{{ message.message }}
{{ button.text }}

Peter Pan

Peter Pan was een autistisch jongetje ...

Afbeelding blog 'Peter Pan' Achtergrond blur afbeelding

Peter Pan was een autistisch jongetje ...

Afgelopen zondag ben ik met mijn oudste zoon (7 jaar) naar het theater geweest. De voorstelling heette "Peter Pan en de verloren jongens". Natuurlijk heb ik van te voren even gelezen in het theaterboek waar het over ging en er stond bij: "het is een voorstelling over autisme, hoewel dat woord niet genoemd wordt". Dat klonk interessant!

Het verhaal ging over een jongetje dat fantaseert over Nooitland, waar hij met piraten vecht en indianen verslaat, maar ineens wordt hij door zijn vader terug geroepen in de werkelijkheid. Wat heeft hij gedaan met mama's jurk? Peter reageert op een manier waaruit blijkt dat hij de jurk als zijn moeder ziet en hij knuffelt de jurk, waarop de vader reageert met "Mama is er niet meer". Ineens wordt duidelijk waarom hij, vlak voor de show begint, alle poppen en zwaarden telde en steeds bij 3 zei "Het zijn er 3. 3 is goed!" Hij mist zijn moeder en weet daar niet mee om te gaan.

Door de hele show heen blijkt steeds weer dat, wanneer het Peter te veel wordt, hij vlucht naar Nooitland, waar hij het vrije jongetje is, die alles aan kan. Bijvoorbeeld wanneer zijn vader besluit dat er vanaf nu nog maar 3 borden op tafel zullen staan, want mama is er niet meer. Peter kan deze regel accepteren wanneer vader belooft dat het vanaf nu altijd zo zal zijn. Een nieuwe regel, voor altijd! Wanneer vader daarna Peter als 2e opschept, volgt de volgende nieuwe regel, want Peter zal niet meer als 3e opgeschept wordt, maar als 2e. Een nieuwe regel, voor altijd! Helaas maakt de vader daarna de fout toch 3 stukken vlees in de pan te hebben en dat is verwarrend, want ze zijn maar met z'n 2-en. Vader probeert het op te lossen door te zeggen dat het een uitzondering is, omdat hij een vergissing heeft gemaakt.

"Dus nu hebben we 2 nieuwe regels, een uitzondering EN een vergissing?" Dat is te veel voor Peter.

Ik vond deze show echt geweldig! Maxispruit vond het mooi hoor, vooral de stukken waarin Peter in Nooitland was en vocht met piraten en indianen, maar wauw ... eigenlijk moesten ze dit ook eens voor alleen maar volwassenen doen! Het geeft een beetje inzicht in hoe het waarschijnlijk is om autistisch te zijn. Heel bijzonder

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je