{{ message.message }}
{{ button.text }}

Stoooom, stomme mama!

Sinds gisteren ben ik gebombardeerd tot stomme mama. Niet omdat ik niet lief ben maar omdat ik soms wat onhandig kan zijn.

Afbeelding blog 'Stoooom, stomme mama!'

Een aantal weken geleden las ik dat als een kind zinnetjes van twee woorden kan maken de taalontwikkeling in een stroomversnelling komt. Ik kon me er toen niets bij voorstellen.

De taalontwikkeling ging wel gestaag maar hoe kon het ineens heel hard gaan? Mijn peuter die echt kan praten? Er kwamen toen nog één woorden zinnen uit en soms twee. Maar van echt praten kon je niet spreken. 

Maar sindsdien is ze begonnen met zinnen maken en het begint nu echt ergens op te lijken. Ik heb het idee dat ze zelfs gedurende één dag nieuwe woorden leert en gelijk toepast. Je kan haar kennis bijna zien groeien. 

Ze begrijpt ineens dat als papa of mama weg is dat ze dan aan het werk zijn. Als we tanden gaan poetsen moeten we haar "borstel pakken" en dan wordt er geroepen "borstel ben je?". 

Een tijd terug heeft mijn man haar iets geleerd. Als er iets valt of er gebeurd iets onhandigs dan doet ze haar hand voor haar mond en zegt "ooh stom!". Heel schattig en grappig maar ze kan het sinds gisteren ook als bijvoeglijk naamwoord gebruiken en dat vind ik minder grappig. Ik was al een paar dagen bezig om het woordje stom eruit te krijgen. Ik vind het niet leuk als ze ons stom noemt en ook niet als ze zichzelf zo noemt. 

Vanochtend maakte ik haar brood en gaf haar alvast een kwart van haar boterham in haar hand. Het bordje mag ze vanuit de keuken altijd zelf naar de tafel brengen, maar nu kreeg ze alleen een stukje brood. Ze keek me aan en zei: "mama bord!" "stomme mama". Ze dacht dat ik haar per ongeluk haar brood gaf in plaats van haar bord, dat ik de volgorde vergat. En dat zou inderdaad een beetje dom zijn, maar ik vind het heel naar klinken. Ik kan haar keer op keer uitleggen dat ik niet stom ben en dat ze zelf niet stom is, maar probeer een nieuw verworven vaardigheid maar weer eens terug te draaien. Ik ben de komende tijd dus af en toe een "stomme mama" ben ik bang, totdat ze het woordje "lief" leert. Dan ben ik vast een hele lieve mama. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je