Snap
  • Kind
  • Gezond

Over trauma`s, tandjes en de tandarts

Ik zelf heb met mijn 37 jaar nog steeds geen gaatjes en daardoor natuurlijk ook totaal geen angst voor de tandarts of alles wat daarmee te maken heeft. Nou, geloof me: dat is totaal omgeslagen sinds onze twee wildebrassen van meisjes rondlopen.

Ik zelf heb met mijn 37 jaar nog steeds geen gaatjes en daardoor natuurlijk ook totaal geen angst voor de tandarts of alles wat daarmee te maken heeft. Nou, geloof me: dat is totaal omgeslagen sinds onze twee wildebrassen van meisjes rondlopen. Het begon toen ik hoogzwanger van de jongste was. Ik dacht nog rustig even de keukenkastjes te poetsen toen papa met ons meisje (toen bijna 2,5 jaar oud) overstuur uit de speeltuin kwam. Ze was gevallen en er was een heel stuk van haar voortandje af.

Met mijn hoogoplopende hormonen was ik niet voor rede vatbaar: ik vond het vreselijk. De tandarts kon er niets meer aan doen tot ons meisje last van haar tandje kreeg. Inmiddels was ik net bevallen en zat ik (nog steeds tjokvol met hormonen) met de oudste bij de jeugdtandarts. Mijn meisje had nota bene net haar tandjes (we zijn nogal laat in onze familie) en nu moest haar tandje al getrokken worden! Ik zat met tranen in mijn ogen, terwijl zij zich heel goed hield.

Afgelopen zomer opnieuw een tandentrauma maar deze keer met mijn jongste meisje in de hoofdrol: wij zaten lekker in het zonnetje te genieten op een bankje bij de speeltuin, toen onze kinderen samen met een ander kindje het grindpad op renden. Wij natuurlijk meteen roepen en er achter aan, maar het leed was al geleden: de voortand van de jongste was met meer dan de helft afgebroken. De tandarts kon in dit geval haar tandje weer helemaal mooi maken, dus wij natuurlijk superblij.

Helaas was ook deze blijdschap van korte duur: na een paar maanden werd ons meisje steeds zieker; ze had het over pijn in haar mond, kreeg spontaan een dikke lip en een hele dikke wang. Bij de weekendtandarts schrokken ze zich rot; door die voortand (waar je overigens niets aan zag) was haar mond helemaal ontstoken, zo heftig hadden ze het nog nooit gezien bij een kleintje. Er was geen kaakchirurg beschikbaar (zondag) en dus besloot (de overigens wel hele lieve) tandarts zelf haar tand te trekken. Meisje huilen, mama (stiekem) huilen.

Na een flinke antibioticakuur was ons meisje gelukkig weer de oude (met 1 tandje minder, dat wel). Jammer genoeg lijkt ook haar andere voortand nu iets grijzer te worden (maar het tandvlees ziet er wel goed uit). Hopelijk hoeft er niet nog eentje uit... Zo zonde en ook zielig. Het woord tandarts is inmiddels taboe bij mij en mijn meisjes. Bij de fluorbehandeling wilde de oudste de laatste keer absoluut niet meer mee werken en begon spontaan te kokhalzen. Na ontelbaar veel pogingen lukt het uiteindelijk.

Hopelijk krijgen ze straks allebei mooie nieuwe tandjes en blijven deze wel helemaal heel.

CHEESE!

11 jaar geleden

Ik heb gisteren besloten dat de meiden naar een andere tandarts ( mijn eigen tandarts )gaan. Misschien helpt dat. ( toch andere omgeving en ik was ook niet erg tevreden over die andere tandarts )Benieuwd!

11 jaar geleden

Au, klinkt erg pijnlijk dat vallen. Ik hoop dat ze toch hun angst kwijtraken. Succes alvast voor volgende maand.

11 jaar geleden

Help!Vandaag weer een oproep gehad voor de Jeugdtandverzorging voor 18 april. Ik hoop dat het deze keer wel mee valt. ( misschien opa maar meenemen voor een beetje extra overwicht...)

11 jaar geleden

Toevallig ben ik afgelopen week ook met mijn dochter bij de kindertandarts geweest. Onze dame is ook behoorlijk wild en kon nog maar net lopen toen ze voorover op de plavuizen viel. Ze had toen nog geen tandjes, maar toen de tandjes uiteindelijk doorkwamen bleek 1 tand grijs en afgebroken, helaas niets meer aan te doen was de conclusie van de kindertandarts. We gaan iedere drie maanden op controle nu en zou gauw er iets aan het tandvlees te zien is moet de tand eruit. Ik heb er ook tranen om gelaten hoor! De kindertandarts besloot direct even mijn zoon te controleren, zijn kiezen zijn afwijkend en ik was er nu toch... Conclusie: kaaskiezen, en bij voorkeur zo snel mogelijk vier kronen erop! Het mannetje is pas 3! Ik zelf heb een mooi en sterk gebit en kan alleen maar hopen dat hun blijvende tanden van betere kwaliteit zijn... Het is gewoon jammer, want het oog wil ook wat.