Snap
  • Kind
  • spelen
  • Barbie
  • empathie
  • voordelen
  • poppen

Spelen met poppen is leuk en goed voor de ontwikkeling van je kindje!

Barbie, wie kent het niet? Sinds het ontstaan van Barbie zijn bijna alle generaties hiermee opgegroeid, en dat is maar goed ook! Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat spelen met poppen niet alleen leuk is, maar dat het ook helpt om het empathisch vermogen en de sociale informatieverwerking te ontwikkelen! Keep on playing dus ;)

Tijdens dit onderzoek bundelden Mattel (fabrikant van Barbie) en de Universiteit van Cardiff hun krachten en werd voor het eerst neurologische beeldvorming gebruikt om het effect van spelen met poppen te onderzoeken.

Nieuwe bevindingen

Spelen met poppen activeert hersengebieden die de ontwikkeling van empathie en sociale informatieverwerkingsvaardigheden van kinderen beïnvloeden - zelfs als ze alleen spelen! 

Dit is een compleet nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we aan andere mensen denken, en meer specifiek aan de gedachten of gevoelens van een ander.

Om in kaart te brengen wat spelen met poppen voor het brein doet, gebruikten senior docent Sarah Gerson en collega's van het Centre for Human Developmental Science van de universiteit van Cardiff neurobeeldvormingstechnologie. Dat houdt in dat de hersenactiviteit van kinderen werd bekeken terwijl zij met poppen aan het spelen waren.

Hierbij werd ontdekt dat een gebied van de hersenen, de posterieure superieure temporele sulcus (pSTS), werd geactiveerd. Dit is een gebied van de hersenen dat wordt geassocieerd met de verwerking van sociale informatie zoals empathie. Het lichtte zelfs op wanneer het kind alleen speelde. Deze voordelen van alleen met poppen spelen bleken voor zowel jongens als meisjes hetzelfde te zijn!

Dr Gerson: "Dit is een compleet nieuwe bevinding. We gebruiken dit gebied van de hersenen als we aan andere mensen denken, en meer specifiek aan de gedachten of gevoelens van een ander. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het oplossen van vraagstukken of het bouwen van torens, moedigt spelen met poppen kinderen aan om hun eigen denkbeeldige wereldje te creëren." 

Snap

Poppen vs. tablet

Het spel van de kinderen werd in verschillende segmenten opgesplitst om de gegevens voor het onderzoek te verzamelen. De vier segmenten zagen er als volgt uit: 

alleen met de poppen spelen;samen met iemand anders met de poppen spelen (de onderzoeksassistent);alleen op de tablet spelen;samen met iemand anders op de tablet spelen (de onderzoeksassistent).

In het onderzoek werden verschillende barbiepoppen en -speelsets gebruikt en deze werden voor alle kinderen op dezelfde plek geplaatst, om zo voor alle kinderen dezelfde speelervaring te garanderen. Op de tablet speelden de kinderen open en creatieve spelletjes (in plaats van spelletjes op basis van regels of waarbij ze missies moesten vervullen) om een soortgelijke speelervaring te bieden als bij het spelen met poppen.

De bevindingen van het onderzoek tonen aan dat wanneer kinderen alleen met poppen spelen, hun pSTS evenzeer wordt geactiveerd als wanneer ze met anderen spelen. Uit de studie blijkt ook dat er veel minder activering van de pSTS te zien is als kinderen alleen met hun tablet spelen. 

Snap

91 procent van de ouders beschouwt empathie als cruciale sociale vaardigheid

Wereldwijd onderzoek

Barbie heeft zelf een wereldwijd onderzoek uitgevoerd, om de relevantie van de neurowetenschappelijke bevindingen te begrijpen. Hierbij werden meer dan 15.000 ouders van kinderen in 22 verschillende landen bevraagd. 

Uit de resultaten bleek dat 91% van de ouders empathie als cruciale sociale vaardigheid beschouwt en wil dat hun kind deze competentie ontwikkelt. Slechts 26% is zich ervan bewust dat dit kan door hun kind met poppen te laten spelen. Nu kinderen meer tijd thuis doorbrengen, maken ouders zich steeds meer zorgen over de ontwikkeling van sociale vaardigheden bij hun kind. 

Spelen met poppen is dus erg goed voor de ontwikkeling van je kinderen! Was jij je bewust van deze voordelen? En, spelen jouw kids veel met poppen? Laat het weten in een reactie! We zijn benieuwd :)

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Mattel / Barbie. 

3 jaar geleden

whaha mijn dochter tovert een 30 jarige ken om tot vrouw! En geeft hem dansles!.. ik hou van barbies!!! Heerlijk mijn dochters spelen er nu mee! Met mijn eigen barbies van vroeger

3 jaar geleden

Mijn dochter van net 2 pakt altijd de poppetjes van de duplo en dan heeft ze al een heel fantasie spel er is een poppetje mama en papa en opa en oma en de papa en mama neemt ze overal mee naartoe en ze heeft er zelfs een in t bed van dr zus gelegd toen zei weer naar haar moeder ging

3 jaar geleden

ja, onze meiden spelen heel veel met poppen en Barbie ;) En dat heb ik zelf vroeger ook veel gedaan. Ontzettend leuk dat dit zo positief is voor kinderen :)

3 jaar geleden

Hier word heel veel met poppen (en pluche knuffels) gespeeld! Complete verhalen worden dan na gedaan!