{{ message.message }}
{{ button.text }}

Taal ontwikkeling

Afbeelding blog 'Taal ontwikkeling '

Wat zeg je? 
Zeg het nog eens een keer..
Zeg het nog eens een keer maar dan rustig..
Sorry maar ik weet echt niet wat je bedoeld?!
Wijs het eens aan dan!
Ooooh je wilt graag een rijstewafel!!

Herkenbaar??

Een keer in de week pas ik op 3 kindjes. Het zijn alle drie jongetjes in de leeftijd van 2,5 - 3,5 en 5,5. Ik merk dat zij niet goed ontwikkeld zijn wat betreft taal. Inmiddels kan ik de oudste redelijk volgen en weet ik over het algemeen bijna altijd wel wat hij wil of wat hij bedoeld. Maar de jongste begrijp/versta ik vaak echt niet. Ik doe echt mij best om hem te proberen te begrijpen, maar hij praat zo onverstaanbaar dat ik vaak door bovenstaande te volgen er wel achter kom, maar dit is natuurlijk best vervelend voor hem. Soms worden ze ook boos omdat we elkaar niet begrijpen. Ik snap dat het voor hem niet leuk is om niet 'begrepen' te worden.

De oudste gaat op school maar ook buiten school naar logopedie. Je merkt dat het daardoor steeds iets beter gaat. Maar die andere twee zitten nog niet op school en ik heb ook niet het idee dat er thuis extra aandacht aan besteed word. 
Op die ene dag in de week dat ik er ben, ga ik vaak voorlezen of in een soort speelvorm woorden benoemen etc. Maar wat zou je als buitenstaande nog meer kunnen doen?

Daarnaast liep de jongste regelmatig overdag met zijn speen rond te sjouwen. Zijn speen zit vast aan een knuffelhaasje. Als ik ga oppassen dan zeg ik hem altijd dat haasje nog heeeeel moe is en graag nog even in zijn bedje wil blijven slapen. Dan vind hij het prima en blijft het speentje boven. Maar ik merk dat zijn ouders het geen probleem vinden als hij de heledag met dit ding rondloopt. Ik merk wel dat dit ook invloed heeft op zijn taalontwikkeling. Dit is natuurlijk niet de enige boosdoener, maar het draagt zeker op een negatieve manier bij..

Iemand tips?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je