Snap
  • Kind
  • #peuter
  • #logopedie

Naar de logopedist

Zoals in mijn vorige blog beschreven praat onze uk niet zo veel. Of eigenlijk niet. Met zijn 18 maanden zou hij toch echt meer geluid moeten produceren en wat meer woordjes zeggen. Het is nog steeds alleen maar papa op alles. 

Afgelopen woensdag moesten we naar het consultatiebureau. Ik heb er geen hekel aan. Ze hebben mij en mijn ukkies altijd goed geholpen dus ging er heen met een vraag in mijn hoofd over het praten. Hoe leuk hij het daar ook heeft met al dat andere speelgoed. Het meten en wegen was een ramp. Ze hebben zijn stembanden op volle sterkte meegemaakt. En toen naar binnen bij de verpleegkundige. Een lieve enthousiaste vrouw. Ze had wat spelletjes klaar gelegd. Uk begon er meteen aan. Blokjes in het bakje en uit het bakje. Prima nu een toren bouwen. Heel precies werden er 4 blokjes gestapeld en vroeg zonder worden om nog een blokje en nog een en nog een. Bij 8 blokjes is ze gestopt. Ja dat was zeer goed. Hij mocht even spelen. Liet zien dat hij kon voetballen,  de bal gooien, de bal proberen op te vangen en bezig is met leren springen. Dit alles zonder geluid. 

Het viel haar ook op dus de overzichten werden erbij gepakt. Lengte en gewicht prima, fijne motoriek zit hij bij de 21/5 jarige grove motoriek ook bij een 2 1/5 jarige.  Praten hoeveel woorden zegt hij? Nou 1 papa. Hoeveel begrijpt hij? Bijna alles en dan niet in Jip en Janneke taal. Maakt hij veel geluid? Uhm nee dat hoor je. Tja met zijn taal loopt hij wel wat achter. Maar niks om je zorgen over te maken want hij is motorisch zo goed en daar zo druk mee bezig die taal komt wel. Maakt je jezelf er druk over? Nee maar zou graag wat handvatten willen hebben hoe we het kunnen stimuleren want hij wilt ook niks nazeggen. Denk zelf aan logopedie. Ja hoor daar mag je naar toe. Ze gaat hem dan observeren en dit met je bespreken. Ze gaat hem niet leren praten maar kan je allicht wat tips en trucks geven want de truckendoos die ik je kan geven doe je al. 

Fijn nu nog 2 weken wachten en zien wat dat kan opleveren. 

Maar of de duvel er mee speelt begint meneer nu opeens meer geluid te maken en boost af en toe wat klanken na van wat wij zeggen.

4 jaar geleden

Hoi, bedankt voor je reactie. Hij gaat al sinds hij 4 maanden is naar het kinderdagverblijf. Zit er niet zo op te wachten om ook nog naar een peuterspeelzaal of voorschoolse met hem te moeten vandaar dat ik nu wel actie wil in zijn spraak of in ieder geval wil weten hoe we het op een leuke manier kunnen stimuleren. Groetjes

4 jaar geleden

Hier waren het ook nog erg weinig klanken en woorden tot ca. 2 en half, inmiddels is hij 3 en gaat het wel al stukken beter. Nog geen volledig verstaanbare woorden en zinnen maar we kunnen hem al een stuk beter begrijpen. Als je kleine straks eventueel naar de peuterspeelzaal gaat zal het wellicht ineens al een stuk beter gaan.