Snap
  • Kind

Stresseten, je kan het het je kind aanleren

Eten als je gestresst bent, velen van ons doen dit. Wat blijkt, dit is je misschien als kind aangeleerd.

Gaan snaaien wanneer je veel stress ervaart, bekend voor velen onder ons. In sommige gevallen is je manier van omgaan met stress of andere emoties, genetisch bepaald. Maar in sommige gevallen, kan het ook aangeleerd gedrag zijn. Dr. Farrow van Aston University deed onderzoek naar opvoedingsstijl en eten om emoties te onderdrukken.

Het bleek dat kinderen die vroeger beloont of gestraft werden met eten, op latere leeftijd ook andere emoties reguleren met eten. Dus meer of sneller gaan eten bij verdriet of stress.

En velen van ons zijn er wel mee bekend, dat we een snoepje kregen als we niet zouden zeuren in de supermarkt. Of als we ons koest wisten te houden tijdens de lange autorit. Door de effectiviteit ervan, zijn velen van ons ook geneigd om dit toe te passen op onze eigen kinderen. Maar dit kan dus wel nadelige gevolgen hebben voor het kind op latere leeftijd.

En natuurlijk is het hartstikke prima als je dit af en toe doet. Zoals wanneer ze voor de prik moeten bij de GGD of als je heel erg graag wilt dat ze mooi gaan zitten voor die leuke fotoshoot. Het is minder handig voor de wekelijks terugkerende bezoekjes aan de supermarkt. Het is vooral van belang dat kinderen niet wennen aan 'lief zijn' = 'snoep'. Of dat ze te horen krijgen dat ze stout zijn wanneer ze hun bord niet leegeten. Gedrag of emoties moeten niet onlosmakelijk verbonden zijn met eten, anders houden ze dat hun hele leven vast.

Vooral het laatste, hoor ik ook nog veel om mij heen. Kinderen die hun niet-leeggegeten bord, de volgende ochtend voor het ontbijt krijgen als straf. Of net zolang aan tafel moeten blijven, tot het bord leeg is. Geen toetjes mogen, noem het maar op. Naast dat kinderen hun natuurlijke verzadigingsgevoel totaal leren te negeren, krijgen emoties en eten ook een erg sterke band met elkaar. Twee belangrijke factoren die later bijdragen aan overgewicht.

We hebben natuurlijk niet alles in de hand, maar als we weten dat we een deel wel kunnen beïnvloeden doen we dat toch? 

 

8 jaar geleden

Haha ja en hij is ongetwijfeld niet de enige. Het blijft toch een makkelijke en snelle oplossing, die bijna altijd effectief is. Maar het is beter van niet inderdaad.

8 jaar geleden

Goed punt! Ik merk dat mijn vriend erg makkelijk naar de koekjes en knabbels grijpt als ons zoontje wat zeurderig is... Dat moet hij dus maar snel afleren!