{{ message.message }}
{{ button.text }}

Onbegrip, ik loop er elke keer weer tegen aan...

Afbeelding blog 'Onbegrip, ik loop er elke keer weer tegen aan...'

Elke week zitten we weer te puzzelen. Het begint eigenlijk ook steeds leuker te worden, want we worden er steeds beter in! Ik heb het over de boodschappenlijst samenstellen met een krap budget. Moeilijk, maar als je lager uitkomt dan het budget is, dan is dat juist weer een soort van overwinning.

Zoals jullie weten zitten wij in de wsnp. Maandelijks hebben wij een vast bedrag waar wij al onze vaste lasten van moeten betalen. Dat wat er overblijft is voor de boodschappen, reiskosten en ook onvoorziene kosten. Best een rekenwerk, aangezien vaste lasten nog wel eens kunnen afwijken. En geloof me, een misrekening van 50 euro is soms best een domper, haha!

Wij zijn best gezelschapsmensen. We houden er bijvoorbeeld van om bij familie of vrienden langs te gaan. Geen verjaardag sloegen we voorheen over en Sinterklaas, Kerst, Nieuw jaar en Koningsdag worden vaak al ruim van te voren met familie of vrienden gepland. Vooral bij mijn schoonfamilie is dit allemaal vaste prik. Sinterklaas was altijd een gezellige pakjes avond, en sinds de (klein)kinderen er zijn is het een gezellige pakjes middag geworden. Ouders kopen een Sinterklaas cadeautje, en ook opa en oma hebben meestal een leuk kleinigheidje voor de kleinkinderen. Genieten altijd!

Helaas wordt het voor ons steeds lastiger om al deze feestelijkheden bij te wonen. Verjaardagen komen niet altijd op een handig financieel moment waardoor we cadeautjes nog wel eens moeten laten schieten. Schoonfamilie woont allemaal op zo'n uur rijden bij ons vandaan, en deze reiskosten zijn ook niet altijd te behappen. Zeker niet omdat het een grote familie is en we soms zo 3-4 verjaardagen in de maand achter elkaar hebben. Zo gebeurt het dus dat we de ene maand wel een verjaardag kunnen bezoeken en de andere maand niet. De meeste begrijpen dit volkomen en nemen ons niets kwalijk, we laten sowieso altijd iets van ons horen of we wel of niet kunnen komen.

Helaas stuit ik bij een aantal tegenwoordig op onbegrip. Ergens ben ik blij voor hen, het betekent dat ze gelukkig geen idee hebben hoe het is om rond te komen van 50/60 euro per week. Maar het steekt me ook merk ik.

Er worden ideeën bedacht waarbij voor ons wordt ingevuld dat er flinke geldbedragen aan uit gegeven moet worden. Keer op keer moeten we aangeven dat we er niet in mee kunnen gaan omdat het niet in ons budget past. Er is letterlijk tegen ons gezegd dat zij dit wel graag willen bekostigen voor die uitjes/gezellig samen zijn omdat zij niet alleen aan zichzelf denken. Autsj! Als ik het kon betaalde ik complete vakanties voor ze, maar helaas... Het is geen onwil, en ook ik wil graag samen komen met familie, maar als het kan graag met een iets lager budget!

Eigenlijk doet het gewoon best pijn. We leveren al best een strijd om in alles rond te komen. Men ziet niet wat er bij ons aan vooraf gaat voor we uitgepuzzeld hebben hoe we de boodschappen zo laag mogelijk kunnen maken zodat we over houden voor (familie)uitstapjes.

Maar ook ben ik het soms zo zat om elke keer maar weer als verdediging dat rot geld te moeten noemen. Ik kan me zo voorstellen dat anderen gaan denken 'ja hoor pak dat maar weer als excuses'. Ik voel me bezwaard ondanks dat het buiten mijn macht ligt. Het geeft een enorme twee strijd. Het duurt al 3 jaar, en gaat ook nog eens 3 jaar vanaf nu duren. Zo lang... ik hoop dat ze om ons heen een beetje geduld met ons willen hebben. Echt, over 3 jaar doen we met alle liefde en plezier weer met alles dubbel en dwars mee! Voor nu kiezen wij even voor ons als gezinnetje, en kijken we daarna pas wat we nog meer kunnen doen. Egoïstisch? Ik denk eerder een manier om te overleven. Of vraag ik te veel begrip van mensen die totaal geen idee hebben hoe het is om zo krap te leven?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je