Snap
  • Kind

Over duimen en speentjes

Als ik iets vreselijk vind is het zo`n grote speen in de mond van een kleuter van een jaar of 5. Echt geen gezicht! Toch heeft het ons nog heel wat moeite gekost om de speen bij onze oudste af te leren.

Speen

Als ik iets vreselijk vind is het zo`n grote speen in de mond van een kleuter van een jaar of 5. Echt geen gezicht! Toch heeft het ons nog heel wat moeite gekost om de speen bij onze oudste af te leren. Vanaf haar geboorte had ze een hele sterke zuigbehoefte en dus was een speentje echt wel noodzakelijk. Ze is een meisje dat erg gevoelig voor prikkels is, dus het voornemen om de speen weg te doen rond haar 2e verjaardag ging al snel de prullenbak in (helaas dus niet samen met die speen).

Op een gegeven moment kreeg ze hem alleen nog in bed of als ze ziek was, dus geen probleem. Vlak voor haar 4e verjaardag vonden we het toch wel echt tijd worden om dat ding weg te doen, maar ons meisje kwam daardoor niet aan haar rust toe. Uiteindelijk heeft ze de speen (in bed en als ze erg moe was op de bank) nog nodig gehad totdat ze een paar maandjes op school zat. Ze was in het begin doodmoe van school en deze periode viel ook nog eens samen met de spanning van Sinterklaas, dus dat speentje had ze echt nog even nodig om tot rust te komen. De speen is 'mee gegaan met Sinterklaas' en zo kwam het speenverhaal gelukkig ten einde.

Duimen

Onze jongste dochter daarentegen heeft nooit behoefte aan een speentje gehad. Op de echo duimde ze al en dat doet ze nog steeds. Over een paar maandjes wordt ze 4, maar op de een of andere manier heb ik veel minder moeite met het duimverhaal. Ik vind duimen bij een kleutertje juist nog wel schattig staan en zie het ook niet zitten om 's nachts zo`n plastic ding om haar duimen te doen. Natuurlijk is het niet goed voor de spraak (maar ze praat prima) en de tandjes (daar heeft ze sowieso al pech mee... Na een valpartij 1 voortand eruit en 1 een beetje grijs). Maar ik vind het voor een kind ook belangrijk dat ze een manier hebben om hun rust te vinden.

Stiekem ga ik er maar van uit dat ze er vanzelf wel mee stopt? Wat zijn jullie ervaringen?

11 jaar geleden

Ik heb tot mijn 18e geduimd. het is gestopt omdat ik mezelf met mijn duimnagel prikte. Mijn tanden staan gewoon recht en ook qua spraak is er niets. Onze oudste twee hebben beide de speen gehad tot hun 4e. Onze kleine man nu heeft de speen alleen nodig als hij moe is anders wil hij niet eens de speen. en als hij `s nachts wakker is geweest voor een voeding hoeft hij de speen erna niet eens meer, dus ik denk niet dat dit een kind is die lang speent

11 jaar geleden

Ik kan je eigenlijk geen tips geven. Quin had zelfs moeite met een speen. Die wilde in eerste instantie alleen een vinger en later een kersspeen. Toch was hij hier na 1,5 jaar ook al helemaal klaar mee. We hebben er niet veel voor hoeven doen. Maar ik denk dat het wel heeft geholpen dat hij hem alleen kreeg als hij ging slapen of echt verdriet had. Hij heeft er nooit mee rond gelopen.

11 jaar geleden

ik ben ook benieuwd naar de tips hoe je ze gaat laten stoppen met duimen, is over jaartje voor ons ook van toepassing.