{{ message.message }}
{{ button.text }}

Op tijd inschrijven voor de basisschool!

Dat is dus géén grapje.

Afbeelding blog 'Op tijd inschrijven voor de basisschool!'

Oké, dit klinkt echt heel dramatisch, alsof ik al 14 verjaardagen heb doorgebracht, maar iedere (kinder)verjaardag hoor ik het weer; "heb je hem al ingeschreven op een basisschool? Wel doen hoor, er staan gigantische wachtlijsten tegenwoordig!" Ik was al blij dat we hem tegenwoordig op tijd (wat echt een dingetje is) naar de kinderopvang krijgen 2 keer per week, dus die basisschool was wat mij betreft écht een ver-van-mijn-bed-show eigenlijk.

Ik dacht dus dat het allemaal wel mee zou vallen, omdat er ook werd gezegd dat de kinderopvang zulke dramatische lijsten hadden. Dat bleek bij ons dus mee te vallen want we konden er vrij vlot terecht. Daardoor nam ik dus de goedbedoelde adviezen over het 'direct inschrijven' niet geheel serieus. Misschien niet heel handig van mij, maar hey, ik moet het ook allemaal nog steeds leren ;)

Nu is onze knul inmiddels 2,5 jaar en komt die basisschooltijd toch wel angstvallig dichtbij; hoewel ze met 5 jaar pas echt aan de leerplicht moeten voldoen, is het wel zo wijs om ze met hun 4e jaar naar de basisschool te brengen; de kinderopvang houdt dan immers op. Doodeng vind ik het, maar vooruit; wat moet, dat moet. Dus na een aantal bijeenkomsten en met wat meer ouders gesproken te hebben in de buurt, toch maar tot de conclusie gekomen dat we maar eens in gingen schrijven.

En wat blijkt nu; we waren inderdaad net op tijd..
Natuurlijk zal er altijd wel érgens een plekje zijn; maar als je een bepaalde voorkeur voor scholen hebt of je kind pertinent niet naar school X wil hebben, is het dus inderdaad van belang om daar snel voor in te schrijven. Want wat blijkt nou; de scholen die jij als ouder zijnde wil, wil de rest van de ouders dus ook hun kroost op hebben. En eenmaal op een basisschool, wil je ze ook liever niet weer verkassen naar een andere school.

Uiteindelijk hebben we een (vrij kort) lijstje gemaakt, heb ik in ieder geval de school gebeld die onze eerste keus is én was er gelukkig nog plek (althans, we waren dus net op tijd). Ik blijf het een bizar iets vinden, dat er zo'n run op basisscholen is.

Ik snap het langs de andere kant ook wel; zo zijn het scholen die vaak op loopafstand zijn in gezinswijken, dus makkelijk aan te lopen voor ouders. Daarnaast hebben veel basisscholen het beleid dat broertjes en zusjes voorrang hebben; wat natuurlijk ook weer volledig logisch is, want je wil ouders niet van hot naar her laten rijden in een stad; dikke kans dat er altijd een van de twee kinderen te laat is natuurlijk.

Dus, lieve ouders die net als ik dachten "och joh, dat valt wel mee, zo'n wachtlijst"....

Dat valt dus niet mee. Concertkaartjes voor Beyoncé zijn nog makkelijker aan te komen, dan aan een plekje op de basisschool, zo lijkt het...

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je