Snap
  • Kind

Taal ontwikkeling

Wat zeg je? 
Zeg het nog eens een keer..
Zeg het nog eens een keer maar dan rustig..
Sorry maar ik weet echt niet wat je bedoeld?!
Wijs het eens aan dan!
Ooooh je wilt graag een rijstewafel!!

Herkenbaar??

Een keer in de week pas ik op 3 kindjes. Het zijn alle drie jongetjes in de leeftijd van 2,5 - 3,5 en 5,5. Ik merk dat zij niet goed ontwikkeld zijn wat betreft taal. Inmiddels kan ik de oudste redelijk volgen en weet ik over het algemeen bijna altijd wel wat hij wil of wat hij bedoeld. Maar de jongste begrijp/versta ik vaak echt niet. Ik doe echt mij best om hem te proberen te begrijpen, maar hij praat zo onverstaanbaar dat ik vaak door bovenstaande te volgen er wel achter kom, maar dit is natuurlijk best vervelend voor hem. Soms worden ze ook boos omdat we elkaar niet begrijpen. Ik snap dat het voor hem niet leuk is om niet 'begrepen' te worden.

De oudste gaat op school maar ook buiten school naar logopedie. Je merkt dat het daardoor steeds iets beter gaat. Maar die andere twee zitten nog niet op school en ik heb ook niet het idee dat er thuis extra aandacht aan besteed word. 
Op die ene dag in de week dat ik er ben, ga ik vaak voorlezen of in een soort speelvorm woorden benoemen etc. Maar wat zou je als buitenstaande nog meer kunnen doen?

Daarnaast liep de jongste regelmatig overdag met zijn speen rond te sjouwen. Zijn speen zit vast aan een knuffelhaasje. Als ik ga oppassen dan zeg ik hem altijd dat haasje nog heeeeel moe is en graag nog even in zijn bedje wil blijven slapen. Dan vind hij het prima en blijft het speentje boven. Maar ik merk dat zijn ouders het geen probleem vinden als hij de heledag met dit ding rondloopt. Ik merk wel dat dit ook invloed heeft op zijn taalontwikkeling. Dit is natuurlijk niet de enige boosdoener, maar het draagt zeker op een negatieve manier bij..

Iemand tips?

10 jaar geleden

Bedankt voor je reactie! Ik ben helemaal mee eens dat het de verantwoordelijkheid is van de ouders. Maar ik merk ook dat ik het heel lastig vind, dus een beetje oefenen is nooit weg!. Thanx voor je reactie

10 jaar geleden

Ik begrijp dat je ermee zit, maar sommige kindjes zijn ook wat later met praten. Mijn zoontje is net 2 en is motorisch vergelijkbaar met een kindje van 3, maar qua praten doet hij nog niet zoveel. Wij zijn met 6 maanden begonnen boekjes voor te lezen en daarbij ook overdag extra voorlezen. Ik zou dus niet al te hard zijn als je de ouders aanspreekt (wat je uiteraard ook mag doen hoor)want je weet niet precies wat ze wel en niet thuis doen.

10 jaar geleden

Lastig, Ik denk dat je er heel goed aan doet om het met de kindjes te oefenen. Mischien zou je het bij de ouders aan kunnen geven? Ik denk eerlijk gezegd dat de verandering toch bij de ouders plaats zou moeten vinden.. Het is per slot van rekening ook hun kind. Wat ik bij mijn zoontje doe is alles aanwijzen waar hij mee speelt en het benoemen, net als al zn eten. Ik vraag dan ; Heeft Bryan zin in een appel? Dan zegt hij byan appeee. dan laat ik het stuuk fruit zien en zeg ik er nog een keer "appel" bij. Ik ben ook met hem aan het oefenen geweest om alle lichaamsdelen te benoemen, zodat als hij zich zeer heeft gedaan, hij ook kan vertellen waar aan. en tellen doe ik bij het broodje eten, dan heeft hij nog 8 stukjes in zn bord, die gaan we samen tellen, en als hij een hapje in zn mond heeft gedaan tellen we er samen nog 7. Elke keer als ik op sta vertel ik waar ik heen ga, of wat ik ga doen. rijstewafel noemen wij hier koekie, is wat makkelijker om uit te spreken voor onze 2 jarige. zo proberen we woordjes soms ook makkelijker te maken. Als hij honger heeft vraaagt hij nu, mama eten? en dan vraag ik wil je banaan, of wil je koekiee.. en dan zegt hij zelf wel wat hij wil. ik hoop dat je er iets aan hebt. gr. chella