{{ message.message }}
{{ button.text }}

Opruimen

Afbeelding blog 'Opruimen'

Misschien een frustratie van meer ouders (en misschien al veel vaker over geblogd). Hoe leer je je kind opruimen.

Ok. Ik ben zelf ook een chaoot van de bovenste plank, maar ik doe en heb altijd mijn best gedaan om mijn beide jongens te leren dat het gewoon veel prettiger leven is in een opgeruimde kamer. Het hoeft geen wachtkamer-bij-de-dokter gevoel te hebben maar gewoon netjes is wel heel prettig.

Helaas zie ik bijna elke dag hoe zeer ik gefaald heb. Mijn oudste zoon (13, Puber met ADHD/ASS-stoornis) is er echt een kanjer in om op zondagavond zijn vieze kleren in de was te gooien en dan te verwachten dat hij maandagochtend weer kan beschikken over zijn schone gymkleren. Of ineens met een onschuldig lachje een stapel borden en bekers naar beneden te brengen. (En ik maar denken: Waar blijven mijn borden?) Ik kom bij hem maar 1 keer per week op zijn kamer. Hij is tenslotte al 13 en is erg gehecht aan zijn privacy. Gelukkig staat in de zomer zijn konijn niet op zijn kamer anders kon dat nog wel eens heel naar uit pakken.

Mijn jongste zoon is best een beetje verwend, al zeg ik het zelf. Te vaak kwam hij er vroeger mee weg dat hij niet hoefde op te ruimen, omdat het (in de drukte van de dag) me te langzaam ging. Dan deed ik het zelf wel even sneller. Probleem: Hij kan nu niet opruimen. Hij heeft echt geen idee waar hij moet beginnen. En dat kan ik hem dus niet helemaal kwalijk nemen. Maar ja... hoe stimuleer je hem nu dan alsnog om het wel te leren aanpakken. Want ook ik sta bijna letterlijk met mijn handen in mn haar als ik soms bij hem op zijn kamer kom. We hebben een map met taken en een belonings systeem, maar ik ben eigenlijk op zoek naar die Gouden tip die maakt dat hij snapt WAAROM hij moet opruimen. Want dan word het een automatisme. En  nogmaals het hoeft niet perfect maar een beetje orde in de Chaos zou wel heel prettig zijn.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je