{{ message.message }}
{{ button.text }}

Op pad met een dreumes - babyzwemmen

Het lijkt me leuk om ook eens wat te schrijven over de gewone dingen die ik doe met mijn dreumes. Wie weet haalt iemand er inspiratie uit!

Afbeelding blog 'Op pad met een dreumes - babyzwemmen'

Het eerste deel van de serie: babyzwemmen.

Ik ben begonnen met baby-peuter zwemmen toen Ryan 6 maanden was. Tijdens de zwangerschap had ik er al over nagedacht en opgezocht wat er allemaal mogelijk was, en babyzwemmen leek me toen al erg leuk. Lekker met je baby in het water, ik hou zelf ook van zwemmen. Vanaf drie maanden mag je meestal starten, toch heb ik toen nog even gewacht omdat ik Ryan nog wel erg klein vond. 

Eigenlijk is zes maanden nog wel klein. Ik zie nu ook wel eens kleintjes komen zwemmen, maar voor hen is het al snel te lang en te koud. Van de liedjes en spelletjes krijgen ze nog niks mee en na het zwemmen zijn ze te moe om aangekleed te worden. De drukte en het zwembad-geluid is hen dan nog wat te veel. Desalniettemin: vanaf drie maanden kun je meestal starten en hoe groter ze worden, het leuker het is!

Hoe gaat het in z'n werk? Uiteraard is het overal anders. Over het algemeen is er verkleedmogelijkheid met aankleedkussens voor de kleintjes. Soms mag je de kinderwagen of maxi-cosi meenemen naar de zwembadrand, soms mag je ze in de kleedkamer achterlaten, soms mogen ze helemaal niet mee. Bij 'ons' zwembad is het goed geregeld, vind ik zelf. Een grote kleedruimte met verschoontafels en aankleedkussens. Vanaf daar neem je je kind mee naar het zwembad waar je een badcape of badjas op kan hangen en even kan douchen. Het enige wat ik mis is de mogelijkheid om je kind kwijt te kunnen als je jezelf aan wilt kleden. Met een actieve dreumes op een verschoontafel durf ik mijn trui niet over mijn hoofd te trekken en zeker niet te gaan douchen. De meeste mensen nemen een kinderwagen mee, maar omdat ik op de fiets kom is dat geen optie. Daarom neem ik (nadat ik met de receptie heb overlegd) altijd een kinderstoel uit de kantine mee naar de kleedkamer. Kan ik hem toch ergens kwijt. 

Een les duurt drie kwartier. Bij ons zitten alle kinderen van 0-3 jaar bij elkaar. Sommige zwembaden hebben speciale baby- en peutergroepen. We beginnen in het ondiepe (60 cm) en zingen liedjes en spetteren elkaar nat met handen en voeten. Soms laten we het regenen of gooien we water tegen het plafond. Daarna gaan we naar het diepe (1.20) waar we eerst de kinderen van de kant laten springen. Het is leuk om hier het verschil te zien tussen kinderen: de één springt vol overtuiging naar zijn mama/papa/oma/opa toe, de ander wil graag een handje en probeert zijn hoofd boven water te houden. En Ryan? Die kruipt altijd liever langs het zwembad naar het putje van de waterafvoer. #zucht 

Daarna zingen we in de kring verschillende liedjes. We zingen voor een jarige die dan vervolgens ook nog iets mag laten zien: van de kant in het hele diepe springen (2.00), drijven op de rug of onder water gaan. Daar krijgt hij dan vervolgens een teddybeerdiploma voor. jaja! We doen spelletjes met de bal, met plankjes, drijfstaven of we maken een lange bus. Ook onder water gaan hoort er (bijna) elke les bij. De meeste kinderen schrikken ervan, logisch. Belangrijk is dan om enthousiast te reageren als ze weer boven komen. Een positieve ervaring!

Vaak eindigen we de les met een spel: tikkertje of schipper mag ik overvaren? Hierbij zijn vooral de papa's heel fanatiek :D Daarna hebben we een kwartier vrij spelen. Soms komt de glijbaan in het water of we zwemmen in het diepe bad. Dat is gelijk een goeie oefening voor mama. Als allerlaatste duiken we in het bubbelbad, heerlijk warm en tijd om te kletsen. 

Ryan is echt een waterratje geworden. Hij heeft bandjes aan en spettert dan zo hard mogelijk met zijn benen om vooruit te komen. Hij doet netjes zijn mond dicht en kan dan alleen zwemmen. In het ondiepe gedeelte kan hij staan en lopen, dat is helemaal superleuk want dat kan hij in het leven zonder water nog niet. 

Niet alleen voor de kinderen is zwemmen leuk, ook heb ik bij het zwemmen een leuke vriendin gevonden. Haar zoontje is ongeveer even oud als Ryan en samen spreken we regelmatig af, naar de bieb of gewoon even bij elkaar op bezoek. De jongens kunnen dan samen spelen en wij kunnen gezellig kletsen. 

 Al met al, ik ben erg enthousiast over het zwemmen. Ik kijk er elke week weer naar uit. Ook al in het (zeker in het begin) een heel gedoe met aan- en uitkleden, afdrogen, haren wassen etc. 

Doe jij al aan babyzwemmen en zijn er veel verschillen tussen jouw en mijn les? Of misschien ben je na het lezen van deze blog wel enthousiast geworden, ik hoor het graag!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je