{{ message.message }}
{{ button.text }}

Opvoeden zonder schermpjes

Onacceptabel volgens de moedermaffia

Afbeelding blog 'Opvoeden zonder schermpjes ' Achtergrond blur afbeelding

Om maar met de roze olifant te beginnen, wij hebben geen tablet, van peppa big of paw patrol hebben onze kindjes nog nooit gehoord. Baby shark hebben ze nog nooit gezien, ze weten nieteens van het bestaan van YouTube of Netflix af. Iréne van bijna 4 kent geen figuren als Elsa, of mini mouse, daardoor hebben wij dus ook geen merchandise in huis. 

In deze tijd lijkt het heel normaal om je kind af en toe een filmpje te laten kijken, het was nieteens zo'n bewuste keuze om het niet te doen, maar het is gewoon nooit in ons opgekomen om het wel te doen. En achteraf staan we hier helemaal achter.

'maar wat doe je dan wanneer je even je handen vrij wil hebben?' Iréne leest boekjes en ik lees voor, soms zet ik een luisterboek aan via Spotify, ze luistert aandachtig naar de klassieke sprookjes terwijl ze tekent of knutselt, en dat werkt voor ons. Ook mag (niks moet) ze mij helpen met huishoudelijke klussen, ja het gaat natuurlijk een stuk sneller wanneer ik het in m'n eentje doe, maar Iréne vindt het erg leuk om te helpen. Vooral dingen waar water bij komt kijken zijn natuurlijk in trek, (en raad eens wie dat dan weer mag opruimen). Ook ben ik erg fan van de muziek van Ageeth de Haan op Spotify (tipje van mij wanneer je net als ik niet van irritante kinderkoortjes houdt) en soms wanneer we even drukte willen zetten we kinderen voor kinderen aan om lekker te dansen en te springen. 

'Maar het is zielig, dat zij geen merchandise mag is toch leuk een frozen dekbedovertrek? ' Nou ik denk dat onze kindjes niks te kort komen, bergen speelgoed, en door haarzelf gekozen beddengoed. Iréne is oprecht blij met alles dat regenbogen en bloemetjes heeft, daar kan geen frozen tegenop. Ook hechten wij erg veel waarde aan duurzaamheid, vaak is merchandise niet heel duurzaam geproduceerd dus we zullen het niet nieuw kopen, 2e hands als ze dat in de toekomst perse wil vind ik prima, maar zolang ze er niet om vraagt bieden wij het niet aan. 

' kijkt ze dan helemaal nooit tv? Zeker wel want wij kijken soms ook tv. Als we voor haar tv kijken zetten we meestal een natuurdocu op, dat vindt ze prachtig om te zien. Ook hebben we een tijdje Dropje met haar gekeken, dat is een programma met een fijne boodschap in iedere aflevering en zeker niet schreeuwerig. Ze vond het zeker leuk om te kijken maar wanneer wij het niet bewust voor haar aanzetten vraagt ze er ook niet naar. Ook hebben wij afgelopen jaar het sinterklaasjournaal gekeken omdat dit de volgende dag in haar kleuterklasje besproken werd, en door corona alle sint activiteiten niet doorgingen. En als we zelf heel Holland bakt terugkijken kijkt ze natuurlijk mee. 

'En tijdens een lange autorit?' momenteel hebben we geen auto uit duurzaamheid. Toen we die wel hadden speelden we onderweg spelletjes, en las ze boekjes. Meestal reizen we per trein en de reis is al een beleving opzich. 

'Maar ze leren er zoveel van?' Tuurlijk leren ze bijvoorbeeld Engels van filmpjes, maar Iréne leert ook veel in het echt leven. Letters & cijfers komt ze ook in het echte leven tegen, en echte ervaringen zijn natuurlijk ook heel leerzaam. 

Ik ben mij er van bewust dat wanneer zij straks naar groep 1 zal gaan ze bij andere kinderen misschien dingen hoort en ziet. Wanneer ze zelf om filmpjes gaat vragen zal ik zeker geen nee zeggen, maar tot die tijd geniet ik nog even van de rust. 

Geen oordeel wanneer jij wel kiest voor schermpjes, maar voor ons werkt het prima zo. 
*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je