Snap
  • Kind
  • Mama
  • Voeding
  • mama
  • overgewicht
  • kind
  • Snoep

“Snoepen is goed voor kinderen?”

Zo luidde een titel van een krantenartikel in de Telegraaf. Het zou wetenschappelijk geconstateerd zijn dat kinderen die snoep eten minder kans hebben op overgewicht dan kinderen die geen snoep eten. Waarschijnlijk klinkt dat je raar in de oren. Bij mij in ieder geval wel! Het lijkt af en toe alsof alles waar kan zijn, zolang er achteraan word gezegd dat het uit een onderzoek bewezen is. Zo zou het volgens een andere bron ook uit een onderzoek naar voren zijn gekomen dat vrouwen met een dikkere bovenlip meer kans hebben op een vaginaal orgasme.

De onderzoek over het verband tussen het snoepgedrag en overgewicht ging als volgt. Tussen 1999 en 2004 zijn er 11.000 Amerikaanse kinderen gevolgd, tussen de leeftijd 2 en 18 jaar. Uit het onderzoek is gebleken dat van degenen die snoep aten, 22% minder kans hadden op overgewicht.  Deze kinderen hadden ook een lager niveau van C-reactive proteïne (CRP). Een hoog niveau van dit proteïne zou het risico op hartproblemen en andere chronische ziekten verhogen. Volgens deze onderzoekers ontwikkelen kinderen die van jongs af aan snoep eten, een bepaalde mate van discipline. Als deze kinderen snoep eten verbinden aan een bepaalde gelegenheid, zouden ze zich meer bewust zijn van hun eetgedrag. Ze zouden ook in staat zijn een balans te vinden in hun calorie inname. Daarbij is er wel benadrukt dat het nu niet de bedoeling is dat snoepen een hoofdrol gaat spelen in het voedingspatroon.

In principe lijkt hier wel een kern van waarheid in te zijn. Zolang kinderen bewust worden van hun eetgedrag, zullen zij zich minder snel volproppen. Maar er zijn ook genoeg ouders die hun kinderen bewust niet of nauwelijks snoep geven omdat ze er en bepaalde gedachtegang achter hebben, die ook overgedragen wordt aan de kinderen. Op die manier worden die kinderen ook bewust van hun eetgedrag.

Maar goed, uiteindelijk hebben die onderzoekers misschien toch gelijk. Hoe sta jij tegenover (zeer) opvallende conclusies uit onderzoeken?