{{ message.message }}
{{ button.text }}

Of we plakken er een etiketje op!

Afbeelding blog 'Of we plakken er een etiketje op!' Achtergrond blur afbeelding

Elk kind wordt geboren als een uniek persoontje. Zo mooi, zo bijzonder. Iedereen heeft zijn eigen uiterlijk, karakter en maniertjes. Niemand kan dat ontkennen. Toch heb ik het idee dat het tegenwoordig maar 'normaal' is om een kind een etiket op te plakken als hij of zij niet helemaal 'normaal' is. Met dat laatste bedoel ik niet dat iemand gek of raar is maar ietwat afwijkt van het gemiddelde. Alsof wij mensen gemaakt zijn om robots te zijn?

Een jaar of twee geleden kreeg ik hier voor het eerst zelf mee te maken. Onze oudste dochter is behoorlijk dromerig en kijkt nogal eens op een andere manier tegen dingen aan.  Zie mijn blog over beelddenken http://www.mamaplaats.nl/blog/kind/ontwikkeling-kind/taal-ontwikkeling-kind/beelddenken/ Daardoor is haar concentratie wat minder en was de uitslag van haar allereerste Cito toets bar en boos. Let wel: deze toets is bij haar afgenomen toen ze pas een paar maanden op school zat! Tijdens de ouderavond kregen we te horen dat ze normaal gesproken met een dergelijke uitslag een compleet traject moeten in gaan. Ook het woord ADD viel.  Ik viel bijna van mijn stoel van verbazing. Zo`n korte periode is toch niet realistisch. Weg met dat etiket! Sterker nog: dat karakter heeft ons meisje voor een heel groot gedeelte van ondergetekende. Gelukkig horen we tegenwoordig deze term niet meer tijdens ouderavonden.

Van de week keek ik een stukje van Zembla. Wederom verbazing alom! Naast alle bekende etiketten komt er binnenkort een nieuwe in 'de handel': Kinderen die drie of meer driftbuien in één week hebben vallen hieronder. Ten eerste: wat is precies een driftbui? ( een woede aanval van 10 minuten of een agressieve bui van een paar uur? ) Ten tweede: wie bepaald dat? Heeft iedereen niet een ander karakter? Ik vrees dat anders allebei mijn temperamentvolle meiden onder deze categorie vallen.

Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk zijn er ook echt kinderen die 'iets' hebben en dan is het alleen maar 'fijn' dat er een diagnose wordt gesteld en begrip wordt getoond, maar laten we met zijn allen alsjeblieft eens ophouden om iedereen een etiket op te plakken. Een kind moet op zijn eigen tempo kind kunnen zijn, de rest komt later heus wel!!! ( over temperamentvol gesproken...)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je