Snap
  • Kind

Terrible two? Eerder terrible three!

Mijn lieve meisje van net 3 had totaal geen last van de beruchte terrible 2 fase.

Oh wat hebben we haar daarom geprezen, want wat was ze toch makkelijk. Maar helaas, we hebben te vroeg gejuicht. Madam is een paar maandjes 3 en ineens is ze veranderd in een 'ik wil' en 'zelf doen' monstertje.

Is ze lief aan het spelen, slaat haar humeur ineens om als een blad aan de boom. Omdat iets niet lukt of omdat ze iets wil. En niet straks, nee NU! Alles wil ze zelf doen. Twintig keer per dag moet ze andere sokken aan, probeert zelf haar poepluier te verschonen, zet de wasmachine aan op 95 graden...

Iemand ervaring met deze fase en duurde dit lang?

9 jaar geleden

Dat doen we allemaal al inderdaad. Ik voed mijn kinderen héél zelfstandig op, dus ze mag alles 'testen'. De wasmachine bedient ze onder supervisie inderdaad ook al een hele tijd en ze smeert al tijden netjes zelf haar boterhammetje. Ze heeft gewoon ineens bedacht dat ze alles helemaal zelf moet kunnen of ze krijgt out of the blue een driftbui. Stamt ze met die kleine voetjes op de grond. Ik zet haar nu maar even rustig op de trap en zeg dat ze maar weer binnenkomt als ze weer rustig is. Dat lijkt ze enigszins te begrijpen, want ze komt er inderdaad pas af als de huilbui over is. Ik zou zo graag willen weten wat er op zo'n moment allemaal in dat kleine koppie omgaat...

9 jaar geleden

Vooral consequent zijn, probeer haar meer te laten helpen: laat haar dan zelf maar wasje in de machine doen en aanzetten (doet onze meid al vanaf 1,5 jaar dan mag zij op de juiste knopjes drukken om aan te zetten en ook alleen dan tot nu toe heeft ze nog niet geprobeerd op ander moment aan te zetten of andere knopjes, scheelt ook dat ons wasmachine alleen aangaat als je boven aan een touwtje hebt getrokken). Laat dr ook kiezen zodat ze het gevoel heeft dat ze controle/eigen beslissing heeft. "Wil je een bammetje of een peperkoek....wil je maillot of broek...wil je deze of deze sokken aan...". Laat dr dr billen afvegen als ze geplast heeft dan voelt ze zich groot (wel even erna afdoen). Wil je lopen of fietsen. Als ze zo'n ik wil het zelf doen bui heeft kun je ook als je geduld hebt haar zelf de weg laten bepalen met rondje lopen dan volgt mama, wordt ze wat meer moe van ontdekkingstocht en luistert ze misschien wat beter. samen ff gek doen met dansen hard zingen om dr boze energielading eruit te gooien? Makkelijk gezegd allemaal maar ik wissel mn eigen tips momenteel af bij onze 2,5 jarige en de ene keer helpt het ander keer vooral veel geduld.

9 jaar geleden

Hahaha! Misschien even leren hoe de wasmachine werkt? Wel handig ;-) En het kan best vervelend zijn dat ze alles zelf wil doen, maar ook wel goed, want zo leert ze het beste!!

9 jaar geleden

Haha! Hier gelukkig geen was op 95 graden :) maar voor de rest heel herkenbaar.... Zal vast vanzelf overgaan :)