{{ message.message }}
{{ button.text }}

Sint Maarten

Pay it forward

Afbeelding blog 'Sint Maarten' Achtergrond blur afbeelding

Gister was het Sint Maarten. Waar wij wonen wordt dat niet gevierd, tenzij je op de Vrijeschool zit, zoals onze kleuter. Het is het feest van delen, en het feest van licht in de duisternis. Volgens de legende deelde Sint Maarten zijn mantel met een arme, verkleumde bedelaar. Vandaar dat op 11 november de kinderen langs de huizen trekken en daar om een gulle gave vragen in ruil voor een mooi liedje. Dat ze daarbij lantaarns meedragen kun je symbolisch opvatten: door te delen breng je licht in de duisternis. Het is ook een verwijzing naar veel oudere, heidense feesten die men in deze tijd van het jaar vierde: de bloei- en oogstperiode is definitief voorbij, de bomen zijn kaal en het wordt steeds donkerder. Het is nu aan ons om licht te maken en te delen.

Hoe leer je kleine kinderen om te delen? Ik las daarover op Instagram bij @everydaymommyday een mooie post. De meeste kinderen zijn van nature kampioenen in delen, stelt Eveline, want hoeveel kopjes waterthee en uit lucht gebakken koekjes heb jij inmiddels niet aangeboden gekregen van je kids? 'Allemaal voor jou, mama!' Tegelijkertijd kennen we ook de schreeuwende peuter, die Onder Geen Voorwaarde zijn speeltje met een ander wil delen: 'Van mij!'. 

Hoewel ik van mening ben dat elk kind heus speelgoed mag hebben dat het niet met anderen hoeft te delen, zou ik het toch waardevol vinden als mijn dochtertje vooral ruimhartig en vrijgevig opgroeit. En net als bij zoveel andere belangrijke sociale omgangsvormen is de manier waarop je dat kunt aanleren verrassend simpel: je moet gewoon het goede voorbeeld geven. Voorleven dus.

Ik bedacht daarom de volgende Sint Maarten-activiteit. We vulden 55 enveloppen met een waxinelichtje, één voor elk gezin in onze straat. Daarop plakten we een tekstje over Sint Maarten en over delen en licht brengen in de duisternis. De kleuter voorzag ze daarna nog allemaal van een mooi hartje ('want dat is lief, mama') en daarmee waren onze gulle gaven klaar om rond te brengen. Vol trots stopte ze ze één voor één in de brievenbussen van onze buren. 'Deze is voor de lieve Turkse mijnheer en mevrouw, deze voor de buren met grijze poes Kees, deze voor de mama met vier kinderen.'

Toen we al in bed lagen hoorde ik onze brievenbus klepperen. Er lagen twee dikke enveloppen op de mat. Wat een verrassing was dat om die vanmorgen samen open te maken! Eentje zat vol snoepjes en in de ander een kaart met een uit het hart geschreven reactie plús voor ons alle drie een prachtige schelpenketting.

Misschien dat dat voorleven niet alleen werkt voor opgroeiende kinderen!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je