Snap
  • Kind
  • Voeding

Over snoep, frisdrank en tussendoortjes

Snoep is voor de meeste kinderen vanaf de peuterleeftijd het absolute toverwoord. Trakteer je kind op een spekje, winegum, dropje of lolly en blijer kan je hem of haar bijna niet maken, maar wanneer is genoeg echt genoeg?

Bij onze oudste was het allemaal erg gemakkelijk. Omdat ze geen oudere broers, zussen, nichtjes of neefjes om zich heen had, vroeg ze nooit om snoep tot ze ruim 3 jaar was. Wilde ze chips? Dan kreeg ze een schaaltje cornflakes. Een koekje? een simpele Liga was prima. Zij blij, wij ook blij.

Hoe anders is het nu. De oudste zit op school en zodra er een vriendinnetje komt spelen, komt de alom bekende snoepvraag al gauw naar boven. Haar jongere zusje ziet haar oudere zus natuurlijk als grote voorbeeld, dus jongste volgt al snel. Op een doordeweekse dag krijgen de meiden gemiddeld 2 keer per dag een snoepje of koekje. Als ze dan nog trek hebben of zin hebben in een tussendoortje krijgen ze fruit of een ander gezond alternatief, zoals een volkoren soepstengel met een beetje smeerkaas.

Ik heb het idee dat de balans tussen gezond en ongezond zo redelijk op elkaar is afgestemd. Alhoewel de oudste 6 is, krijgt ze maar heel zelden frisdrank. Ik vind het hartstikke ongezond en nog niet nodig. Ze kan heel af en toe een glaasje krijgen bij een speciale gelegenheid als een feestje of vakantie. Tot mijn grote verbazing krijgen sommige leeftijdsgenootjes zelfs cola bij de broodmaaltijd...niet te geloven!

Snoep is bijna een vak op zich. Ik ben benieuwd hoe jullie er mee omgaan.

 

 

10 jaar geleden

Jij ook! ha,ha..

10 jaar geleden

Ja ik vind het soms ook moeilijk om consequent te blijven... En hij is pas 3 nu. Zeker als je zelf even niet zo lekker in je vel zit of moe bent, ben je snel geneigd toe te geven. En daar maken ze meteen misbruik van :-) Zeker als ze wat ouder worden, worden ze daar ook steeds handiger in denk ik. Het blijft een strijd... Succes!

10 jaar geleden

Ja, ik denk dat het juist met snoep belangrijk is om consequent te blijven,maar nu de meiden wat ouder zijn, vind ik dat eerlijk gezegd niet altijd meevallen...

10 jaar geleden

Inderdaad heel herkenbaar. Mijn zoon vroeg nooit om snoep ( alleen rozijntjes) tot hij naar de peuterzaal ging met 2,5. Sindsdien heeft hij het al over snoep, zodra 's ochtends zijn ogen open gaan. Hij krijgt van mij 1 snoepje per dag. Meer niet. Hij probeert het altijd wel. Maar weet inmiddels dat nee ook echt nee is.