{{ message.message }}
{{ button.text }}

Navelbreuk

Afbeelding blog 'Navelbreuk' Achtergrond blur afbeelding
Sinds haar geboorte heeft mijn dochter een navelbreuk. Op zich niets ergs en meestal sluit de navelbreuk zich in de eerste drie levensjaren, maar goed onze dochter is nu 2 en nog steeds heeft ze een navelbreuk. Het zit er ook niet altijd even fraai uit, zo'n naar buitenstaande navel. Vooral in de zomer als ze een jurkje aan heeft of bikini dan is het erg goed te zien. Een navelbreuk is (wikipedia): Een navelbreuk of hernia umbilicalis is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze uitstulping bevindt zich in de navel. Klachten van een navelbreuk worden veelal aangegeven als enig ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn in dat gebied. Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven. Een enkele keer kan het voorkomen dat een breuk bekneld raakt. Dat gaat gepaard met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig. Een breuk van de buikwand bestaat altijd uit drie elementen, namelijk de breukpoort, de breukzak en de breukinhoud. De breukpoort is het defect in de buikwand. De breukzak is de uitstulping die door de poort naar buiten komt. De breukinhoud is hetgene wat zich in de breukzak bevindt. Dit is bij de navelbreuk meestal vet, maar kan ook de darm zijn. Het gevaar van een breuk in de buikwand is dat de darmen in de breukpoort bekneld kunnen raken en hierdoor kunnen afsterven (necrotiseren). Bij kleinere breukpoorten is hier een grotere kans op. Een navelbreuk ontstaan doordat er een defect is van de buikwand ter plaatse van de navel. Dit defect kan aangeboren zijn of verworven.

Aangeboren

Ter plaatste van de navelstreng is een klein defect van de buikwand dat niet bedekt is met huid. Dit is meestal niet ernstig. De breukpoort sluit zich meestal in de eerste drie levensjaren vanzelf. Ook is de kans op inklemming erg klein. Indien de breuk niet gesloten is na drie jaar kan er soms toch nog een operatie nodig zijn. Met name bij meisjes is dit van belang. Als de navelbreuk niet gecorrigeerd wordt bestaat de kans dat de breuk groter wordt bij zwangerschap.     Ik weet dus niet of het dit jaar nog vanzelf dicht zal groeien, anders is er een operatie nodig. Maar goed wat houdt dat weer in? Is het een zware operatie of een lichte? Hoelang heeft ze er daarna last van en herstelt ze dan snel? Vragen vragen vragen... gelukkig binnenkort naar het consultatiebureau kan ik daar eens even wat meer informatie inwinnen betreft operatie...    

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je