{{ message.message }}
{{ button.text }}

slaap kindje slaap

Slaap: je kunt niet zonder, maar hoeveel heb je nodig?

Afbeelding blog 'slaap kindje slaap'

Slaap: je kunt niet zonder, je wordt zelfs gillend gek als je te weinig of niet slaapt, maar hoeveel slaap heeft een mens nodig? En hoeveel slaap heeft een kind nodig? Dat verschilt blijkbaar nogal per persoon.

Ik ben het gaan zoeken in de grote wereld van www en dit is wat er ongeveer voorgeschreven wordt voor kinderen in de basisschoolleeftijd:

  • kinderen van 4 en 5 jaar slapen gemiddeld zo'n 12 uur per dag;
  • kinderen van 6 t/m 9 slapen gemiddeld 11 uur per dag;
  • kinderen van 10 en 11 jaar willen minder graag naar bed, maar hebben toch voldoende slaap nodig: meestal 10 uur per dag;
  • kinderen van 12 jaar vinden zichzelf al groot en kijken ook veel tv 's avonds. Toch moeten ze wel minstens 9 uur per nacht in bed liggen.

Nou zijn dit natuurlijk gemiddelden, dus iedereen kind kan er van afwijken. Dat is net zo met volwassenen, de één heeft genoeg aan 7 uurtjes slaap en de ander moet minstens 9 uur gehad hebben om de dag te beginnen, maar gemiddeld is ongeveer 8 uur.

Het gemiddelde wordt hier aardig gehaald, met hier en daar een uitschieter, beginnend met mijn man: Hij werkt veel en moet daarvoor elke ochtend om half 6 zijn bed uit. Hij gaat zo goed als nooit eerder dan een uur of 11 naar bed, dus hij slaap meestal zo'n 6 uur per nacht, zonder één centje pijn.

Ikzelf heb moeite met in slaap komen (mijn hoofd is druk en vol en ik kan de uitknop niet vinden), maar ik slaap over het algemeen genomen toch wel een uurtje of 7 per nacht, aardig gemiddeld dus. Helaas heb ik periodes dat het ineens heel moeilijk is om te slapen, dan wil 's avonds het computertje in mijn hoofd niet uit. Mocht ik dan 's nachts wakker worden, dan is er een bijna hoorbare klik, waarmee het computertje weer aan gaat en kan ik verder slapen wel vergeten. In dat soort nachten slaap ik vaak maar 3 of 4 uurtjes.

Dan minispruit (bijna 5 jr): hij heeft ADHD en veel mensen met ADHD hebben heel veel moeite met in slaap komen omdat hun hoofd moeite heeft met tot rust komen (klinkt bekend he, maar ik heb volgens de deskundigen toch echt geen ADHD). Hij doet het alleen een beetje anders: hij stuitert gewoon tot de batterij leeg is en stuitert dan nog even verder voor hij uitgeput in bed stort. En slaapt dan 12 uur lang. Heel gemiddeld gelukkig!

Komen we bij maxispruit (7 jr): hij heeft een gepassioneerde hekel aan slapen! Als baby al, als ik het me goed herinner was hij nog maar een maand of 9 toen hij nog maar aan 1 slaapje per dag zat (en 's nacht natuurlijk). En als hij naar bed ging, moest hij brullen, brullen, brullen, naar mijn mening omdat hij op die manier zijn dag van zich af kon zetten. Maar goed, ook nu nog is slapen, op zijn zachts gezegd, geen hobby van mijn oudste zoon. Hij gaat wel braaf om half 8 naar bed, omdat dat "zo hoort", maar slaapt meestal pas om een uur of 9 en is 's ochtends om 6 uur weer wakker. Vaak nog eerder. Hij slaapt dus maximaal 9 uur per nacht, terwijl het gemiddelde 11 uur is, volgens het lijstje. Ik vind dat eigenlijk te veel afwijken, en daarom stuur ik hem ook altijd op tijd naar bed, maar laatst zat ik te denken: Hij is altijd gewoon fit, maar een enkele keer moe overdag en hij heeft genoeg energie voor zijn schoolwerk. Misschien moet ik die gemiddelden dan toch maar loslaten en hem later naar bed sturen?

Als de vakantie straks afgelopen is, gaan we maar eens kijken hoe moe hij wordt van een nieuw schooljaar, maar als hij zo kort blijft slapen, moeten we toch maar naar een latere bedtijd gaan.

Hoe moet dat straks gaan als hij 12 of 13 is? Krijgen we dan een nachtbraker in huis? Die later dan wij naar bed gaat en er eerder dan wij weer uit komt? Ik hoop het niet!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je