Snap
  • Kind
  • post

Schoolkeuze...

Keuze voor de juiste school, lastig!

Het begon hier al in de buik... welke school en waarom moeten we kiezen voor onze aankomende baby? We wonen in de stad en de wachtlijsten hier in de buurt voor de 'betere' scholen zijn lang! Ik kreeg van iedereen te horen dat het raadzaam is om 'op tijd' in te schrijven bij de school van je keuze. Maar ja, wat is op tijd?!

Dus met 6 maanden kreeg ik al te horen dat ik nu echt wel moest opschieten. Dus rond gaan kijken en ingeschreven bij een goede school, echt bij ons om de hoek. Omdat mijn vriend en ik allebei in deze wijk opgegroeid zijn, kennen we alle scholen in de buurt wel goed en weten we wat voor kinderen er een beetje op de scholen zitten, dus we zaten al aardig op 1 lijn.

Alleen... de school van onze keuze heeft sinds vorig jaar geen peuterspeelzaal meer in het gebouw, dus heb ik mijn zoontje op een andere peuterspeelzaal in een andere school (ook om de hoek bij ons) ingeschreven. Hier gaat hij sinds kort naar toe. En ik moet zeggen dat ik de sfeer hier echt leuk vindt! De school van onze keuze heeft; goede resultaten, over het algemeen kinderen van hoger opgeleide ouders en een goede sfeer. Maar we redelijk prestatiegericht, maar de resultaten van deze school zijn ook erg goed. Iets wat wij uiteraard ook belangrijk vinden. Daarnaast voelt het ook gewoon goed aan hier! De school heeft een lange wachtlijst, maar omdat ik er vroeg bij was heeft ons zoontje gegarandeerd een plek als hij 4 jaar wordt.

Maar de school waar ons zoontje naar de psz gaat is ook ontzettend gezellig en misschien komt het omdat ik hier nu vaak kom, maar het voelt vertrouwt dus. Deze school heeft in tegenstelling tot de andere school geen wachtlijsten, heeft echt veel minder betere resultaten en er zitten ook wel veel kinderen op die moeite met de taal hebben en moeilijker leren. Desalniettemin, ook echt geen slechte school, maar was niet onze eerste keuze.

En nu twijfel ik toch soms wel, want waar ga je nou het meeste op af? We vinden het beide wel belangrijk om hem te proberen een goede start te geven (je weet het nooit, misschien leert hij later wel heel moeilijk, niet dat dat voor ons zou uitmaken uiteraard!). Ik vind het zo lastig om de juiste keuze te maken!

10 jaar geleden

Gelukkig hebben wij dat probleem niet. Hier in het dorp is maar een school dus de keuze is zo gemaakt. Niet dat ik het altijd overal mee eens ben absoluut niet. Maar ons meisje gaat graag en heeft het naar haar zin. Dat is voor mij het allerbelangrijkste. Wat voor mij het belangrijkste zou zijn is de sfeer. Je kind moet zich er wel thuisvoelen. En als je gaat kijken naar het onderwijs. Er gaat altijd meer aandacht naar kinderen die achterlopen of juist vooruitlopen. Succes met je keuze

10 jaar geleden

Heb je nog nagedacht over het leersysteem; Dalton, Montesori, Jena, Christelijk, Vrije school enz.? Voordat wij een keuze hebben gemaakt zijn we op gesprek geweest bij 8 scholen (en dat in een straal van 4km van ons huis). We namen onze dochter mee zodat we ook konden kijken hoe ze zelf reageerde op alles. We hebben vooral gekeken welk leersysteem het beste zou passen bij onze dochter en het sfeertje moest gewoon ook echt oke aanvoelen. Ook vond ik het 'pestbeleid' iets waar wij naar hebben gevraagd. En de mix tussen nationaliteiten, jup, godsdienst, alternatievelingen, midden/lage klasse etc. moest ook goed verdeeld zijn... Uiteindelijk krijgen ook nog eens alle scholen met bezuinigingen te maken waardoor er dingen gewoon wel op achteruit gaan.....en vanuit eigen ervaring, hoe wij de schooltijd hebben meegemaakt vonden wij ook dat uiteindelijk de 'docent' die voor de klas staat een groot deel van het jaar bepaald of het goed is gegaan ja of nee (de klik moet er zijn)... Persoonlijk vond ik de uiteindelijke keuze nog steeds moeilijk..ze gaat nu naar een Daltonschool wat uiteindelijk qua leersysteem perfect bij haar past. De sfeer is heel erg goed, en er loopt qua type kind van alles rond en heeft ze een hele lieve juf die erg goed bij haar past en haar een hele goeie eerste start geeft van haar schooltijd. En er zijn zeker - punten... zo vind ik de klassen echt gigantisch groot (gemiddeld 27 kids per klas op dit moment).. en is het schoolplein heel erg open waardoor er kindjes kunnen weglopen of mensen kunnen komen die daar niet horen. Zo heeft elke school wel weer wat... maar ben wel blij met de keuze die we hebben gemaakt....

10 jaar geleden

Ja, dat is fijn! Hier zitten gewoon al op loopafstand 6 scholen... En dan nog niet eens de scholen die op rij-afstand vlakbij zitten.

10 jaar geleden

Nee, uiteraard zijn wij niet zo zwart/wit dat ik me blind staat op een school met een goede Cito score. Wij krijgen hier (in Den Haag) van de gemeente een scholengids toegestuurd met alle scholen in de omgeving erin (en dat zijn er hier heeeel wat) en daar staat een verhaaltje over de school in, de gemiddelde scores wat kinderen na groep 8 halen en gaan doen op de middelbare school en nog wat statistieken en informatie. Heel handig! Ik wil niet discriminerend overkomen, want dat ben ik totaal niet (ben zelf een halfbloed haha), maar op sommige scholen hier in de buurt is het merendeels niet van NL komaf en niet lullig bedoeld, maar dat merk je aan het onderwijs. Doordat er veel kindjes zitten die moeite hebben met de Nederlandse taal, wordt er veel extra aandacht gegeven aan deze kinderen met een taalachterstand, daar ligt dus veel al de prioriteit binnen het lesgeven. De school die wij dus gekozen hadden vraagt bijvoorbeeld een hoge ouderbijdrage, waardoor er voornamelijk een andere doelgroep ouders kiezen voor deze school met een wat hoger inkomen/opleiding etc. En daardoor loop je op deze school, al niet zoveel tegen belangrijke dingen als veel extra aandacht voor taalachterstand aan en wordt er meer op de kwaliteit voor het onderwijs gefocust. Aldus de directeur. Als ik het zo terug lees, klinkt het net als een beetje 'snob-achtig' haha, maar zo bedoel ik dat helemaal niet. Dit is een beetje wat er tijdens de rondleiding verteld werd. Nu zit mijn zoontje dus op de peuterspeelzaal bij de eerstgenoemde school en ik vind de sfeer daar erg prettig, alhoewel het niet onze eerste keuze van school is/was. Vriendinnen van mij hebben hun kinderen daar zitten en vinden het ook een fijne school, maar soms vinden ze het wel moeilijk dat er (te?) veel aandacht uitgaat naar kinderen van buitenlandse komaf die moeite hebben met de taal, rekenen etc. Dus daardoor kom ik weer in twijfel, iedereen wil zijn kind toch proberen om de beste stap richting de toekomst te geven, toch? Ik vind dus de keuze voor een school al een hele belangrijke. Maar zoals ik al schreef, voor hetzelfde geldt komt mijn zoontje niet goed mee, of heeft hij moeite met leren, dus je weet het toch nooit van te voren...