{{ message.message }}
{{ button.text }}

Schijfjes in haar borstjes

Het WKZ in Utrecht

Afbeelding blog 'Schijfjes in haar borstjes' Achtergrond blur afbeelding

Toen Lisse anderhalf jaar oud was, ontdekte wij dat ze opgezette borstjes had. Eerst was het bij 1 borstje, later bij beide kanten. 

Wij bleven het zelf in de gaten houden. Het werd niet minder, maar ook niet erger.

Als Lisse dan in bad zat, dan leek het alsof haar linker borstje wat was gegroeid. Na een tijdje aankijken hebben we toch de dokter gebeld. Die verwees ons door naar de kinderarts in het ziekenhuis bij ons in de buurt.

Ik vergeet nooit meer dat ze daar zeiden: Oh, dit hebben we nog nooit meegemaakt... Meestal zien we het bij 1 borstje, maar nog nooit bij 2 gezien! En dit waren de woorden waarmee wij naar huis gingen. We zouden doorverwezen worden naar het WKZ in Utrecht.

In het Gelre ziekenhuis zijn toen wel foto's gemaakt van de hand van Lisse, en hebben ze haar lengte opgemeten en haar gewicht genoteerd. Dit is doorgestuurd naar het WKZ. Een week later kregen wij al een oproep van het WKZ en was er een gesprek gepland.

In oktober 2019 mochten wij langs komen en werd ons het een en ander duidelijk gemaakt. Eindelijk mensen die WEL wisten waar ze het over hadden. 

Op het moment dat wij daar zaten pakte dr. B de gegevens erbij. (Lisse was net voor het gesprek ook gewogen en gemeten) Toen hij de gegevens zag, vroeg hij gelijk of Lisse net goed gemeten was! Uh ja? Hoezo vraagt u dit? Blijkbaar had het ziekenhuis is Apeldoorn de verkeerde lengte doorgegeven aan het WKZ! Wel 8 cm groter dan dat ze eigenlijk was. Je zult misschien nu denken; dat kan toch gebeuren? Maar in combinatie van de groeifoto van haar hand, en haar leeftijd, was er een kleine paniek bij de artsen in Utrecht. Ik vroeg waar zij aan dachten voordat wij op gesprek kwamen. Hij vertelde dat ze in de ergste scenario's dachten aan een tumor. Dit kwam omdat zij (volgens de verkeerde berekeningen) ontzettend hard groeide en uit de foto's van haar handje, zagen ze dat haar botontwikkeling een jaar voorliep op haar echte leeftijd. Dat zou dan kunnen betekenen dat er een tumor ergens opdrukte waardoor alles versnelt zou gaan.

Het was dus voor iedereen een ontzettende opluchting dat ze dus kleiner was dan ze dachten en dat dus alleen de botontwikkeling een jaar voorliep. Er werd ons verteld dat we over een maand terug moesten komen en dat er dan testen gedaan zouden worden zodat er gekeken ging worden waar de (kleine) borstontwikkeling vandaan kon komen. 

November 2019. 

Ik probeer zo goed mogelijk te vertellen wat ze allemaal bij Lisse hebben gedaan en waarom ze dit hebben gedaan. 

Ik heb een paar stukjes van internet gehaald, om zo duidelijk mogelijk te kunnen verwoorden wat de onderzoeken precies inhielden, en waarom ze dit deden.

Er werd een handfoto gemaakt om te kijken of er sprake is van versnelde groei en een voorlopende skeletleeftijd. Er werd een lucrin/GnRH test verricht om te onderzoeken of de aansturing van de puberteit vanuit de hersenen al op gang was gekomen, en er werd een echo gemaakt van haar eierstokken om afwijkingen aan dit orgaan op te sporen die een overmatige hormoonproductie kunnen verklaren.

Deze testjes zijn niet leuk voor een (bijna) 2-jarige. 

Na deze dag gingen wij naar huis en zouden we 3 weken later worden gebeld met de uitslag. Ik vond dit ontzettend spannend! Wat als de groeifoto liet zien dat de botontwikkeling toeneemt! Of dat er toch op de echo te zien is dat er sprake is van een vervroegde puberteit? Dan zouden we er wel op tijd bij zijn, maar dit is niet wat je wilt horen.

Als er namelijk sprake zou zijn van een vervroegde puberteit, dan zou het kunnen dat Lisse erg klein blijft! Omdat alles dan veel eerder op gang komt, en zij dus ook veel eerder zou stoppen met groeien! 

3 weken later ging de telefoon. De uitslag van alle testen waren binnen. De echo liet geen afwijkende dingen zien. Uit het bloedonderzoek bleek dat sommige hormoonwaardes wat hoger waren, maar nog net onder de grens van wat een vervroegde puberteit kon veroorzaken. Uit de groeifoto van haar hand bleek dat zij een jaar voorloopt met haar botontwikkeling dan haar daadwerkelijke leeftijd. Dit alles betekende dat ze niet in een vervroegde puberteit zat. Super om te horen natuurlijk! 

Voor nu wordt Lisse nog goed onder controle gehouden. Haar borstjes zijn nu ook weer helemaal normaal. Zodra wij weer merken dat er toch weer iets borstontwikkeling is, dan moeten wij terug komen en gaan ze weer kijken naar de waardes. Omdat Lisse toch op de grens zit, kan het zijn dat het toch weer gaat opspelen. 

Haar botontwikkeling loopt tot op heden nog steeds een jaar voor. Dit is niet erg, zolang dit maar niet meer wordt.

Vaak komen ze er niet achter wat nu de precieze oorzaak is van de vervroegde puberteit. Vaak heeft het wel met erfelijkheid te maken! Dit is bij ons niet het geval! Het zit niet in de familie. Voor nu zit Lisse niet in een vervroegde puberteit, en wij hopen dat dit ook niet gaat gebeuren. 

Wij zijn ontzettend blij dat ze zo goed in de gaten wordt gehouden en dat wij zijn doorgestuurd naar Utrecht. Hier weten ze hoe ze met kindjes om moeten gaan en ze weten waar ze het over hebben. Niets is fijner dat je als ouder al je vragen kunt stellen, en je de antwoorden kan krijgen die je verdient. 

Afbeelding blog 'Schijfjes in haar borstjes'

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je