Snap
  • Kind

Poepproblemen, echt niet leuk!

Op bezoek bij de poep-poli, want mijn kind poept niet meer. Wat gaan ze doen en hoe moet het verder?

Mijn zoontje Martijn is pas met 3,5 jaar begonnen met zindelijk worden. Hij plaste al vrij snel goed op zijn potje en hij vond het geweldig om staand in de WC te plassen. Wel zonder afleiding, want anders zat de hele muur onder! Poepen ging echter niet zo goed. Af en toe viel er per ongeluk wat in het potje, maar meestal kwam er geen poep. In januari heeft hij last gehad van obstipatie en daar kreeg hij zakjes Forlax voor. Wij hadden als ouders echter niet het idee dat die zakjes veel effect hadden. Op een gegeven moment kreeg hij juist diarree en zijn we er maar mee gestopt (achteraf hadden we blijkbaar even moeten doorzetten, want dit zou het begin zijn van de 'ontstopping').

Het manneke had dus best last van pijn in zijn buik en pijn bij het poepen. Op een gegeven moment had hij zo'n buikpijn dat we hem een laxeermiddeltje hadden gegeven en toen heeft ie een hele grote poep in de WC gedaan. Maar dit associeerde hij dus zelf met 'ziek zijn' en hij heeft sindsdien niet meer op de WC gepoept...

Nadat hij al een hele tijd zindelijk was qua plassen, kwamen de eerste vegen in de broek. We merkten dat hij zijn poep begon op te houden: dan stond hij in een hoekje of achter een meubelstuk met zijn benen gekruist en een verstrakte uitdrukking op zijn gezicht. Als we dan vroegen of hij naar de WC moest dan was het antwoord altijd 'Nee'. Maar vervolgens had hij dan wel vaak een veegje poep in zijn onderbroek. Soms ook wel meer dan dat.

Als de schone onderbroeken dan op waren en hij een luier aankreeg, dan werd er helemaal niet meer naar het toilet gegaan, want dan deed hij alles in zijn luier, ook het plassen. Op een gegeven moment wisten we echt niet meer wat we moesten doen: die twee keer dat hij wel een succesje had gehad op het toilet konden we hem nog zo hard de hemel inprijzen of cadeautjes geven, de volgende dag zat t weer in zijn broek...

Het leek ons ook niet meer gezond om zo lang je poep op te houden. Hij had wekenlang alleen maar vegen in zijn onderbroek en af en toe wat harde keutels in zijn luier (die hij in bed aanhad). Buikpijn, opgezwollen buik en verminderde eetlust: het waren allemaal symptomen dat het niet goed ging met Martijn.

Uiteindelijk werden we door de huisarts doorverwezen naar de poep- en plaspoli op het Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg. Daar bekeek de kinderarts de vragenlijst die we vooraf hadden ingevuld en hij deed een klein onderzoek bij Martijn. Toen we aangaven dat Martijn ook zo lusteloos en moe was de laatste weken, vertelde hij dat het goed mogelijk was dat wanneer de problemen met het niet kunnen poepen opgelost waren, we een heel ander kind ervoor terug konden krijgen. Hij had dit vaker meegemaakt: kinderen die heel moe en chagrijnig waren, bleken na de oplossing van hun probleem ineens veel vrolijker en actiever te zijn. Wij hoopten dan ook dat dit bij Martijn ook zou gaan gebeuren!

We maakten kennis met Ria (pedagogisch medewerkster) en Tim (de handpop) en samen met een ander jongetje dat poepproblemen had gingen we naar een filmpje kijken over poepvrachtwagens. Zo verbeelden ze de stoelgang van mensen: je zag het binnenste van een mens waar een stoplicht stond bij de 'uitgang'. Bij mensen die hun poep tegenhielden stond het stoplicht altijd op rood. Dan kwam er een poepvrachtwagen aan (inclusief vrachtwagengeluid) en die ging voor het stoplicht staan. En dan kwam er nog een bij, en nog een en nog een. Het kwam daarbinnen helemaal vol te staan! Vervolgens komt er een motorrijder doorheen gereden en die rijdt zo naar buiten! Dit was dan het ongelukje in de broek. In de volgende scene staat het zo vol met vrachtwagens dat de laatste vrachtwagen een deel van de eerst vrachtwagen naar buiten duwt...ook een ongelukje in de broek!

Dan krijgen we een filmpje te zien van de poepvrachtwagens bij groen licht: er komt een poepvrachtwagen aangereden, het licht gaat op groen en de vrachtwagen rijdt zo naar buiten (inclusief wegstervend vrachtwagengeluid en plons van de WC), het stoplicht springt al op oranje, maar ho...wacht even...er komt nog een poepvrachtwagen aan en het licht moet dus weer op groen! Hartstikke grappig en heel erg leerzaam voor onze kleine man. Hij mocht ook nog een verhaaltje lezen over een mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had, kleuren en met klei spelen. Tot slot nog even met Tim naar het toilet geweest en een aantal opdrachten meegekregen. We moesten Martijn nu alles zelf laten doen: zelf uitkleden, onderbroek uitdoen, billen poetsen (als het echt veel was mochten we wel helpen) schone broek pakken, alles weer aandoen en handen wassen. In eerste instantie, omdat Martijn helemaal niet meer wilde poepen, mochten we hem belonen als hij een grote poep in zijn onderbroek had gedaan. We mochten hem dubbel belonen als hij dit op de WC had gedaan. Hij kreeg een mooie map mee met afspraken en opdrachten en ook nog een heel mooi "stickervel". Dit was een soort adventkalender met allemaal dieren erop waarbij je een bijbehorend vakje open kon maken. Als je dat deed dan zag je een foto van de poep van dat dier. Daar moest Martijn dan dezelfde sticker bij zoeken en daar ook op plakken.

Ik en Martijn hielden een goed gevoel over na deze leerzame en leuke middag. Alle mooie spullen (map, stickervel, bellenblaas etc.) mochten mee naar huis en mama moest nog even naar de apotheek voor de medicijnen. Nu kon het echte werk gaan beginnen! Lees het vervolg in mijn andere blog!

9 jaar geleden

Bedankt voor je lieve reactie1 bij ons is er wel heel veel onderzoek gedaan omdat ze eerst dachten dat ze veel heftigere dingen moest hebben als alleen maar een melk allergie. De artsen waren namelijk van mening dat ze er geen verstoppingen van kon krijgen........ Ze heeft vanaf 3mnd tot 9mnd wekelijks darmspoelingen gehad. Pas toen we met de koemelk stopte. Dat zingen werkt echt. Suzannah kan soms echt lang op de wc zitten en dan wil er niks komen. Ze heeft dan aandrang maar er komt niks, en dan gaat ze Olifantje in het bos zingen en is ze met 5min klaar :D Ik hoop dat Martijn het ook graag gaat doen!

9 jaar geleden

Jeetje Sandra dat is ook zeker niet leuk! Wel een goede tip van dat zingen, dat doen Martijn en ik graag samen. Het bellenblazen wordt nu echt een 'moet-je' en dat is nu ook weer niet de bedoeling. Er is geen nader bloedonderzoek gedaan of het lichamelijk nog ergens fout zit bij Martijn, maar die indruk heb ik nu niet meer. Nu hij een beetje van zijn angst af is en er echt grote poepbroeken tussen zaten, denk ik niet dat hij allergisch is of iets dergelijks. Gelukkig maar, want als ik jouw verhaaltje lees is dat nog veel heftiger...Ik duim met je mee!

9 jaar geleden

Super dat het allemaal zo goed geholpen heeft zeg! Hier ook al vanaf de geboorte problemen met poepen, helaas voor Suzannah was het niet omdat ze het zelf ophield maar omdat ze niet kan poepen door KMA. Ze is nu 3jaar en het vormt nog steeds een probleem. Ze is nu weer volledig KM vrij en het gaat nu redelijk goed. Wat bij haar ook goed helpt is zingen als ze op de wc zit. Dit geeft een bepaalde natuurlijke druk op de endeldarm waardoor het pijnlijke van het poepen verminderd word en dan gaat het makkelijker voor haar. Ik hoop dat ze op den duur helemaal normaal kan gaan maar ik heb er voor nu nog een hard hoofd in.