Snap
  • Kind

Stoooom, stomme mama!

Sinds gisteren ben ik gebombardeerd tot stomme mama. Niet omdat ik niet lief ben maar omdat ik soms wat onhandig kan zijn.

Een aantal weken geleden las ik dat als een kind zinnetjes van twee woorden kan maken de taalontwikkeling in een stroomversnelling komt. Ik kon me er toen niets bij voorstellen.

De taalontwikkeling ging wel gestaag maar hoe kon het ineens heel hard gaan? Mijn peuter die echt kan praten? Er kwamen toen nog één woorden zinnen uit en soms twee. Maar van echt praten kon je niet spreken. 

Maar sindsdien is ze begonnen met zinnen maken en het begint nu echt ergens op te lijken. Ik heb het idee dat ze zelfs gedurende één dag nieuwe woorden leert en gelijk toepast. Je kan haar kennis bijna zien groeien. 

Ze begrijpt ineens dat als papa of mama weg is dat ze dan aan het werk zijn. Als we tanden gaan poetsen moeten we haar "borstel pakken" en dan wordt er geroepen "borstel ben je?". 

Een tijd terug heeft mijn man haar iets geleerd. Als er iets valt of er gebeurd iets onhandigs dan doet ze haar hand voor haar mond en zegt "ooh stom!". Heel schattig en grappig maar ze kan het sinds gisteren ook als bijvoeglijk naamwoord gebruiken en dat vind ik minder grappig. Ik was al een paar dagen bezig om het woordje stom eruit te krijgen. Ik vind het niet leuk als ze ons stom noemt en ook niet als ze zichzelf zo noemt. 

Vanochtend maakte ik haar brood en gaf haar alvast een kwart van haar boterham in haar hand. Het bordje mag ze vanuit de keuken altijd zelf naar de tafel brengen, maar nu kreeg ze alleen een stukje brood. Ze keek me aan en zei: "mama bord!" "stomme mama". Ze dacht dat ik haar per ongeluk haar brood gaf in plaats van haar bord, dat ik de volgorde vergat. En dat zou inderdaad een beetje dom zijn, maar ik vind het heel naar klinken. Ik kan haar keer op keer uitleggen dat ik niet stom ben en dat ze zelf niet stom is, maar probeer een nieuw verworven vaardigheid maar weer eens terug te draaien. Ik ben de komende tijd dus af en toe een "stomme mama" ben ik bang, totdat ze het woordje "lief" leert. Dan ben ik vast een hele lieve mama. 

8 jaar geleden

Zo leuk die taalontwikkeling! Ik hoop dat lief, leuk en aardig er snel in komen als bijvoeglijk naamwoord. ;)

8 jaar geleden

Hier vloekt papa nogal weleens als iets niet lukt of als hij het over iemand heeft die hem afsneed op de snelweg ofzo. Dus daar zeur ik regelmatig over aangezien ze voor die dingen grote oren hebben. Dus ipv sukkel zegt papa al een paar jaar kameel. Slaat nergens op maar oke. Paar jaar terug sint en piet op visite gehad dochter was toen 3 en die had het daar over, nu is ze 5 en als hij dan kameel zegt zegt ze, "papa je bent zelf een kameel, dat heeft sinterklaas gezegt" hou jezelf dan maar in de plooi. Nou vroeg mijn zoontje (7) laatst mama wat betekend dat woord .... Ehhh het begint met een k en dan een u en dan een t. Hij mag het niet zeggen van mij. Dus ik uitgelegd dat dat een stout woord is voor meisjesplasser... Dus met oudjaarsavond, staat papa achter en ik weet niet wat er gebeurde maar hij riep dus het k woord, komt er van voor uit de kamer geroepen, hey papa zei jij nou net een ander woord voor meisjesplasser..... De visite had het niet meer.

8 jaar geleden

Haha schattig is dat ja. Elfa lacht nu ook weleens met haar hand voor haar mond als ze iets heel grappig vind. Maar het is ook een beetje acteren, dan overdrijft ze lekker. Een echt clowntje.

8 jaar geleden

Dat was het inderdaad eerst: "oh oh", daarna werd het "ah neee" en nu is het dus "stom". Ik vind het fascinerend hoor, die taalontwikkeling.