{{ message.message }}
{{ button.text }}

Picto's

Hoe picto's voor zoveel rust kunnen zorgen...

Afbeelding blog 'Picto's'

De maandagmiddag staat alweer klaar! Ondanks dat we al vanaf de zomervakantie met picto's werken, zit het nog niet echt lekker in mijn eigen systeem. Ik moet er 2-3 keer per dag goed om denken dat ik het pictobord aanpas. En als ik het een keer vergeten ben, dan krijg ik het te horen ook: 'mama, de picto van school hangt er nog, ik ben nu toch thuis?'. Tim helpt mij daaraan te herinneren, maar fijn is het niet. Het kan namelijk zijn gedrag als een blad aan de boom doen omslaan; omdat hij niet begrijpt waarom hij 'smiddags zijn tanden moet poetsen, bijvoorbeeld, of dat de picto van de taxi nog op het bord hangt..
Daarnaast vind ik het ook moeilijk dat ik moet bepalen waar hij mee mag spelen. Het is namelijk zo afhankelijk van zijn gedrag of hoe hij thuis komt uit school waar hij op dat moment behoefte aan heeft. De iPad en de wasmachine mogen sowieso niet ontbreken, maar je wilt ook niet dat hij elke dag hetzelfde spel doet. Een klein beetje variatie en verandering zo nu en dan is ook wel fijn. Dat opent weer nieuwe perspectieven; nu alleen Tim nog meekrijgen in af en toe een verandering.. Maar dat vraagt tijd en energie en dat ontbreekt nog wel eens. Je valt dan gauw weer terug in wat veiligheid en houvast biedt.. Een dilemma, af en toe.

Het maken en samenstellen ervan kostte ons 3 dagen, maar het is het waard! We hebben bijna overal een picto van. Ik had nooit gedacht dat het ons als ouders ook zoveel rust kon geven.. De dagdelen zijn overzichtelijk en het geeft sturing op het moment zelf. Tim kijkt er gedurende de dag geregeld naar en weet zo precies wat hij mag/moet doen. Het blijft vermoeiend om continu vooruit te moeten denken, maar we leren elke dag een beetje beter met Tim zijn autisme om te gaan.

Klein nadeel: als er eenmaal een picto op het bord hangt, moeten wij ons daar ook aan houden.. ;-)

#autisme #autismkid #specialneeds #specialkidmom #momslife #pictos*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je