Snap
  • Kind
  • vakantie
  • moederschap
  • Mamavantwee

Onze zomervakantie gaat naar...

Na vier jaar is het eindelijk gelukt: we gaan kamperen. Maar hoe werkt dat precies?

Hoe je een zomervakantie invult is natuurlijk per persoon enorm verschillend. De één wordt zielsgelukkig van een weekje Texel, de ander vliegt naar Bali voor ultieme relaxings, sommigen rijden met de auto naar Spanje om daar te gaan kamperen en er zijn mensen die liever gewoon lekker thuis blijven. Bij ons thuis vind je een mengelmoes van die laatste twee.

De Man voelt zich thuis op zijn best. Die vindt het heerlijk om in de zomerperiode een week of twee vrij te nemen en dan rondom het huis wat aan te klooien. Beetje rommelen in de tuin, af en toe een dag op stap, hopen op mooi weer en dan lekker veel zwemmen en barbecueën en vooral heel weinig moeten. Persoonlijk is dat voor mij niet echt vakantie. Natuurlijk, je bent los van verplichtingen op je werk enzo, maar het gevaar om niet echt los te komen van de dagelijkse sleur ligt op de loer. Ik ga liever naar een camping ergens in Europa waar de kans op zon (en cocktails) groot is, zodat ik even kan ontsnappen aan al dat gedraaf en gehol en ik niet alsnog iedere dag loop te stofzuigen en wasjes moet wegvouwen.

Onze laatste vakantie naar de zon was in 2016. Ja, da's bijna vier jaar geleden. Ik was zwanger van Ticho en we besloten last minute naar Ibiza te vliegen voor vijf dagen niks. Het was heerlijk. De warmte, het lekkere eten, de koude (alcoholvrije) drankjes en alle tijd voor onszelf en elkaar. Daar konden we voorlopig weer even op teren. Dat dat 'voorlopig' vier jaar zou worden, dat had ik niet helemaal op de agenda staan. Maar er kwam van alles tussendoor. Veel persoonlijke issues, (nog) een baby, nieuwe banen en andere prioriteiten. Tot groot genoegen van De Man, die de staycation meer dan prima vond.

Ik niet. Dus besloot ik een paar maanden geleden lekker rigoureus te werk te gaan: ik maakte een groepsapp aan met een ander bevriend stel en gaf die chat als titel: VAKANTIE 2020 - NO WAY BACK. We overlegden wat (dat was voor de show want ik ging sowieso mijn zin doordrijven), deden inspiratie op (eigenlijk had ik al lang een keuze gemaakt en moest ik alleen de rest nog even overtuigen), stemden de agenda's op elkaar af en hakten de knoop door (of nou ja, de anderen hakten de knoop door die ik allang had doorgehakt). Om te voorkomen dat het (wederom) zou mislopen, wilde ik zo snel mogelijk boeken. Het werd uiteindelijk begin december, de kerstboom stond er nog niet eens, en het was gefikst. In de (na)zomer van 2020 gaan wij twee weken kamperen in Spanje.

Noem me een overdrijver - dat ben ik ook dus prima - maar ik tel de dagen af. Ik zie het zó zitten om een sangria-infuus aan te leggen, om eindeloos in het zwembad te springen, zandkastelen te bouwen, minidisco-dansjes te maken en te barbecueën. En dat dan allemaal onder de Spaanse zon met man, kinderen en de allerliefste vrienden met hun allerknapste baby. En met de Spaanse klok: geen haast, op het gemakkie. Een beetje een geromantiseerd beeld, I know, want kamperen met twee kinderen (die tegen die tijd 2 en 3 jaar oud zijn) is natuurlijk niet de ultieme ontspanning op zo'n camping, maar I don't care. Laat mij maar lekker in die bubbel.

Er is alleen één puntje van aandacht: onze ervaring met zo'n expeditie is precies nul. Dus ben ik op zoek naar de allerbeste kampeertips. Wat zijn echte kampeer-musthaves? Hoe fiks ik die lange autoreis met de T's op de achterbank? Moeten we 's nachts rijden? Of in twee etappes? Hoe krijg ik die kinderen ook in standje vakantie? Mogen zij ook sangria voordat ze gaan slapen? Hoe prop ik zoveel mogelijk spullen in de auto? En wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat mijn wederhelft het dusdanig leuk gaat vinden dat hij die staycation lekker laat voor wat het is en volgend jaar gewoon wéér met me naar Zuid-Europa afreist?

Laat het me weten, hier in een reactie of op Instagram (@anoukzwager). Ik ben je dankbaar!

xA.

PS. Ik wilde jullie eigenlijk in de waan laten dat ik echt diehard ga kamperen. Zelf een tent opzetten, pleerolletje onder de arm naar het sanitairgebouw en iedere avond met het teiltje naar de afwas, maar eerlijkheid duurt het langst. Dus nee, geen pleerol, geen sanitairgebouw en geen tent opzetten, maar een kant-en-klare tent, met vaatwasser, opgemaakte bedden, airco en een eigen badkamer. Dat is niet per se omdat ik allergisch ben voor al het bovenstaande, maar meer omdat ik iemand thuis heb zitten die ik langzaam en voorzichtig enthousiast moet maken voor het hele principe van 'op vakantie gaan' én omdat ik het mezelf - met twee kleine kinderen - graag iets gemakkelijker maak. Valsspelen? Misschien. Maar het is voor mij ook vakantie he!

4 jaar geleden

Fijn zeg. Naar spanje zou ik in 2 dagen rijden en dan overnachten in een hotel dichtbij de snelweg. De kinderen van te voren vertellen dat het heel lang rijden is. Haal dvd schermpjes, een tablet mee. Ik zet altijd een ah krat tussen de kinderen in, daarin hebben ze tekenspullen, knuffels enzo en het is lastiger om elkaar te gaan klieren met z,n bak tussenin 😂 Genoeg snaaiwerk mee. En op tijd pauze houden dat ze eruit kunnen. Wij gaan lekker richting italie. Hier is de ervaring dat de lange ritten beter gaan dan de korte ritten samen op de achterbank. Hier zijn ze ondertussen 11 en 9 jaar. Hier zijn de bestemmingen zuid frankrijk of italie meestal

4 jaar geleden

In de nacht rijden en iPad is de hele weg geoorloofd. Van te voren de stopplaatsen in Frankrijk uitzoeken waar een grote speeltuin bij zit, schoonmaakdoekjes voor de vieze wc's onderweg en géén iPad laten kijken bij echte slingerwegen 🙈🤮

4 jaar geleden

Wat een heerlijk vooruitzicht! Wij kamperen ieder met nu 3 kinderen van 3-5-8 jaar. Helaas dit jaar niet omdat ik in de zomervakantie uitgerekend ben van ons vierde kindje. We gaan al vanaf dat de oudste 1 jaar is. Spanje nog nooit gedaan, dat vind ik echt te ver. Maar wel altijd Frankrijk. Voor de reis: Wij vinden het heerlijk om vanaf een uur of 3 s nachts te rijden. De eerste 5 uur slapen de kinderen dan (hoop je). Ieder uur de kinderen een cadeautje laten uitpakken. Dit kan variëren van een snoepje/koekje, pakje drinken en iets om mee te spelen en de reis is gelukt ;-) Grapje. Vaak genoeg stoppen, lekker rennen op de grasveldjes (tikkertje spelen) Dakkoffer op de auto is heerlijk voor je lichte spullen! Kinderen laat ik zelf hun speelgoed voor in de tent uitzoeken. Zelf vul ik dat aan met dingen waarvan ik denk dat nog handig is. De grote, onhandige spullen zoals een bal en een emmer voor in de zandbak koop ik lekker op de plaats van bestemming en geef ik aan andere kinderen als wij weg gaan. Voor de rest; als je zelf relaxed bent zijn de kinderen ook niet zo zenuwachtig. En ik denk altijd voor de spullen die ik vergeet; ik heb mijn portemonnee mee en kan alles daar kopen! Veel plezier met de voorpret!