Snap
  • Kind
  • peuter
  • peuterpubertijd
  • kinderboekenweek
  • havekidstheysaid
  • speeljemee

Samen lezen is leuk

Alle kleintjes houden van lezen.

Alle kleintjes houden van lezen. Waarom tieners dit kwijtraken is een raadsel waarvoor ik u graag verwijs naar de aflevering van Zondag met Lubach van 27 september 2020 (is namelijk helemaal geen raadsel). Maar mijn zoon is 3, dus is hij dol op lezen. Hij sleept met trouwe regelmaat avonden achtereen hetzelfde boek naar het 'grote bed'. Dan is hij het opeens zat en komt er een ander boek voor in de plaats waar hij weer twee weken verliefd op is. 

Dolblij als ik altijd ben geweest met mijn lidmaatschap van de bibliotheek (ik ben nooit zo'n Lubachiaanse tiener geworden), leende ik, onder het mom van 'if you can't beat 'em...' twee boekjes over horrorpeuters.

De tot de verbeelding sprekende titels, I kid you not: Anna moet huilen en Kaatje zegt nee. Loran is er niet. bij. weg. te. slaan. Zó herkenbaar zijn deze meisjes dat we alweer weken niets anders mogen voorlezen (papa deed nog een dappere poging met een prachtig boek waarin de wereld wordt uitgelegd), ik heb ze zelfs al een keertje verlengd bij de bieb.

En Loran kan er wat van hoor:

'Ik ben Kaatje, ik ben al twee. Mama vraagt iets, maar ik zeg...' lees ik zangerig voor. 

'NEE!'

Hij snapt helemaal waarom Anna zich krijsend ter aarde stort in de supermarkt, waarom Kaatje weigert haar laarsjes aan te trekken en waarom vast gegespt worden in een autostoel iets is om een flinke keel over op te zetten.

Dus wij lezen vrolijk verder en vergeten niet telkens de moraal van het verhaal te benadrukken:

'Als iets niet lukt, wat kun je dan zeggen?'

'Papa, wil je as-blief helpen?'

'En wat zegt papa als je dat vraagt?'

'Ja 'tuurlijk!'

Nu het echte leven nog. 

De boekjes:

Anna moet huilen - Kathleen Amant

Kaatje zegt nee - Liesbet Slegers

Samen hier (wijs worden uit de wereld) - Oliver Jeffers