Snap
  • Kind
  • Voeding

Snoep gezond, gezond snoepen? Hoe dan?

Snoep verbieden werkt averechts. Wat niet mag is extra aantrekkelijk. Als je iets verbiedt wil een kind het des te liever!

Ik ben vroeger als jong meisje, op de basisschool, gepest.

Ik was een stil grijs muisje. Ik verstopte me graag achter mijn lange blonde haren, oversized sweater en kleurloze jeans. Ik was ook aan de stevige kant.

Nu is mijn oudste van 5 niet dik, maar ook niet slank. Ze heeft wel aanleg hiervoor. Normaal gesproken draag je als kind zijnde kleren in de maat van je lengte. Draag je maar 110/ 116. Dan ben je ook 110 a 116 cm groot. Zoë is 112 cm en draagt maat 122.

Niks om ons direct zorgen over te maken. Maar ik wil het wel graag in de gaten houden en ik ben als de dood dat zij ook gepest gaat worden.

In snoep zitten veel onnodige extra suikers en calorieën.

Snoep verbieden werkt averechts. Wat niet mag is extra aantrekkelijk. Als je iets echt verbiedt wil een kind het des te liever. Maar beperken kan uiteraard wel. Kinderen groeien door voedingstoffen en die zitten niet in snoep.

Mijn man en ik hebben onlangs afgesproken dat Zoë doordeweeks niet meer snoept. Wat ik daar dan weer lastig aan vind, is dat ik er niet altijd bij ben. De dinsdag en donderdag na school en tussen de middag is ze bij mijn schoonouders. Ik vind het moeilijk om mijn schoonouders te zeggen om te minderen met snoep. Een snoepje mag heus wel, daar ben je ook wel opa en oma voor. Zoë gaat de vrijdag middag naar mijn moeder. Mijn moeder weet dat ik vroeger gepest ben en weet hoe ik me voelde. Zoë krijgt daar dus ook 1 snoepje. Geen Chips en chocolade en koek enz. Maar 1 snoepje en thats it. Dat is nu de afspraak. Dit gebeurt ook zo bij mijn schoonouders. Ik ben blij dat ze het begrijpen en inzien dat dit beter is voor haar. Zoë is dol op fruit, daar doe je haar eigenlijk net zoveel plezier mee als met snoep. Mango, appel, banaan, kiwi en mandarijnen vind ze heerlijk! Mijn jongste krijgt dit uiteraard ook mee. Zij eet ook gezond met af en toe een koekje.

In het weekend eten we vaak patatjes. Dat mag dan ook. Doordeweeks gezond en 1 dag in het weekend wat "minder" gezond. We zijn hier nu 2 weken mee bezig en ik merk dat het werkt. Zoë heeft minder trek en vraagt niet om chips. Een snoepje of chipje is iets extra's. Geen beloning. Als de basis goed is, groente, fruit, brood en zuivel, dan mag ze het weekend wel iets extra's. Ik heb laatst een tip gelezen over het "foppen" van kinderen wat betreft snoepen. De kleuren en vormen van snoep maken het extra aantrekkelijk. Nu probeer ik gezonde dingen te geven en deze een extra aantrekkelijk uiterlijk te geven. Fruit spiesjes in verschillende vormen. Deze kan je maken door de uitsteek vormen voor koekjes en vastzetten op een satéprikker. Frietjes gemaakt van reepjes komkommer, kaas of wortel met yoghurt als dip is ook een leuke en lekkere tip! De leukste en beste,vindt ik, het maken van een ijsje door middel van kwark gemixt met vers fruit. Dit alles in een vorm gieten, op een stokje en invriezen maar. Succes gegarandeerd!

8 jaar geleden

Hoi Mamaup. Dank je voor je reactie! Ik ben zelf wel gek op snoepen :) Ik hou vooral van Chocolade, heerlijk! Maar ik hou ook erg van gezond snoepen! Fruit en tomaat of worteltjes vindt ik ook heerlijk! Gelukkig vinden mijn dochters dat ook :) We wisselen het lekker af! Gezond snoepen en af en toe ongezond snoepen! Heerlijk!

8 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Wendy 1983. Ik zie dat ik daar een typfoutje heb gemaakt. Zoë is 112cm lang en zit in maat 122. Ik heb dit direct aangepast. Ze is zeker niet dik! Ik probeer inderdaad niet te benadrukken dat teveel snoepen je dik maakt. Ik werd vroeger hier ook onzeker van en wil dit uiteraard niet over brengen op mijn kinderen. Ik geef aan dat ze best wat mag, maar beperkt, af en toe en niet altijd omdat teveel snoep gewoon niet goed is. Voor niemand of je nu dik bent of dun. Vervelend dat jouw kinderen gepest zijn en jammer dat de moeder van het kind dat pestte dit niet wil inzien. Goed va je jongste dat ze het probleem zelf heeft aangepakt. Sterkte ermee. Blijft rot. je wilt niet dat je kinderen gepest worden en hoopt dit te voorkomen. Knap en goed van je kinderen dat ze zelf naar een oplossing zoeken!

8 jaar geleden

Als je kind 116 cm is dan gaan ze bij mij ook naar 122. Dan worden die kleren toch ook te kort. Ik heb 2 dunne sprieten van kinderen, en ze mogen best een koekje of snoepje maar niet onbeperkt. Maar leg niet te veel de nadruk erop, als ze jouw onzekerheid oppikt kan ze het zelf ook worden. Ik zeg altijd, ze moeten zelf hun fouten kunnenmaken en hun weg zoeken, wij zijn en er alleen om ze te helpen als ze het even zelf niet uitgevogeld krijgen. Hier zijn ze alletwee gepest. De jongste haar eerste school jaar ( vorig jaar) ze heeft zelf voor de oplossing gekozen om met de pestkoppen en de juf appart te gaan zitten en te zeggen dat ze dit echt niet leuk vond. Dit heeft geholpen. De oudste van de zomer, door een jongen van 2 jaar ouder. Die kreeg het zelf niet opgelost, die moeder een berichtje gestuurt, maar die vond het het risico van buitenspelen en vond dat je hard moest zijn en een grote mond moet hebben om het te redden in de buitenwereld. Dus hiermee naar de directeur van school gegaan en die heeft het in zijn algemeenheid gebracht en nu is het weer rustig. Dus als er iets is ga ik er wel achteraan. Maar ze maken hun eigen leven, ze doen niet mijn kindertijd over. Ik behoed ze niet voor mijn gemaakte fouten, ze moeten zelf hun eigen fouten maken, en dan ben ik er om ze op te vangen.