Snap
  • Kind

Recycle je restjes groente door ze overnieuw te kweken

Wij gooien met z'n alle erg veel eten weg. Zo ook restjes van groenten, maar daar kan je ook iets anders mee doen...

Jaarlijks gooien wij met z'n alle erg veel voedsel weg. Zo ook restjes van groente, erg zonde. Een aantal van deze groente kun je namelijk na gebruik weer verder kweken. Niet alleen heel erg goed voor het milieu en de natuur, maar ook super leuk voor de kinderen om te doen! Dit kan lekker in de tuin of op het balkon.

Aardappelen

Een overgebleven aardappel snij je door de helft. De onderste helft zet je in een bakje met water, maar de bovenste helft moet droog blijven (prik er bv. satéprikkers in). Je zet het vervolgens weg op een warme vochtige plaats (ideaal hiervoor is de vensterbank voor het raam). Na een tijdje zie je dat er stekjes aan groeien. Zo'n stekje pot je en geef je de eerste week iedere dag een beetje water. Daarna elke week steeds meer afbouwen. Zo groeit dit stekje weer tot een aardappel

Basilicum

Basilicum is de makkelijkste plant om weer te laten groeien. Je neemt een takje basilicum. Je haalt alle blaadjes, uitgezonderd de bovenste twee eraf. Je legt dit stekje in een glas met water. Als de wortels aangegroeid zijn en stevig genoeg zijn om te potten, dan kun je het stekje potten om binnen no time weer nieuwe basilicum te hebben.

Champignon

Champignons zijn eigenlijk schimmels en die groeien erg snel. Je snijdt van een champignons een stuk van het steeltje. Dit stukje steel stop je in een pot met vochtige aarde (ongeveer twee centimeter). Deze pot hou je uit de zon en je moet het vochtig houden. En vanzelf komt er dan weer een champignonnetje te voorschijn.

Bosui

Bij bosui hou je regelmatig veel over. En het deel wat je overhoudt met de wortels is het deel wat je nodig hebt om nieuwe te kweken. Zet de overgebleven bosui in een laagje water en zet dit voor het raam in de zon. Iedere week het water verversen en je hebt altijd bosui in huis.

Er zijn nog meer groenten die je kunt kweken met restjes, maar dit zijn wel de meest leuke om met kinderen te doen.

Gebruiken jullie, jullie voedsel altijd op of blijft er ook regelmatig wat over? Kweek dus overgebleven groente. Niet alleen goedkoop maar ook leuk voor kinderen.

9 jaar geleden

Wat leuk! Wij proberen zoveel mogelijk alles op te maken. Ik gooi niet gauw iets "zomaar" weg, behalve als het echt niet goed meer is natuurlijk. Ik heb nu nog een paar oude appels, die zacht aan het worden zijn, ik denk dus dat ik morgen appelmoes ga maken, zijn ze weer op en de kinderen vinden het geweldig als ik appelmoes maak. Het huis ruikt dan dagenlang heerlijk zoet!

9 jaar geleden

Een leuk idee!

9 jaar geleden

Hoi Kim, wat een leuk initiatief! Ik moet zeggen dat wij altijd eten weggooien, maar echt elke dag. Restjes bewaar ik wel eens. maar vaak is het ook net te weinig dat ik denk dat ik er niks meer mee kan doen. Dat is inderdaad zonde (vooral als ik denk aan arme mensen op de wereld). Ik vind die aardappel en basilicum ideeën echt heel erg leuk. Basilicum droogt best wel snel uit, en dan gooi ik eigenlijk zo 3 euro de prullenbak in! Ik ga het eens proberen binnenkort :)!