{{ message.message }}
{{ button.text }}

Oogcheckweken – check jij mee?

Afbeelding blog 'Oogcheckweken – check jij mee?'

Onze bijna 8-jarige dame is dol op spelletjes spelen met haar telefoon – de oude telefoon van oma – en kijkt graag tv. Video's van bekende YouTubers die de spelletjes spelen zijn het meest populair op het moment. En waar wij in februari tegen elkaar zeiden dat we de schermtijd zouden terugschroeven kwam in maart corona. We gingen over naar digitale lessen en huiswerk waarvoor Evi een aantal uur achter de laptop zat. Ondertussen moest ik ook werken terwijl Evi continu thuis was, dus gingen de teugels weer los op de schermtijd. Patrick kon gewoon buiten de deur werken dus alle verantwoordelijkheden kwamen bij mij te liggen. Dat doen ze normaliter ook wel omdat ik thuiswerk en altijd al minder werkte dan Patrick.

Uiteraard probeerde ik wel om haar te laten wisselen met activiteiten: lezen, spelen, dansen, spelletjes doen en er op uit samen zodra het kon. Maar eerlijk is eerlijk, Evi was vooral bezig met schermen. Ik ben er altijd wel redelijk makkelijk in geweest; we maken wel afspraken over haar telefoon bijvoorbeeld maar het gaat in halve uren, niet in kwartieren. En dat heb ik altijd gedaan. Zelf draag ik een bril vanwege bijziendheid, zonder mijn bril heb ik binnen de kortste keren hoofdpijn, zeker wanneer ik aan het werk ben achter de laptop.

Omdat ik zelf brildragend ben vind ik het belangrijk om voor Evi in de gaten te houden hoe het met haar ogen gaat. Een bril/lenzen/slecht zicht is niet fijn en dat wil je je kindje besparen natuurlijk. Hoe eerder bijvoorbeeld bijziendheid wordt herkend, hoe eerder je actie kunt ondernemen. Er bestaan namelijk lenzen die progressieve bijziendheid bij kinderen zoveel mogelijk kunnen remmen. Daarom is het van belang om regelmatig een oogcheck te doen door een oogzorgspecialist. Hoe hoger de bijziendheid, hoe groter de kans op oogproblemen als staar, glaucoom en netvliesloslating. Aandoeningen die je absoluut wilt voorkomen.

20-20-2

Schermtijd is leuk maar helaas niet zo goed voor de ogen van je kleintje – of van jezelf. Ken jij de 20-20-2 regel al? Deze regel houdt het volgende in: Na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en minstens 2 uur per dag buiten spelen.

Nu Evi weer naar school gaat speelt zij geregeld buiten op school en ook daarna. Wij zouden dus wel met het 20-20 gedeelte mee kunnen doen om een verbetering te krijgen met de schermtijd. Gelukkig kijkt Evi ook om zich heen tijdens de schermtijd, zelfs tijdens het spelen van de games op haar telefoon.

Wanneer Evi afspreekt met vriendinnetjes spreek ik standaard af dat zij een half uurtje mogen bijkomen van school met een half uurtje schermtijd. Daarna gaan zij dan samen spelen op de speelkamer van Evi of buiten, afhankelijk van het weer. Voor we het weten staat de moeder of vader van het vriendinnetje dan 1,5 uur later voor de deur. Ik merk vooral dat wanneer de “verveling” toeslaat of wanneer Evi even niet weet wat ze kan doen dat dan de behoefte aan een schermpje groot is. Voor mij is dat het moment om haar op andere activiteiten te wijzen die zij kan doen. Maar ook wanneer zij een beetje vermoeid is vraagt ze om een scherm, zodra ze op die momenten gaat lezen valt ze al snel in slaap.

Ik herken het zelf ook wel, die behoefte aan een scherm. Zelf moet ik ook alert zijn op mijn schermtijd, te vaak heb ik mijn telefoon in mijn hand uit gewoonte. Beetje scrollen op Instagram of Pinterest. Willen we de schermtijd van Evi aanpakken, dan zal ik ook het goede voorbeeld moeten geven en minder vaak mijn telefoon bij me in de buurt moeten hebben.

Maar om te kijken hoe het echt met de ogen van mijn kleintje is gesteld is, ga ik tijdens de OogCheckWeken van Procornea de ogen van mijn kind laten nakijken. Bij gespecialiseerde optiekzaken kan jij ook de ogen van je kind laten checken. De OogCheckWeken zijn heel oktober 2020 en via ikkijkverder.nl kun je een risico-analyse doen voor de ogen van jouw kleintje. Dan weet je of jouw kindje een vergroot risico heeft om bijziendheid te ontwikkelen maar ook waar je voor de oogtest bij een specialist gedurende de OogCheckWeken terecht kunt.

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand oktober). Wil je meer informatie? Ga dan naar deze site.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je