onze boef. En hoewel een banaantje geen kwaad kan, want fruit is gezond, leer ik hem toch liever niet dat hij zijn bordje mag laten staan voor een banaan.

Aan tafel leren eten: zo hou je het gezellig met je dreumes of peuter

Bij ons verloopt het nog steeds niet vlekkeloos ;-) aan tafel, maar er zijn een paar dingen die echt wel helpen. Ik deel ze hieronder graag met jullie, in de hoop dat jullie er iets aan hebben!

  • Het klinkt simpel en dat is het ook: zet de tv uit en leg je mobiel weg. Het zijn echt stoorzenders. Je kindje is afgeleid en jijzelf vaak ook. Als je van je kindje wil dat hij of zij eet aan tafel en geen andere dingen doet, is het belangrijk zelf het goede voorbeeld te geven. Wij hebben nu zelfs een regel ingesteld thuis waarin we van 19:00 – 20:30 geen telefoon of laptop gebruiken. Dat geeft echt veel rust in huis en je hebt gelijk meer aandacht voor elkaar, wat super fijn is na een voor iedereen drukke dag!
  • Het is een klassieker, maar hij werkt echt. Zeg of doe iets liefs als je kindje goed aan het eten is. Een complimentje werkt ook op deze leeftijd al heel stimulerend. :-) Zelf hou je immer ook van een complimentje toch? En zo hou je het ook positief, want boos worden werkt vaak averechts. Noah gaat dan in ieder geval bij ons nog meer ertegenin, hoofd naar achter gooien. Je kent het wel: dramadreumes ten top.
  • Geef je kindje niet te veel tussendoortjes of te drinken vlak voor het eten, dan zit zijn buikje al vol en voelt hij minder de noodzaak om iets te eten. Als je bang bent dat je kindje te weinig eet, kan je natuurlijk wel gedurende de dag meer gezonde tussendoortjes geven, zoals: snoeptomaatjes, rauwkost, een stukje kaas of worst, fruit of bijvoorbeeld soep tijdens de lunch met een broodje dat je erin doopt.
  • Wees niet te streng en laat je kindje lekker uitproberen als hij zelf met de lepel wil eten of zijn handjes. Zo krijgt hij toch wat binnen en het op deze manier ontdekken van de smaak en structuur van het eten hoort er echt bij. Netjes met mes en vork eten doen kindjes vaak pas vanaf drie jaar. Als je kindje gaat spelen met het eten, is er natuurlijk wel een grens bereikt en kan het bordje weg.
  • Kan je er echt niet meer tegen, de strijd aan tafel? Realiseer je dan dat het hoogst waarschijnlijk een fase is. De meeste kindjes groeien eroverheen en gaan uiteindelijk weer normaal met de pot meeeten. Om de spanning er wat af te halen, kan je je kindje ook best eens eerder laten eten als jullie met een bordje pap of gewoon brood als hij dat wel eet. Wij doen dat ook soms. mijn dochter eet namelijk ook wel eens op de crèche tussendemiddag al warm. Maar los van dat, moet het kunnen dat je kindje niet iedere dag een warme prak eet vind ik. Beter een blije papa en mama aan tafel, ook dat stimuleert de eetlust meer. ;-)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Voeding

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je