Snap
  • Kind
  • spelen
  • School

Over afspreken en playdates...

Dertig jaar geleden liep de hele buurt na schooltijd uit; alle kinderen gingen na school onbevangen samen buiten spelen. Tegenwoordig is het voor veel ouders een hele ommezwaai. Kindje naar groep 1? Welkom in de wereld van "het afspreken"! Regelmatig wordt de "afspreek- markt" al s`ochtends vroeg geopend.

Voor de eerste zoemer gaat, roepen de kleintjes al zinnen naar elkaar als:"Ik kan vandaag niet afspreken, want ik moet naar zwemles...heb al met Sara afgesproken... ( of wat je hier ook kunt invullen )" of  "Mag ik vanmiddag bij jou?" Deze moderne markt brengt alleen bij ouder en kind wel heel wat meer stress teweeg dan de bekende markt met kilo`s bananen en appels.

Bij ons op het schoolplein klinkt regelmatig kleuter gehuil en ook pruillipjes en boze gezichten zijn geen zeldzaamheid. In theorie had ik het zo mooi bedacht: twee vaste dagen afspreken en verder lekker met mama mee naar huis. In de praktijk heb ik toch teveel obstakels gevonden om zo consequent te zijn en vooral te blijven. Alleen woensdag en vrijdag klinkt redelijk, maar wordt bijna een onmogelijke missie door vriendin 1 die op woensdag naar ballet moet, vriendin 2 met zwemles op vrijdag en vriendin 3 die juist net die dagen geen zin heeft om af te spreken of een combinatie hier van. Zo wordt het af en toe een puzzel die net niet in elkaar past.

Verder heb ik ondervonden dat bijvoorbeeld de donderdag een ideale "playdate" dag is, aangezien het dan lekker kort is( niet erg met dat ene kindje dat al binnen enkele minuten ruzie maakt of omdat mama gewoon moe is. De vrijdag blijkt bij ons juist minder ideaal te zijn, want dodelijk vermoeiende kindjes, dus veel kleine brandjes die geblust moeten worden door ondergetekende. (  inmiddels genoeg ervaring voor de vrijwillige brandweer )

Gelukkig kan ik zeggen dat er langzaam wat ritme in komt met een paar vaste vriendinnetjes en vertrouwde moeders, maar het blijft moeilijk om recht in de verwachtingsvolle ogen van een kleuter te kijken en deze daarna keihard te moeten teleurstellen. Een compromis sluiten ( "Kom je morgen dan bij ons spelen?" ) wil nog wel eens helpen.

Natuurlijk moeten ook kleuters leren om met teleurstellingen om te gaan, maar met mijn gevoelige ziel en een zeer temperamentvolle dochter aan mijn zij valt dat niet altijd mee.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe jullie met dit fenomeen omgaan.....

 

11 jaar geleden

Je laatste vraag kan ik je over paar jaar pas vertellen haha ik kan me dus al wel voorbereiden zo te horen. Denk dat het lastig genoeg zal zijn, maar misschien wel prettig als je een keer bijv. 2 vriendinnetjes tegelijk over de vloer hebt (moet natuurlijk ook maar net uitkomen) of jouw kindje op playdate bij de ander zodat mama even kan bijtanken ;p wat een geregel al zo vroeg in hun leven, denk wel dat je voor jezelf duidelijk moet hebben wat je wel en niet wil en zonder geregel heb je nog meer chaos. succes met de playdates.