{{ message.message }}
{{ button.text }}

Onze geheime missie......

Waarom leren scholen kinderen alleen netjes schrijven?

Afbeelding blog 'Onze geheime missie......'

Vroeger hadden we thuis een oude typemachine, met echte inkt, en een rol, waar je een vel papier tussen moest draaien. Het was de bedoeling om razendsnel met tien vingers op de toetsen te drukken, tot je 'ping!' hoorde. Dan gaf je die rol een zwiep naar links en typte verder. Maar dat lukte mij dus nooit, de toetsen raakten in elkaar verstrikt, en het verlossende 'ping!' viel maar uiterst zelden. De typecursus die je kon volgen vond ik oersaai, dus 30 jaar later zit ik dus iedere avond met twee wijsvingers op mijn toetsenbord te bonken. Zo modder ik me al heel mijn leven door elke e-mail, artikel of verslag.

Nou is een gebrek aan typevaardigheden voor mij geen wereldschokkend probleem. Maar voor mijn kinderen wel. Tegenwoordig worden opdrachten en toetsen steeds vaker op de computer gemaakt en op de middelbare school neemt de rol van de computer in de klas alleen maar verder toe. Goed kunnen typen is bijna een onmisbare vaardigheid geworden. Dus toen de LOI vroeg of mijn jongste zoon Guus hun LOI Kidzz Typecursus uit wilde proberen zei ik gelijk, JA!

Nadat de cursus door de brievenbus viel en we waren ingelogd kon Guus gelijk aan de slag. De typecursus is opgezet als een online game en dat sprak mijn zoon uiteraard gelijk aan. De volledige cursus wordt geautomatiseerd doorlopen, er komt geen docent aan te pas. Af en toe zijn er filmpjes met uitleg en verder is het vooral veel oefenen. Er wordt continu feedback gegeven en het wordt spannend gehouden met een soort spionageverhaal dat er doorheen is gevlochten. Al met al een stuk efficiënter en leuker dan de typecursussen van vroeger. Samen met Guus kozen we een vast tijdstip waarop hij een les deed en hoeveel lessen per week hij moest doen. Dat gaf hem vrijheid om zelf zijn lessen in te delen. Door met je kind te overleggen wat haalbaar is blijft het voor iedereen leuk. Want als je iets doet met plezier is het geen opgave meer om te doen. Het laatste wat je wil is dat het een straf wordt om de typecursus te volgen. Dat is niet alleen erg zwaar voor het kind, maar ook voor de ouder(s). Plezier is de basis voor alles wat je moet leren, dus ook een typecursus.

Rond les 10 kwam er wat lichte tegenzin, dan wilde hij niet aan de cursus en sloeg hij wel eens een les over. Maar aan het eind van de week haalde hij die dan in. Doordat je als ouder na het behalen van de toets een overzicht krijgt van het behaalde resultaat die week, is het goed te controleren of hij zijn lessen van de week af heeft. Kreeg ik dat overzicht niet op het afgesproken tijdstip binnen, dan sprak ik Guus aan op de afspraken die we van te voren hadden gemaakt. Soms paste we de afspraken dan samen aan en soms hield ik hem er gewoon aan. Afspraak is immers afspraak, en als je aan iets begint moet je het ook afmaken.

Na een maand of twee kan hij al beter typen dan ik. Met rechte rug zit hij achter zijn PC, waarbij zijn vingers razendsnel en geluidloos over de toetsen roetsjten. Hij hoeft inmiddels niet eens naar het scherm te kijken. Soepel gaan z’n tien vingers over het toetsenbord, terwijl hij de zinnen op het scherm ziet verschijnen en eventuele fouten direct kan corrigeren. Ik voel me echt een beetje dom als ik zelf weer achter m’n computer kruip en met twee vingers op m’n toetsenbord zit te bonken, terwijl ik naar beneden staar om m’n handen te volgen.

Naarmate de cursus zijn einde nadert gaat de snelheid omhoog en maakt hij steeds minder fouten. Wat een tijdwinst! Waarom kom ik hier nu pas achter? Kinderen leren in groep drie lezen en schrijven, waarom niet ook typen? En dat is echt niet te vroeg. De kinderen van tegenwoordig tikken en drukken al op computers (en mobieltjes) als ze amper twee jaar oud zijn. Als je wacht tot eind groep acht en dan pas met 10 vingers gaat typen heb je al een behoorlijke achterstand. Dus als je dit wilt leren moet je echt veel eerder zijn. Scholen kunnen toch veel beter stoppen met het hameren op netjes schrijven en hun energie beter stoppen in kinderen te leren om met tien vingers blind te typen? Daar hebben ze tenminste iets aan. Mijn kinderen leren nu zichzelf met vallen en opstaan het typen, wat vervolgens resulteert in het met twee vingers tikken. Zonde want het levert een enorm tijdverlies op en een verkeerde lichaamshouding tijdens het typen die lastig is af te leren.

Nu Guus zijn typediploma heeft gehaald en blind kan typen maakt hij zijn schoolwerk vele malen sneller en efficiënter dan hiervoor. Een fijn idee voor als hij straks naar de middelbare school gaat. Ik ben blij dat ik deze ervaring rijker ben. Voor mij is een typediploma voor kinderen nu net zo noodzakelijk als een tafel diploma. Iets waar je dagelijks plezier van zult hebben. En natuurlijk werkt het mee dat Guus de cursus met veel plezier  heeft afgerond. Het heeft er voor gezorgd dat ik heb besloten om voor ieder kind de cursus aan te schaffen ondanks dat het best oploopt met vier kinderen nog op de basisschool. Tot ze het invoeren op school neem ik liever het heft in eigen handen en betaal ik de typecursus met liefde uit eigen zak. Want met een typediploma in hun zak zijn ze pas echt klaar voor de toekomst. 

Ben je benieuwd naar deze typecursus? Ga dan naar de site van LOI kidzz en bekijk hun speciale actie voor kinderen. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je