{{ message.message }}
{{ button.text }}

Naar de hemel

Laatst had ik Anouk van 4 opgehaald van de BSO toen ze me vroeg: Mamma, wanneer gaan we weer naar de hemel?

Afbeelding blog 'Naar de hemel '
Laatst had ik Anouk van 4 opgehaald van de BSO toen ze me vroeg: Mamma, wanneer gaan we weer naar de hemel? Na wat doorvragen bleek dat ze de begraafplaats bedoelde waar het graf van mijn vader is. Want opa is immers in de hemel. Tja, hoe ga je dat uitleggen? Uiteindelijk verteld dat het lichaam van opa op de begraafplaats is (maar even achterwege gelaten dat het slechts zijn as is wat daar begraven is) en dat zijn ziel, zijn karakter naar de hemel is. Maar ook dat de hemel een plaats is waar we niet naartoe kunnen, maar dat dat een plekje in je hart is wat er speciaal is voor de overleden mensen. Afgelopen vrijdag ben ik met beide kids een bezoekje gaan brengen aan het graf (ik moet erbij vertellen dat ik daar geen troost vind. Sterker nog, ik heb er een hekel aan om naar de begraafplaats te gaan.) en ook de graven van andere bekenden. Uiteraard kwam er net een stoet voorbij wat me heel wat lastige vragen opleverde. Wie is dat? Waarom ken je die niet? Is het een meneer of een mevrouw? Hoe oud is ie? Waarom ie ie dood? Het verschil tussen een 4jarige en een 8jarige is me wel weer duidelijk geworden. Anouk liep huppelend over de begraafplaats te vertellen hoe leuk ze het vond. En Joey liep rustig rond te kijken en vond de graven indrukwekkend. Gelukkig vond Anouk het zielig voor papa dat hij er niet bij was en "mag" hij volgende keer mee :-)  

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je