{{ message.message }}
{{ button.text }}

Terug van weggeweest: even bijpraten

Afbeelding blog 'Terug van weggeweest: even bijpraten'

Hebben jullie mij gemist? Ondanks het goede voornemen aan het begin van het jaar, is er toch wat tijd overheen gegaan voor ik het bloggen weer opgepakt heb. Maar nu is het weer zover: ik ga nu echt weer meer bloggen. In de tussentijd is er hier een hoop veranderd, dus ik ga jullie eerst maar eens even bijpraten…

Van de kinderopvang naar de basisschool

Een van de grootste veranderingen heeft toch wel plaatsgevonden bij J. Hij is vorige maand vier jaar geworden en dus gaat hij beginnen op de basisschool. De afgelopen weken is hij al een aantal ochtenden gaan wennen op de basisschool en dat was een wisselend succes. De eerste dag bracht B hem naar school en moest hij flink huilen (en B dus ook ? ). Dat was wel een verrassing, want hij had echt zin om naar school te gaan. Gelukkig was de grootste spanning er al snel van af, want ‘s middags wilde hij eigenlijk niet meer naar huis toe… Het blijft verrassend hoe snel kinderen zich toch aanpassen aan een nieuwe omgeving he? Wat we wel merkten, is dat de basisschool erg vermoeiend is. Normaal heeft J geen gebrek aan energie, maar nu was hij na een halve dag helemaal op.

Van baby naar dreumes

De tijd stond al niet stil voor J, maar ook voor D veranderde er een hoop de afgelopen tijd. In februari werd hij alweer 1 jaar oud en, naar goed traditioneel Surinaams gebruik, werd dit groots gevierd. Op de verjaardag zelf was het huis vol met familie en schoonfamilie en kreeg D een groot stuk ‘smash cake’ waar hij mee mocht doen wat hij wilde. Zo verdween er een (groot) gedeelte in zijn mond en het andere gedeelte op de grond, maar dat mocht de pret niet drukken. Vervolgens stroomde het huis op de zaterdag weer vol, maar dan voor een heus kinderfeestje...

Lopen, fietsen, vallen en opstaan

De afgelopen maanden stonden ook nog in het teken van (letterlijk) grote stappen voorwaarts voor de kids. D zette net na zijn eerste verjaardag zijn eerste stapjes los. Na een paar weken ‘aanklooien’, besloot hij van de ene op de andere dag dat hij écht wilde gaan lopen. Toen ik niet thuis was, stond hij op en vanaf dat moment is hij bijna niet meer gaan zitten volgens mij… ? .

Maar D was niet de enige die zich ontwikkelde, ook J maakte een grote stap. Toen hij ongeveer 3,5 jaar was, besloot ik met hem te gaan oefenen om te fietsen zonder zijwieltjes, maar daarover meer in een volgende blog…

Nachtbrakers of doorslapers?

De belangrijkste reden dat het erg rustig was op Tips voor Papas, had te maken met de nachten. Zoals jullie wellicht nog weten was het doorslapen bij J een grote uitdaging. Bij J moesten we bijna 9 maanden wachten voor hij voor het eerst doorsliep. In eerste instantie leek het bij D een stuk beter te gaan, maar dat bleek achteraf toch anders te lopen. D lijkt nogal veel op zijn moeder: hij slaapt heel erg licht, waardoor hij elke nacht wel een paar keer écht wakker werd. Nu, na ruim 14 maanden, mogen we dan eindelijk genieten van wat langere nachten. Wat gelukkig wel meeviel was het feit dat J niet wakker werd als D aan het huilen was. Ik vreesde dat hij elke keer wakker zou worden, maar hij lijkt wat dat betreft meer op zijn vader: in diepe slaap en bijna niet wakker te krijgen ? .

Eet smakelijk

En dan was er nog het puntje van eten. Zoals zoveel kinderen, houdt J nog steeds niet van groenten. Op het moment dat hij iets groens tussen zijn eten ziet, is het eerste dat hij zegt: “Papa, dat wil ik niet”. Ik heb gemerkt dat je een behoorlijke doorzetter moet zijn om hem toch zover te krijgen. De ene dag heb je meer geduld dan de andere, maar de volhouder wint. Soms met wat omkoopmateriaal (“als je je bord leeg eet, krijg je een lekker toetje) en soms met een andere stok achter de deur (“als je je groenten niet eet, ga je maar zonder te eten naar bed”). D daarentegen is een compleet ander kind; zet hem wat eten voor zijn neus en hij eet het op. Van stamppot tot pasta en van gestoomde groenten tot vlees, deze jongen lust bijna alles.


Zo, we zijn aan het einde gekomen van het bijpraten hoe het bij huize Tips voor Papa’s gaat. De volgende blog laat zeker geen maanden op zich wachten, maar komt ergens de komende dagen al online. Over hoe J leert fietsen en of hij wel/geen helm op moet.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je