Snap
  • Kind

Narcisme bij kinderen, een groeiend probleem?

Narcisme bij kinderen lijkt een groeiend probleem te zijn. Is dit iets wat wij ouders, zelf veroorzaken?

Narcisme bij kinderen, het komt voor en het lijkt zelfs een groeiend fenomeen te worden.

Kinderen kunnen zich vanaf 7 jaar oud al superieur voelen aan anderen en hierin ook de waardering nodig hebben.

Krijgen ze deze waardering of zelfs bewondering niet, kunnen ze hier negatief tot agressief op reageren.

Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam schrijft hierover in het vakblak 'De Psycholoog'. Hij vraagt zich tevens af, of dit een groeiend probleem is in de Westerse Samenleving. Of heeft het te maken met de overwaardering die ouders tegenwoordig hebben voor hun kinderen?

Ja, het zal nog even de vraag blijven, maar die laatste lijkt mij zeker wel een mogelijkheid. In steeds meer studies komt naar voren dat we als ouders, onze kinderen positief moeten stimuleren. Negatief gedrag moeten we negeren en positief gedrag de hemel in prijzen.

Hierdoor zijn we wel zachter geworden in onze opvoeding en worden kinderen overspoeld met complimenten. Dat dit positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen van een kind en daarnaast tevens de ontwikkeling van een kind, twijfel ik niet aan. Maar het gevaar, is dat men hierin doorslaat. En je kunt je afvragen, hoe goed het voor een kind is als hij om elke opgeraapte kruimel de hemel in word geprezen. Een kind moet ook weten dat bepaald gedrag valt onder 'normaal gedrag'. Als een kind continue gecomplimenteerd word om elke rechte stap die gezet is, moet een kind op een bepaald moment toch wel gaan denken dat het verdomde geweldig is?

En natuurlijk vinden elke ouder zijn eigen kind het meest intelligente, knappe, leukste en liefste kind (ook ik maak mij daar schuldig aan). Maar er zijn wel grenzen aan het prijzen van hun gedrag. Een kind moet toch ook weten dat het heel normaal is, als het z'n op de grond gevallen speelgoed opraapt. Of als een kind z'n bord leegeet, tenzij die nooit gebeurd. Een kind wat heel slecht eet, mag prima geprezen worden als het vandaag wel zijn bord leegeet. Maar wat win je er nog mee, als een kind dit elke dag doet?

Als jij weer eten hebt gekookt, zit je toch ook niet dagelijks te wachten op een applaus? En als je dat wel zou krijgen, zou je toch denken dat je elke dag weer bijzonder gedrag vertoont? Terwijl eten koken iets is wat ouders gewoon doen toch?

Maar kinderen prijzen we wel continue, dus dat zij zich verheven gaan voelen is dan misschien helemaal niet zo gek. Het kan echter op latere leeftijd wel problemen opleveren. Narcistische mensen kunnen flinke aanpassingsproblemen hebben. Ze hebben het idee dat de hele wereld alleen voor hun draait en vinden het dan ook lastig om zich aan te passen aan de situatie of bijvoorbeeld aan een gezelschap. De omgang met andere mensen, kan daardoor ook heel stroef verlopen. Want een vriend die nooit iets voor jou overheeft, maar jij rent wel voor hem, doe je op een bepaald moment ook afstand van. 

Ik zeg nu niet dat dit dé oorzaak is én ook niet dat we nu moeten stoppen met complimentjes geven. Maar kies wel het daadwerkelijk bijzondere gedrag. Accepteer dat je je twee of drie kinderen hier dan dus ook verschillend in behandeld. Zo zal het ene kind geprezen worden om een 7 op zijn rapport en het andere kind om het leegeten van zijn bord. Uiteindelijk is elk kind uniek, en zal soms een unieke behandeling ook nodig zijn. Maar ik heb ook liever af en toe een compliment, om iets wat ik écht goed doe dan iedere dag een compliment op iets wat ik ook dagelijks doe. Al moet ik zeggen dat ik het soms best leuk zou vinden, als ik niet hoef te vragen of het eten lekker is ;).

8 jaar geleden

Wat een leuke reacties! Het gaat denk ik ook om her belonen op zichzelf. Belonen en complimenteren is goed, maar kies je momenten of prestaties. Maar dat hoor ik jullie ook allemaal zeggen. Belonen werkt wel super! M'n zoontje van 3 is bezig met zindelijk worden en we prijzen m steeds de hemel in als ie plast op het potje. Ondertussen niet meer om elk plasje, maar om elke luierloze dag. De prestaties bouwen zich op en zo ook onze complimenten.

8 jaar geleden

Ik ben opgegroeid met ouders die juist absoluut géén complimentjes gaven. Bang om hun kinderen tè veel zelfvertrouwen te geven. Ze wilden niet dat wij naast onze schoenen zouden gaan lopen. Maar bij mijn zusjes en mij is dat dus verkeerd afgelopen. Oh, wat zijn wij onzeker over onszelf geweest, gedurende onze hele kindertijd. Het gaf ons echt problemen op school. Wij alle drie hebben problemen gehad tijdens onze beroepsopleiding: te weinig zelfvertrouwen. Zo erg dat we problemen hadden met stages halen. Gelukkig is het uiteindelijk goedgekomen toen we vriendjes kregen die ons wél de hemel in prezen (ben mijn man nog eeuwig dankbaar!). Wij waren dus kinderen die het juist wél nodig hadden. Complimenten. Ouders die zeiden dat we de beste waren. Ik doe dat bij mijn kinderen dus wel. Want ze hebben mijn genen.... ;-) Maar als ik een krastekening zie, waar duidelijk niet echt hun best op is gedaan, dan ga ik niet zeggen dat ik hem geweldig mooi vind. Daar ben ik dan wel weer heel eerlijk in. Want ze moeten niet denken dat half werk ook goed genoeg is. Als ik écht zie dat ze super goed hun best doen op iets, dan prijs ik ze echt helemaal de hemel in. Heerlijk om dan die stralende snoetjes te zien.

8 jaar geleden

Ik las hier laatst ook iets over. Er werd een tip gegeven, om bijvoorbeeld samen te bespreken wat het kind getekend heeft, in plaats van te zeggen: wat een mooie tekening. Want als elke tekening mooi is gaan ze op een gegeven moment hun best niet meer doen. Ook is het belangrijk om ze zelf te laten ontdekken en proberen in plaats van te helpen met het bouwen van een perfecte toren. Laat hem maar omdonderen en het ze opnieuw laten proberen. Je leert immers van je eigen fouten en teleurstelling hoort daar ook bij. Het is wel lastig moet ik zeggen, mijn dochter vind puzzelen lastig. Ze is al bijna twee en het gemiddelde kind zou dit al een tijdje moeten kunnen. Dus als ze het puzzelstukje dan omgekeerd in het vakje probeert te duwen, zeg ik: probeer het eens als je hem omdraait. Maar mijn handen jeuken!